acne

5x Tips tegen acne

Vroeg of laat zie je je eerste (jeugd)puistje, en voor je het weet zit je helemaal onder. Biggest. Nightmare. Ever. Misschien maakt het de pijn iets zachter als we zeggen dat je niet de enige bent die hier last van heeft, maar vervelend blijf het wel. Daarom geven we 5 tips om acne tegen te gaan.

5x Tips tegen acne

Allereerst even een klein lesje biologie, want als je weet waar je pimples vandaan komen, kun je er makkelijker iets aan doen!  In je huid zitten veel talgkliertjes. Dit zijn klieren die de vetachtige stof ‘talg’ aanmaken. Talg is een natuurlijke beschermer van de huid en zorgt ervoor dat je huid zacht en flexibel blijft #babyskin. Wanneer je huid té veel talg aanmaakt, zorgt dit voor ophopingen waardoor je onderhuidse bobbeltjes krijg. And that’s how a pimple is born…

Reinig je huid 
De juiste verzorging voor je huid is op heel veel gebieden belangrijk, maar ook om acne tegen te gaan. Vooral het slapen met make-up op is een grote boosdoener! Wanneer je make-up er niet afhaalt voordat je gaat slapen, blijven je poriën – door een laag foundation, concealer of poeder – verstopt wat de kans op puistjes vergroot. Zorg ervoor dat je zowel ’s avonds en ’s ochtends je gezicht schoonmaakt, óók als je geen make-up gebruikt, zodat de bacteriën op je huid niet je poriën verstoppen.

Gebruik producten die bij jouw huidtype passen
Een milde gezichtsreiniging, make-up remover en een goede (dag- of nacht)crème kunnen al genoeg zijn. Salicylzuur is een bestandsdeel dat in veel verzorgingsproducten wordt toegevoegd. Dit zuur werkt ontstekingsremmend en verzacht tegelijkertijd de bovenste laag van je huid. Daarnaast wordt tea tree olie vaak gebruikt tegen puistjes: het werkt genezend, ontstekingsremmend én zuiverend. Komt dat even goed uit, want bij een CG! jaarabonnement krijg je nu een Tea Trea-set van The Body Shop cadeau! Bye, Bye acne.

Laat je poriën ademhalen
Als je nu denkt ‘hóé laat ik mijn poriën ademhalen’, is het antwoord heel simpel: ga naar de sauna! Door de hitte in de sauna begin je te zweten en gaan je poriën openstaan. Even flink zweten is de ideale manier om je poriën schoon te ‘spoelen’.  Je kunt ook heel makkelijk thuis stomen door een pan of kom te vullen met gekookt water en een zakje kamillethee. Ga boven de pan hangen met een theedoek over je hoofd en stomen maar!

Lekker laten zitten
Hoe verleidelijk het ook is, knijp je witte rakkers niet uit! Wanneer je een puistje uitknijpt, worden de bacteriën verspreid over je huid, wat alleen maar zorgt voor nóg meer puistjes, en dat wil je niet. Het puistje is vanzelf gekomen, dus gaat ook weer vanzelf weg.

Ga naar een dermatoloog

Blijft het niet bij een paar puistjes, maar zit je echt helemaal onder de acne, dan is het verstandig om even langs te gaan bij een dermatoloog. Dermatologen zijn gespecialiseerd in het behandelen van de huid en kunnen jou goed adviseren wat je wel en beter niet kunt doen om acne te verhelpen.

Weet jij nog goede tips tegen acne? Laat het ons weten op Instagram @cosmogirl_nl.

LEES OOK: 

Beeld: iStock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen