Tepels

8 meest voorkomende soorten tepels en wat je erover moet weten

Je weet waarschijnlijk dat borsten er in allerlei soorten, maten en kleuren zijn, maar wist je dat dit hetzelfde geldt voor tepels? Dr. Tsippora Shainhouse, M.D., een door de raad gecertificeerde dermatoloog en kinderarts, zegt dat er eigenlijk acht verschillende soorten tepels zijn. ‘

‘Ze zijn allemaal normaal en het is zeker mogelijk om een ​​combinatie van twee of meer soorten te hebben (zoals uitstekend en hobbelig of plat en harig). Misschien passen je tepels niet precies in een van deze categorieën, en dat is more than fine. Alle tepels zijn normaal, hoe groot, klein, plat of harig ze ook zijn.’

Lesje anatomie

Eerst even een quick lesje anatomie. Je hebt vast wel gehoord over tepels en tepelhof, maar wat is wat en wat hoort bij wat? Deze twee vormen samen je tepel, maar de tepelhof is het gepigmenteerde ronde gebied op je borsten terwijl de tepel de eigenlijke uitstulping is. Got it? Let’s dive in!

1. Platte tepels

Bij platte tepels is je tepel plat en past ‘ie precies in de tepelhof. De tepel kan verharden en nog hard(er) worden als het koud is of als deze gestimuleerd wordt.

2. Puffy nips

Je tepel en het tepelgebied ziet eruit als een kleine, verhoogde heuvel bovenop je borsten. Ook gezwollen tepels kunnen verharden en meer uitgesproken worden bij kou of stimulatie.

3. Uitpuilende tepels

Tepels die een paar millimeter boven het oppervlak van de tepelhof uitsteken en naar buiten wijzen, noem je uitpuilende tepels. De tepel kan verharden en meer uitgesproken worden als het koud is of gestimuleerd wordt.

Check hier welke bikinitops en bh’s het beste passen bij jouw boob shape.

4. Ingetrokken tepels

Eén tepel staat naar binnen en de andere naar naar buiten (of beide naar binnen). Soms kun je je vingers gebruiken om het naar buiten te brengen, maar soms zijn de spieren te strak.

5. Eenzijdig omgekeerde tepel

Eén tepel staat naar voren en de andere naar binnen. Als dit altijd het geval is geweest, hoef je je geen zorgen te maken. Als dit opeens op is komen spelen, kan dit – not to scare you – een teken zijn van borstkanker, dus raadpleeg dan onmiddellijk de huisarts. Lees hier meer over hoe je borstkanker kunt herkennen.

6. Bumpy tepels

Het is normaal dat er bultjes op de tepelhof of rond de tepel zitten. Deze hobbeltjes worden Montgomery-klieren genoemd en kunnen soms op kleine puistjes lijken. Elke vrouw heeft deze klieren, maar bij sommigen zijn ze bumpier dan bij anderen.

7. Behaarde tepels

Verdwaalde, donkere haren die random uit je tepelhof groeien zijn normaal. Ze kunnen fijn of grof zijn en je kunt ze er gewoon veilig uittrekken met een pincet. Elke vrouw heeft hier haarzakjes zitten, maar de een heeft er meer dan de ander.

8. Extra tepel

Sommige mensen (zoals Harry Styles!) hebben extra, kleinere tepels. Ze zien eruit als platte moedervlekken of hebben een volledig gevormde, verhoogd bultje.

LEES OOK:

Beeld: Getty Images, illustraties: Dana Tepper
Bron: Seventeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen