acne

24x Tips van een dermatoloog om van acne af te komen

Acne heeft een hoop oorzaken. Over sommige heb je controle, zoals het wassen van je gezicht en het verschonen van je kussensloop, terwijl je aan anderen niets kunt doen, zoals je genen en hormonale schommelingen. Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat puistjes en mee-eters veroorzaakt – en hoe je ze kunt behandelen.

Seventeen verzamelde tips van Dr. Melissa K. Levin, een dermatoloog en oprichtster van Entiere Dermatology. Van kleine dingetjes die misschien die breakout veroorzaken, tot de beste acne producten die écht werken: dit is alles wat je moet weten over hoe je snel een clear skin krijgt.

1. Was altijd je gezicht voor je naar bed gaat

Het maakt ons niet uit hoe moe je bent, ga NOOIT slapen met een full face make-up op. Trust us, je puistjes-vrije zelf zal je bedanken. Was je gezicht elke avond zo’n 30 tot 45 seconden lang met een pomp face wash ter grootte van een munt. Dat is hoe lang het duurt om alle viezigheid en olie van je gezicht af te wassen.

Lees hier hoe je je gezicht op de juiste manier moet reinigen, of kijk de video hieronder.

2. Vergeet je moisturizer niet

Als je een vette huid hebt, ben je misschien in de verleiding om je crème over te slaan. Maar wist je dat het uitdrogen van je huid je acne zelfs erger kan maken? Wel is het belangrijk om de juiste moisturizer te kiezen, die je puistjes niet juist erger maakt of je huid vetter.

Dr. Levin adviseert daarom om een dagelijkse lotion te kiezen dat overtollig glans absorbeert, zoals deze hieronder.

3. Investeer in een katoenen mondkapje

Yup, maskne (mask + acne) is daadwerkelijk a thing. De combinatie van zweet, bacteriën en het wrijven van je masker tegen je huid, kan zorgen voor vervelende puistjes. De makkelijkste manier om dit te voorkomen is om te switchen naar een ademend mondkapje dat gemaakt is van een natuurlijke stof, zoals katoen of linnen.

4. Zorg ervoor dat je alle cleanser van je gezicht is afwast

Overgebleven cleanser staat gelijk aan overgebleven viezigheid en olie. Was je gezicht met lauw water (heet water droogt de huid uit en koud water sluit je poriën) totdat je huid schoon en glad aanvoelt en niet meer zeepachtig.

5. Wees voorzichtig met je huid

Te hard scrubben laat je huid ruw en rood achter. Ga niet vechten met je gezicht. Gebruik geen grove scrubs en zelfs washandjes die te heftig voor je gezicht kunnen zijn en irritatie kunnen veroorzaken, wat je huid weer vatbaarder voor puistjes kan maken. Zorg als je je handen gebruikt er altijd voor dat deze schoon zijn, anders breng je de acne-veroorzakende viezigheid en olie zo weer over op je gezicht.

6. Sla je morning wash niet over

Haarstyling producten kunnen door je kussensloop geabsorbeerd worden, om vervolgens op je gezicht overgebracht te worden. Als je dit ‘s ochtend niet gelijk van je gezicht afwast, kan het je poriën de hele dag verstoppen. Probeer ‘s ochtends je gezicht met iets te wassen dat je huid helpt wakker te worden. Heb je moeite met opstaan, dan kan een verkoelende face wash je al een stuk helpen.

7. Schuim eerst je cleanser in je handen op

Het klinkt misschien zinloos, maar als je je cleanser eerst even in je handen opschuimt, activeer je de puistjes-bestrijdende ingrediënten in de face wash formule. Even snel opschuimen maakt het een stuk effectiever wanneer je het op je gezicht aanbrengt.

8. Maak je telefoon schoon

Als je vooral puistjes op je wangen hebt, of overal waar je je telefoon tegen je hoofd aanhoudt, komen ze misschien door je telefoon. Aangezien je je mobiel bijna 24/7 in je handen hebt, zitten er een hoop bacteriën op. Als je met iemand belt, kunnen die bacteriën vervolgens weer op je gezicht komen. Maak daarom je mobiel regelmatig schoon met een antibacterieel doekje.

9. Probeer niet aan je gezicht te zitten

Ken je dat moment dat je je kin op je hand laat rusten in de klas? Dat kan een reden zijn voor die puistjes op je kin, kaak of wang. Op een dag raak je constant dingen aan die onder de bacteriën zitten – alles van je telefoon tot je kluisje – dus als je vervolgens aan je gezicht gaat zitten, breng je al die viezigheid weer over op je gezicht.

Lees ook: Door deze tips zit jij minder aan je gezicht

10. Exfolieer regelmatig

De truc is om alle dode huidcellen en viezigheid die je poriën kan verstoppen weg te halen. Probeer daarom een aantal keer per week je huid te exfoliëren met een milde scrub, bijvoorbeeld die van Rituals hieronder.

Dit is hoe je je huid moet exfoliëren en waarom het zo belangrijk is

11. Was eerst je huid, voor je gaat exfoliëren

Als je je gezicht gaat wassen, gebruik dan eerst een milde face wash om je huid te reinigen. Erna kun je lichtjes en exfoliant op je gezicht masseren. Dit lijkt misschien overbodig, maar voordat je gaat exfoliëren wil je met een schoon canvas beginnen, zodat de exfoliant dieper in je poriën kan werken.

Lees ook: True Story: ‘Ik werd sterker door mijn acne’

12. Overweeg om te investeren in een reinigingsborstel

Let’s be real, je kan nou eenmaal niet de binnenkant van die teeny tiny poriën schoonmaken met alleen je vingers. Een reinigingsborstel heeft kleine borsteltjes en kan daarmee een stuk beter je poriën reinigen. Door je huid hier elke dag mee schoon te maken, kun je je huid een stuk verbeteren.

Het is misschien een grotere uitgave, maar daarom misschien juist iets om voor te sparen!

13. Verwissel regelmatig je kussensloop

Een vies kussensloop kan er ook voor zorgen dat je acne opspeelt. Ook al was je je gezicht elke avond, je kussenslopen zitten vol viezigheid en zweet van je haar en handen en overgebleven product dat je ‘s avonds op je gezicht smeert. Daarom is het verstandig om je kussenslopen om de zoveel dagen te verschonen.

14. Probeer de 3-stappen-oplossing

Als je acne hebt, raden dermatologen aan om het tegen te gaan met een 3-staps regime: een salicylzuurreiniger, een benzoylperoxide behandeling en een dagelijkse moisturizer.

Salicylzuur droogt de huid uit en helpt het te exfoliëren door dode huidcellen er sneller te laten afvallen. Het is goed voor milde vormen van acne, en is verkrijgbaar zonder recept. Veel acne crèmes die je bij drogisten kunt kopen, bevatten al salicylzuur. Op recept zijn er sterkere versies verkrijgbaar. Wel kan het je gezicht uitdrogen en roodheid en losse velletjes veroorzaken (zodat er vervolgens een nieuwe stralende huid tevoorschijn komt).

Benzoyl peroxide vecht tegen de bacteriën die acne veroorzaken. Het heeft een exfoliërend effect wat ervoor kan zorgen dat je huid lichtelijk kan vervellen of uitdrogen. Ook benzoyl peroxide is perfect voor milde acne, zit in veel acne crèmes en kun je krijgen zonder recept.

Deze exfoliant met salicylzuur van Paula’s Choice gaat effectief puistjes en mee-eters tegen:

15. Pas op dat je je huid niet uitdroogt

Stoffen als salicylzuur en benzoyl peroxide zijn perfect als het gaat om het bestrijden van puistjes, maar ze kunnen je huid ook enorm uitdrogen. Gebruik producten met deze stoffen erin daarom ook maar één keer per dag.

16. Gebruik niet té veel producten

Het gebruiken van té veel producten kan je huid irriteren en als je zoveel stappen hebt, raak je alleen maar in de verleiding om ze over te slaan. Wanneer het aankomt op je huid, is meer juist niet beter. Oftewel, een hele hoop verschillende producten op je gezicht smeren, verhoogt niet je kansen dat die puist weggaat – je hebt juist een grotere kans dat je het erger maakt. Probeer daarom je vast te houden aan maar een aantal goede producten.

17. Knijp die puist niet uit

Hoe verleidelijk het ook is, we mean we kijken allemaal die vieze pimple popping filmpjes, kan het uitknijpen van een puist juist zorgen voor infecties. Probeer er daarom af te blijven!

18. Bedek die bad boy

Kun je er maar moeilijk vanaf blijven? Plak dan een acne sticker op je puistje(s)!

19. Was je make-up kwasten

Zorg ervoor dat je regelmatig je make-up kwasten wast met een kwasten reiniger of baby shampoo. Gebruik je een spons/beauty blender? Was die ook! Deze gereedschappen zitten vol met bacteriën, die kunnen leiden tot breakouts.

Check ook: Gross! Deze beautyitems kun je beter niet aan iemand uitlenen

20. Wees consistent met je skincare routine

Als je een goede huid wil, zorg er dan elke dag voor. Hier en daar er wat aandacht aan besteden werkt niet. Verwacht ook geen overnight miracles. Het kost tijd om je huid te verbeteren.

Nog meer tips? Deze celebs delen hoe ze dealen met hun acne.

21. Slaap genoeg

Tot 3 uur opblijven om TikToks te kijken, is niet gezond voor jou en niet voor je huid. Gebrek aan slaap kan je hormonen verstoren en het stresslevel van je lichaam verhogen, wat weer kan zorgen voor breakouts. Zorg ervoor dat je elke nacht minstens acht uur slaapt om je op je best te voelen en eruit te zien.

22. Draag zonnebrand

Misschien denk je dat je alleen een product met zonbescherming moet dragen als de zon schijnt, maar dit is niet helemaal waar! Wil je je huid goed beschermen, dan is het belangrijk om elke dag een product met zonbescherming te dragen. Yep, zelfs als het regent.

Tip: gebruik een dagcrème die naast een zonnefilter ook andere hydraterende en huidherstellende stoffen bevat, zoals deze hieronder. Hierdoor hoef je geen aparte hydraterende crème meer te gebruiken onder je zonnefilter!

Lees hier nog veel meer over zonnebrand.

23. Dep je gezicht droog

Het lijkt maar iets kleins, maar je huid is erg gevoelig – zéker op je gezicht. Dep daarom je gezicht voorzichtig droog na het het gewassen te hebben, in plaats van hard boenen.

24. Dermatologen en dokters zijn er om te helpen

Kom je er in je eentje niet uit en lijkt niks te werken? Maak dan een afspraak bij je huisarts of een dermatoloog. Zij weten een stuk meer en kunnen je helpen met een passende behandeling. Zo kan er bijvoorbeeld ook worden gekeken of de anticonceptiepil kan helpen, of dat je hier juist iets aan moet veranderen of kan er zelfs antibiotica worden voorgeschreven.

Bron: Seventeen, Kristin Koch | Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen