Alles over reef-safe sunscreen: zonnebrand die niet schadelijk is voor het leven in de zee

Als je naar het strand gaat, heb je waarschijnlijk gedriedubbelcheckt of je zonnebrand bij je hebt. Maar heb je ook gecheckt of jouw favoriete zonnebrand schadelijk is voor het leven in zee? If so: yay you! If not: tijd voor een update over reef-safe sunscreen!

Imagine: het is een stralende zomerdag, je gaat naar het strand, hebt je goed ingesmeerd met (natuurlijke) zonnebrand, neemt een duik, laat jezelf opdrogen, smeert je opnieuw in, leest een CG! en repeat. Sounds all good, right?

SPF to SFP: Sea Friendly Protection

Is het op zich ook, en we don’t mean to ruin your routine, maar wist je dat de zonnebrand die jou zo goed beschermt tegen de zon schadelijk kan zijn voor de oceaan? En dan met name voor het koraal? Als jij een duik neemt wanneer je je netjes hebt ingesmeerd, komt die zonnebrand natuurlijk ook in de oceaan terecht. En hoewel je dat waasje in het water vast weleens om je heen gezien hebt, is dit waarschijnlijk niet the first thing that comes to mind om bij het uitkiezen van een zonnebrand.

We can’t blame you for that. De meeste zonnebrand bevat ingrediënten die het koraal ernstig kunnen beschadigen en niet insmeren is natuurlijk geen optie. Maar al ons gesmeer heeft dus wel huge impact op het leven in de oceaan. Dus wat kun je dan wel doen en waar kun je op letten? We zochten het uit (spoiler: natuurlijke zonnebrand natuurlijk!).

UV-filters

Verschillende stoffen in zonnebrand kunnen schadelijk zijn voor de natuur, maar met name de UV-filters (die jou dus juist beschermen tegen straling van de zon) zijn de grote boosdoener. Vaak zijn dit namelijk chemische, synthetische UV-blokkers. Gelukkig bestaan er ook niet-chemische, minerale UV-filters en dus: een natuurlijke zonnebrand.

Toch is zonnebrand met chemische UV-bescherming over het algemeen populairder dan de duurzame, minerale, natuurlijke zonnebrand-variant. Het voordeel van de chemische filter is namelijk dat de zonnebrand vaak makkelijker smeert en lekker snel intrekt. Dat laatste líjkt chill, maar of het dat ook is, kun je je afvragen. Doordat de stofjes in je huid trekken, kunnen ze ook in je bloedbaan terecht komen. Just sayin’…

Schade aan koraal

De werkzame stoffen van chemische UV-filters laten koraal verbleven en vervormen, waardoor het uiteindelijk kan afsterven. Zonde van al dat moois, maar koraalriffen zijn niet alleen mooi. Ze hebben ook een belangrijke functie als leefomgeving en voedselbron van veel zeedieren.

Natuurlijke zonnebrand

Natuurlijke zonnebrand met minerale filters vormen daarentegen een laagje óp je huid om de UV-straling te blokkeren. Beter voor je huid én voor de natuur dankzij de natuurlijke samenstelling. Nadeel is dat het een witte waas kan geven, wat we meestal willen voorkomen. Lucky for us zijn we niet meteen veroordeeld tot zwemmen als verbleekte smurfen als we voor zonnebrand met natuurlijke filters kiezen; smeer gewoon zorgvuldig en dun. Liever een keer vaker dan te dik. Niet alleen charmanter, vaker smeren biedt óók betere bescherming.

Check ook: Snel bruin worden? Met deze 5 tips gaat dat lukken

Nanodeeltjes en non-nanodeeltjes

Toch ben je er met een natuurlijke zonnebrand met minerale UV-filter nog niet helemaal. Minerale filters bestaan uit kleine deeltjes titanium of zinkoxide. Dat kunnen nanodeeltjes en nonnanodeeltjes zijn. Que? Nanodeeltjes zijn nog kleiner dan non-nanodeeltjes en kunnen alsnog in je huid trekken. Zonnebrand met nonnanodeeltjes niet en zal dan ook minder snel huidirritatie veroorzaken. Je kunt je dus misschien voorstellen dat minerale filters met nanodeeltjes ook koraalriffen aantasten. Long story short: de beste keuze voor het koraal én jezelf is een natuurlijke, smeerbare zonnebrand, gebaseerd op minerale filters die uit non-nano deeltjes bestaan (en het liefst groter dan 100 nanometer). Dus je enige huiswerk voor de zomer? Deze zin uit je hoofd leren.

Benieuwd naar meer beauty items die beter zijn voor het milieu? Check hier een aantal opties, van dagcrème tot make-up!

Add to cart: natuurlijke zonnebrand

Deze producten voldoen aan de genoemde criteria.

1

Sun Safe The Ohm Collection

SHOP
4

Botanical Sunscreen Australian Gold

SHOP
3

Protective Sunscreen SPF30 SMPL

SHOP
2

SPF30 Body Naïf

SHOP

Meer weten over natuurlijke zonnebrand en SFP (Sea Friendly Protection)? Check pagina 60 & 61 in CG!’s Summer Issue!

CosmoGIRL! 3
KOOP HIER

Bron: CG! #3 2021 | Tekst: Simone van Pernis | Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 • Williamhap
  Williamhap
  Reactie: dating personal ads [url="http://datingsitesover.com/?"]farmersonly dating site[/url]
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Anoniem
  Reactie: Many thanks extremely valuable. Will certainly share website with my pals. https://gaydatingzz.com/
  Beantwoorden
 • Kevintak
  Kevintak
  Reactie: gay dating simulator free gay dating seite [url="http://freegaychatnew.com?"]gay dating in portland[/url]
  Beantwoorden
 • Mare
  Mare
  Reactie: Inderdaad! Met zonnecrèmes moeten we heel voorzichtig zijn. Sommige zonnecrèmes bevatten chemische irriterende stoffen en zijn ook super vervuilend. Ik gebruik voor mijn gezicht een Natuurlijke minerale zonnecrème spf 50 die ook ecologisch is. Voor de rest probeer ik mijn huid goed te beschermen. Uren bakken in de zon doe ik niet want ik raak verbrand en de ozonlaag is dun dus kan het ook schadelijke gevolgen hebben.
  Beantwoorden
 • Kevintak
  Kevintak
  Reactie: detroit gay dating site dating for gay men ages 50-70 [url="http://gaychatgay.com?"]free dating sites for gay men[/url]
  Beantwoorden
 • Patrickbrorp
  Patrickbrorp
  Reactie: jiu jitsu gay dating site gay feeder/feede dating [url="http://freegaychatnew.com?"]gay dating telephone[/url]
  Beantwoorden
 • HenryBak
  HenryBak
  Reactie: is a women dating a guy gay? dating gay lesbian services [url="http://datinggayservices.com?"]dating for gay asians[/url]
  Beantwoorden
 • HenryBak
  HenryBak
  Reactie: gay cowboy dating site gay stoner dating [url="http://dating-gaym.com/?"]gay nerd dating site[/url]
  Beantwoorden

Gerelateerde artikelen