Kalknagel

7x Dit kun je doen tegen kalknagels

Gele en soms korrelige nagels: kalknagels zijn geen pretje. Met het warme weer in aantocht, kunnen we ons voorstellen dat meiden met kalknagels het benauwd beginnen te krijgen, dus hier zeven dingen die je het beste kunt doen tegen kalknagels.

Wat zijn kalknagels?

Kalknagels worden ook wel schimmelnagels genoemd en zijn een schimmelinfectie van de nagel. Op je huid leven bacteriën en schimmels die meestal geen kwaad doen. In sommige situaties krijgen schimmels de kans om je huid of nagel binnen te dringen, waardoor je een kalknagel kunt krijgen. Je nagel kan er hierdoor wit of gelig uitzien en broos of brokkelig worden.

1. Draag de juiste sokken

Draag katoenen sokken en verwissel dagelijks met een schoon paar. Kalknagels ontstaan door schimmels en schimmels worden heel blij van een warme, vochtige omgeving. Vermijd dus ook kunststof.

2. Vermijd zeep

Was je voetjes met water en niet (tenminste, niet te vaak) met zeep. Door ze te wassen met zeep haal je het beschermlaagje eraf. Droog je voeten goed af na het douchen en let vooral ook op de plekjes tussen je tenen. 

3. Draag luchtige schoenen

Doe luchtige schoenen aan: zoals we zeiden, houden schimmels van zweet en nattigheid. Met luchtige schoenen ben je de schimmels voor en geef je ze minder kans om zich te vestigen op jouw gepedicuurde nageltjes. 

4. Draag slippers in openbare zwembaden en douches

Kalknagels zijn besmettelijk, dus vermijd contact. Draag daarom ook altijd slippers op openbare plaatsen waar mensen met blote voeten lopen. Hierbij kun je denken aan zwembaden, openbare douches, sauna’s of sportscholen.

5. Behandeling

Heb je een kalknagel opgelopen? Dan zijn er tientallen smeerseltjes op de markt, zoals kalknagelpennen en speciale vloeistoffen. Helaas is er gebleken dat veel van deze middelen niet werken tegen de echte hardnekkige schimmels. Azijn schijnt ook goed te helpen, omdat het zo zuur is. Week je aangetaste nagel elke dag een kwartier lang in een bakje met pure azijn. Spoel je voeten erna af met water.

6. Pillen en laseren

Werkt dit allemaal niet? Dan kan je dokter je speciale pillen voorschrijven, maar ook hier kunnen vervelende bijwerkingen aanhangen. Als final optie kun je ook ervoor kiezen om je nagels te laten laseren. De laser vernietigt de schimmel, maar niet je nagel.

7. Bezoekje aan de huisarts

Als je niet zeker weet of je een kalknagel hebt of je weet niet wat je ermee aanmoet, kun je natuurlijk het beste een afspraak maken bij je huisarts. Een schimmelinfectie die kalknagel veroorzaakt, komt bij tweederde van de mensen voor. Niets om je voor te schamen dus!

LEES OOK:

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Meike
  Meike
  Reactie: Ik heb last van kalknagels en ben nu onder behandeling van een medisch pedicure. Die zegt dat je vooral je schoenen moet reinigen, omdat de schimmels zich vaak daarin nestelen en je jezelf dan weer infecteert... heb zo'n spraytje gekocht om ze te behandelen.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Anoniem
  Reactie: [url]https://www.nu.nl/coronavirus/6062528/wetenschappers-tegen-who-erken-besmettingsgevaar-kleine-druppels.html[/url] corona
  Beantwoorden
 • blackwidow
  blackwidow
  Reactie: "Ik heb last van kalknagels en ben nu onder behandeling van een medisch pedicure. Die zegt dat je vooral je schoenen moet reinigen, omdat de schimmels zich vaak daarin nestelen en je jezelf dan weer infecteert... heb zo'n spraytje gekocht om ze te behandelen." Goede tip! Ik heb zo'n laser behandeling geprobeerd, vond het alleen erg duur. Daarom ben ik nu met zo'n nagellakje van de drogist aan de gang gegaan. Het lijkt te werken, maar het gaat wel langzaam xoxo
  Beantwoorden
 • Anne
  Anne
  Reactie: "...zo'n nagellakje van de drogist..." Welk merk heb je gekocht, ik ben gaan kijken, maar er stond een hele rij en de prijzen liepen enorm uiteen?
  Beantwoorden
 • blackwidow
  blackwidow
  Reactie: Ik had eerst het eigen merk van de Etos, maar toen kreeg ik van de Etos medewerker te horen dat je ook je schoenen moet behandelen. Ze hebben daarvoor losse producten (een soort poeder) en een set met een schoenenspray van ProtectAir. Die gebruik ik nu.
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen