striae

Alles wat je moet weten over striae

Waarschijnlijk heb je er wel van gehoord: striae (aka stretch marks). Op de één of andere manier zijn we er vaak niet blij mee en de meesten proberen ze dan ook zoveel mogelijk te verbergen. Striae zou niet voldoen aan het ideaalbeeld wat we hebben van het vrouwelijk lichaam. Bullsh*t! Je hoeft je nergens voor de te schamen, want bijna iedereen heeft ze.

Maar waar komen die striae strepen eigenlijk vandaan? CG! legt het uit.

Wat is striae?

Striae zijn eigenlijk kleine littekens in je huid. Grote kans dat je ze weleens bij jezelf of iemand anders hebt gezien. Striae krijg je vaak op plekken waar je snel bent gegroeid of aangekomen bent, of als je zwanger bent. Je lichaam groeit dan sneller dan je huid kan bijhouden. Het resultaat? In je onderhuids bindweefsel komen kleine scheurtjes, waardoor er littekens ontstaan.

De meestvoorkomende plekken waar striae ontstaat zijn borsten, billen, bovenbenen en buik.

Kan het kwaad?

Scheurtjes in je onderhuidse bindweefsel klink misschien wat heftig, maar dat is het niet. Je merkt eigenlijk helemaal niks van striae en het is volkomen onschuldig!

Lees ook hier 7 redenen waarom jouw lichaam perfect is

Kan je striae voorkomen?

Hoewel we onze eigen beauty moeten omarmen, snappen we ook dat je wil voorkomen dat je nog meer stretch marks krijgt. Jammer genoeg kan je striae bijna niet voorkomen. Het beste wat je kunt doen is zorgen dat de huid soepel en gehydrateerd blijft. Zeker als je het idee hebt dat ergens striae kan opkomen, zoals bij een zwangerschap.

Wil je fanatiek gaan sporten? Bouw je routine dan rustig op, zodat je huid mee kan rekken met de groei van je spieren.

Is er een wondermiddel tegen striae?

Er is geen wondermiddel wat ervoor zorgt dat striae helemaal verdwijnt. Je kunt daarentegen wel een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat het minder zichtbaar wordt. Zo zou je (op recept van de dokter) retinol kunnen slikken. Retinol is een vorm van vitamine A die je ook veel terugvindt in andere huidproducten. Het zorgt ervoor dat je lichaam meer collageen aanmaakt, wat ervoor kan zorgen dat de lijntjes minder zichtbaar worden.

Ook kun je gebruik maken van Bio-oil. Dit vermindert niet zozeer de strepen, maar het zorgt ervoor dat je huid goed verzorgd en soepel blijft. Hiermee voorkom je de kans op striae. Smeer de plek twee keer per dag in voor ongeveer drie maanden lang, voor een mogelijk sneller resultaat.

Je hebt ook zelfs professionele lasertechnieken om striae te verwijderen. Het is zeker niet goedkoop, maar is een optie als je hier echt heel ongelukkig door bent. Met fractional laser wordt je huid egaler en verbetert het de kleur van je striae. Bij deze techniek wordt het water in je huid verwarmd, waardoor de eiwitten worden afgebroken. Deze maken dan weer plaats voor nieuwe en gezonde huid.

Last but not least, zijn er ook mensen die hun stretch marks laten tatoeëren. We hebben het dan niet over een tattoo eroverheen zetten, maar juist het ‘inkleuren van je striae met een kleur die het beste matched met je huidskleur. Hierdoor wordt je striae dus minder zichtbaar.

But remember: you’re not alone! Bijna iedereen heeft wel last van straie (yep, ook wij van de redactie). Je bent hoe dan ook nog steeds beautiful! ❤️

Beeld: Instagram | Bron: Glamour en NSMBL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen