7x Tips om een vaginale schimmelinfectie te voorkomen

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om zo’n vervelende schimmelinfectie te voorkomen.

Het is iets waar bijna elke vrouw weleens in haar leven mee te maken krijgt: een vaginale schimmelinfectie. Het zorgt niet alleen voor een heleboel jeuk, vreemde afscheiding en vreemde geurtjes, maar kan ook een domper zijn voor je zelfvertrouwen.

Eet minder suiker

Suiker is niet alleen slecht voor je gewicht, maar ook voor je vagina. De gisten in je vagina leven namelijk op suiker. Glucose in suikerrijk voedsel zorgt ervoor dat deze gistcellen sneller groeien en zich kunnen vasthechten aan cellen in je vagina.

Als je heel vatbaar bent voor schimmelinfecties, kun je zelfs het ‘Candida’ dieet proberen, waarbij je bepaald voedsel met veel suikers (zoals bananen en tarweproducten) vermijdt.

Probeer je zuurgraad in balans te houden

Om schimmelinfecties te vermijden is het superbelangrijk dat je de zuurgraad van je vagina in balans houdt. Daar helpen verschillende foods bij, zoals verschillende fruit- en groentesoorten, peulvruchten, tofu, sojabonen en een aantal noten en zaden. Dit eten bevat allemaal alkaline, wat betekent dat ze zuur zijn en daardoor je zuurgraad op peil kunnen houden. Naast alkalische producten helpt het ook om probiotische producten te eten zoals zuurkool, kimchi en yoghurt. Deze producten bevatten een natuurlijke ‘goede’ bacterie die schimmelinfecties kan voorkomen.

Verder is het ook superbelangrijk om je vagina alleen met lauwwarm water te wassen en geen gebruik te maken van bepaalde zeepmiddeltjes. Deze kunnen namelijk behoorlijk rommelen met de natuurlijk pH-waarde (zuurgraad) van je vagina. Check hier hoe je je precies dan wél daaronder moet wassen.

Draag het juiste ondergoed

Om schimmelinfecties te vermijden is het een stuk beter om katoenen ondergoed te dragen. Katoen absorbeert namelijk een stuk beter dan synthetische stoffen en kan dus helpen om alles down under droog te houden. Laat die kanten strings dus maar even in de kast liggen!

Natte kleding? Kleed je snel om

Schimmels looove een vochtige omgeving en daarom is het belangrijk om dit te vermijden. Hoe langer je dus in een bezwete sportoutfit rondloopt, des te groter de kans dat er een schimmel kan ontstaan. Stap dus bijvoorbeeld na het sporten gelijk onder de douche en droog je goed af!

Ben je gevoelig voor schimmels? Dan kan dit ook gelden voor natte bikinibroekjes. Heb je gezwommen? Loop dan niet te lang rond in je vochtige bikinibroekje, maar trek gewoon gelijk een droge aan! (+ extra reden om een boel leuke bikinibroekjes te kopen)

Welke verschillende bikinibroekjes er zijn en wat ze voor je lichaam (kunnen) doen check je hier.

Vermijd stress

Stress is eigenlijk nooit echt goed voor je lijf, en dus ook niet als het gaat om schimmelinfecties. Probeer daarom te relaxen, doe ontspanningsoefeningen of ga even wandelen om je hoofd leeg te maken. Zo wordt je weerstand beter en zul je minder last hebben van vervelende infecties.

Zo houd je je vajayjay super happy

Slaap genoeg

Slapen is super belangrijk voor je lichaam. Als je iedere avond minimaal acht uur slaapt, kan je lichaam optimaal functioneren en kan het ervoor zorgen dat de zuurgraad van je vagina stabiel blijft en gister minder snel kan groeien. En zo voorkom je weer schimmelinfecties. Ga daarom op tijd naar bed en neem desnoods tussendoor even een powernap.

Lees ook: Witte afscheiding: is dat normaal?

Gebruik geen geparfumeerde tampons

Geparfumeerde tampons laten je vagina misschien dan wel beter ruiken, maar zijn niet goed als het gaat om het voorkomen van infecties. Dit type tampons bevatten namelijk chemicaliën die de natuurlijke balans van goede bacteriën en micro-organismen in je vagina kunnen verstoren. Zoek dus ongeparfurmeerde varianten en vergeet ook niet regelmatig je tampon of maandverband te verwisselen!

LEES OOK:

Beeld: Getty Images | Bron: Women’s Health

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen