Vaginagettyimages

10x de meest gemaakte vagina fouten

We hebben allemaal wel eens last van onze vajayjay. Vaak zijn bepaalde ‘kwaaltjes’ gelukkig te voorkomen omdat je je vagina bijvoorbeeld verkeerd wast. Dit zijn de meest gemaakte fouten in en rondom je vagina.

1. (Te) vaak wassen

Het wassen van je vagina is in principe super easy, omdat je vagina zichzelf reinigt. Het is natuurlijk wel goed om haar onder de douche, na seks of wanneer je ongesteld bent een extra schoonmaakbeurt te geven. Doe dit niet te vaak en al helemaal niet met (speciale) zeep! Focus je vooral op de buitenkant, omdat je vagina de binnenkant zelf al regelt. Wanneer je dit verstoort, vindt je vajayjay dit niet zo prettig. Omdat ze zichzelf schoonhoudt is hard boenen met zeep helemaal niet nodig. Just keep it fresh and clean.

2. Wassen met zeep

Je vulva wassen met zeep wordt sterk afgeraden, omdat zeep kan rommelen met de natuurlijke pH-waarde van je vagina. Wanneer je hiermee rommelt, is je vagina minder beschermd tegen infecties en bacteriën en kun je kans krijgen op bijvoorbeeld een schimmelinfectie. Alleen met water wassen is genoeg. Wil je toch per se zeep gebruiken? Kies dan een vagina vriendelijke zeep en was er alléén de vulva (buitenkant) mee!

3. Vaginale deodorant gebruiken

Het kan zo zijn dat het niet altijd even fris ruikt down there. Don’t worry, het is heel normaal dat je vagina een luchtje heeft. Toch worden er speciale deo’s verkocht die bedoelt zijn voor een ‘frisse vagina’. Deze bevatten over het algemeen oliën en parfum voor een lekker geurtje, maar kunnen zorgen voor een brandend gevoel als gevolg. Een betere oplossing is het wassen met lauwwarm water zonder zeep.

Als je vagina ‘vis-achtig’ ruikt, heb je misschien een infectie. Het is handig om dan even langs de huisarts te gaan!

4. Tampon te lang dragen

Het is belangrijk om je tampon op tijd te verwisselen. Té lang dezelfde tampon in hebben is namelijk niet hygiënisch en bovendien gaat ‘ie op een gegeven moment lekken. Je kunt het best ongeveer om de vier uur vervangen en maximaal acht uur een tampon inhouden. Als het touwtje nat wordt, is het time to change! Merk je dat je vaker je tampon moet vervangen omdat het begint te lekken? Dan kan het zo zijn dat je een tampon nodig hebt die meer absorbeert.

5. Maandverband te weinig verwisselen

Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor maandverband en inlegkruisjes. Verwissel je maandverband om de 8 uur en het liefst vaker. Als je een te lange tijd hetzelfde maandverbandje in hebt, kan dat een voedingsbodem worden voor bacteriën en kan het een onaangename geur veroorzaken. ‘S nachts kan je prima hetzelfde maandverband in houden, als je hem in de ochtend maar weer verwisselt!

6. Tegen de richting in scheren

Tegen de haarrichting in scheren geeft misschien vaker een glad effect, maar veroorzaakt ook vaak bultjes en irritaties daar beneden. Scheer daarom met de haarrichting mee en maak gebruik van een scherp scheermesje en scheerschuim. Meer tips & tricks nodig voor het scheren van je vajayjay? Klik dan hier.

7. Zwemmen na het scheren

Even snel scheren voordat je het zwembad induikt op vakantie? We doen het vaak, alleen vindt je vulva dit niet zo chill. Welke manier van ontharen je ook toepast, je huid is mega gevoelig na het scheren. Omdat je net hebt gereinigd, is je huid gevoelig voor bacteriën. Wacht daarom 24 uur voordat je huid in contact komt met chloor.

Lees ook: Dit zijn voor- en nadelen van verschillende ontharingsmethoden

8. Dragen van synthetisch ondergoed

Vallen katoenen onderbroeken voor jou in de categorie ‘granny panny’s’ en trek je ze alleen aan wanneer het tijd is voor je maandelijkse periode? Kies er eens voor om vaker katoenen ondergoed te dragen. Katoen is een luchtige stof die ervoor zorgt dat je vagina kunt ademen. Dit voorkomt vervelende geurtjes en kans op infecties. Natuurlijk zijn schattige, kanten onderbroekjes veel leuker en voel je je misschien wel sexier en vrouwelijk als je ze draagt. Probeer dan te letten op de stof bij het kruis. Veel van deze broekjes worden namelijk van een katoenen kruis voorzien.

Katoenen ondergoed helpt ook goed tegen afscheiding. Lees hier meer over witte afscheiding. 

9. Te hard scrubben

Hoewel scrubben belangrijk is om ingegroeide haartjes tegen te gaan, kan het je huid ook irriteren. Te hard scrubben zorgt er namelijk voor dat je huid barst of schilfert. Als je huid rood wordt en/of jeukt, houd the area dan gevoed en smeer er wat vaseline op om het schoon te houden.

10. (Té) Strak ondergoed

Het dragen van te klein of te strak ondergoed zit niet alleen vervelend, maar het is ook niet zo fijn voor het lichaamsdeel die je inpropt. Net als onze eerdergenoemde punten kan ook dit zorgen voor infecties of in dit uitslag. Als je ondergoed markeringen in je huid achterlaat is het te klein. Zorg dat je comfortabel ondergoed kiest en soms betekent dit een maatje groter kopen. Je kruis zal je dankbaar zijn.

Lees ook: Aha: dus daarom is je menstruatiebloed soms bruin

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen