haar verven tips

Alles wat je moet weten voordat je je haar gaat verven

Als je nog een hair dye virgin bent, kan het kleuren van je haar redelijk scary klinken. Het is moeilijk om de juiste kleur te krijgen en het heeft heel veel onderhoud nodig. Maar een goede dye job kan jouw haar volledig tranformeren en can make you look like 💯.

We weten dat het verven van je haar best spannend kan zijn, dus daarom zijn we er om je wat gerust te stellen, mocht je je haar willen verven. Mahshid Baghaei, kapster voor mizu Louis Licari, en Kari Hill, kapster van veel celebs, geven hun beste tips over hoe je op de juiste manier je haar moet verven.

Hoeveel onderhoud heeft het nodig?

Sommige haarkleuren hebben meer onderhoud nodig dan anderen, dus onthoud dit wanneer je een kleur gaat kiezen. Volgens Baghaei zou je om de 4 á 6 weken je uitgroei bij moeten werken. Het maakt niet uit hoe goed je je haar verzorgt of de kleur bijhoudt, elke maand groei je haar ongeveer 1,30 cm. Dus binnen die tijd zul je je roots opnieuw moeten laten bijwerken.

Als je geen tijd of geld hebt om elke keer je haar te laten bijwerken, kies dan een kleur die dicht bij je natuurlijke haarkleur ligt, zodat je uitgroei niet erg opvalt. Of ga voor ombre, zodat je er alleen één of twee keer per jaar eraan hoeft te denken. Als je zoekt voor een haarkleur wat zo min mogelijk onderhoud nodig heeft, dan is dit wat je moet weten:

  • Balayage is het makkelijkste te onderhouden: ‘Het makkelijkste te onderhouden is een balayage op je natuurlijke haarkleur’, zegt Baghaei. Volgens Baghaei is deze haarmethode een win-win, want zo krijg je de kleur en highlights die je wilt, maar het is ook makkelijk te behouden. ‘Je kan het uit laten groeien en nooit meer teruggaan voor een touch-up en het zal er nog steeds mooi uit zien. Of je houdt de Balayage en gaat om de 6 á 12 maanden terug voor een re-touch’, zegt ze. Dus als je regelmatige trips naar de kapper wilt vermijden, maar wel kleur in je haar wilt, dan is Balayage you way to go. Ze raadt wel aan om zo nu en dan een “gloss” te laten doen. Hiermee refresh de de tone en krijgt je haar weer een mooie shine. Een gloss is eigenlijk een treatment voor gekleurd haar en zorgt ervoor dat de kleur weer mooi wordt en langer zal blijven zitten.

  • Roodachtige kleuren zijn het moeilijkste te onderhouden: Als je een haarkleur wilt die je amper hoeft bij te werken, dan is rood niet je beste optie. ‘De kleur rood is een moeilijke kleur, de moeilijkste om juist te krijgen, de moeilijkste om vanaf te komen en er is een grote kans dat het snel vervaagt’, zegt Hill. ‘Het is de moeilijkste kleur die er is.’ Dus be ready als je graag een redhead wilt worden.

Vraag om de prijs wanneer je een afspraak maakt

Elke salon heeft andere prijzen. Dit ligt bijvoorbeeld aan de producten die ze gebruiken, hoe lang het hele proces duurt, het type salon en veel meer. ‘Normaal gesproken ligt de prijs van alleen verven tussen de 80 en 200 euro. Voor highlights kan het tussen de 100 en 500 liggen, maar dit ligt ook aan wat voor look je wilt’, zegt Baghaei.

Zorg ervoor dat als je een afspraak gaat maken, je meteen vraagt naar de prijs. Bel je kapper op (of ga langs) en leg uit wat je graag met je haar wilt en hoeveel zij denken dan dit gaat kosten. Wanneer hun prijs binnen jouw budget ligt, kun je een afspraak maken.

Lees ook: Anne (18): ‘Toen ik mijn haar verloor, realiseerde ik me dat mezelf zijn het belangrijkste is

Neem foto’s mee

Neem altijd foto’s mee van de haarkleur die je wilt. ‘Jouw definitie van blond kan anders zijn dan die van je kapper’, zegt Hill. ‘Foto’s zijn de perfecte manier om te laten zien wat je echt wil, zodat jullie beiden on the same page zitten.’

Denk aan je huidskleur

Onthoud, een kleur kan anders staan bij verschillende huidkleuren. ‘Als je een roze-achtige huid hebt, moet je gaan voor kleuren met een koele ondertoon of assige tinten’, zegt Hill. ‘Als je een gele huid hebt, kan je hebt beste gaan voor warme, gouden tinten/kleuren. Heb je geen idee welke ondertoon jouw huid heeft, kun je het altijd vragen aan je kapper.’

Je krijgt misschien niet de kleur die je wilt na de eerste keer verven

‘Het is een algemene vuistregel. Van donkerbruin naar lichtblond is meer een reis dan nailing it na de eerder keer verven’, vertelt Baghaei. ‘Je haar moet door alle onderliggende kleuren/tonen gaan om het gewenste resultaat te bereiken, zonder dat de gezondheid van je haar minder wordt.’

Het verven van je haar kan schadelijk zijn

Grote veranderingen kunnen ernstige schade aan je haar brengen, dus de meeste kappers doen het vaak in verschillende sessies, zodat je haar de tijd heeft om weer op te knappen. Dus als je een major hair change wil, weet wat je te wachten staat. Het is misschien ook een goed idee om hiervoor naar een pro te gaan als je echt iets groots wil veranderen aan je haarkleur.

De kleur zal vervagen

Het vervagen van de kleur is niet te voorkomen, want het gebeurt toch wel. Ondanks dat zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de kleur zo lang mogelijk mooi te houden:

  • Of je nou je haar zelf verft of door een professional laat doen, Baghaei raadt aan je haar van tevoren te wassen met een clarifying shampoo. ‘Deze shampoo zorgt ervoor dat alle viezigheid uit je haar is. Wanneer je dan verf op je haar aanbrengt, zal de kleur beter worden opgenomen door je haar en zal langer blijven zitten’, zegt Baghaei.
  • ‘Gebruik producten die gemaakt zijn voor gekleurd haar. Het klinkt misschien niet super belangrijk, maar het heeft wel degelijk effect op hoelang de kleur mooi blijft’, zegt Hill.
  • Als je blond haar wilt/hebt, ga dan voor een paarse shampoo. De paarse shampoo, aka zilvershampoo, zorgt ervoor dat je blonde haren de juiste tint houden en niet geelachtig worden.
  • ‘Was je haar niet te vaak. Door je haar te vaak te wassen, zorg je ervoor dat je kleur vervaagt’, vertelt Hill. Twee tot drie keer per weer is vaak genoeg, maar hoe minder vaak je het doet hoe mooier en langer de kleur blijft.
  • Bescherm je haar tegen de zon, net zoals je ook met je huid zou doen. De zon kan ervoor zorgen dat je haarkleur sneller fade en geliger wordt, maar het kan ook je haar uitdrogen. Bescherm je haar daarom met UV-protection shampoo (ja, dit bestaat). Ook kun je petten en sjaals gebruiken om je haar te beschermen.
  • Zwembadwater kan je haar ruïneren. Het chloor in het water kan je kleur echt verpesten. Door alles wat er in het water zit verwerkt, kan je haar zelfs groen worden. Om je haar te beschermen kun je masker aanbrengen voordat je gaat zwemmen. ‘Hierdoor zal het masker alles opvullen, waardoor het water de kleur niet kan afbreken’, zegt Hill. Je haar wassen met alleen water onder de douche is ook al genoeg. Droog haar is namelijk meer absorberend dan nat haar.

Lees ook: gross! Zo vaak moet je je haarborstel eigenlijk schoon maken

Als je het zelf thuis wilt doen, test de kleur dan eerst

Als je kiest voor een at-home kit, ga dan voor de verf met de minst schadelijke ingrediënten, zoals ammoniak, peroxide en alcohol. Volgens Hill kunnen deze ingrediënten je haar verpesten. Wanneer je je verf hebt, is het belangrijk dat je eerst test op allergische reacties. Doe een klein beetje verf op je nek en volg de instructies die op de verpakking staan. Geen irritatie? Dan zit je goed.

Hill beveelt bovendien aan om voor jezelf een workstation klaar te zetten met een kam, doekjes en een paar handdoeken (één voor om je nek en de ander voor je werktafel). Zorg dat je oude handdoeken gebruikt, want de verf geeft vlekken!

There is always a way to fix it

Of je je haar nou zelf hebt geverfd of het door een professional hebt laten doen, als je niet blij bent met de kleur kan het altijd gefixt worden. ‘Meestal kan de kapper je haar fixen met een toner, waardoor je kleur iets kan worden aangepast’, zegt Baghaei.

Om hair disasters te vermijden, moet je er altijd voor zorgen dat je eerlijk bent tegen je kapper. ‘Als de kleur rood die de kapper voor jou kiest iets te paarsachtig voor jou smaak is, vraag haar dan of ze andere opties heeft‘, zegt Hill.

Happy colouring!

Beeld: Gettyimages | Bron: Yerin Kim, Seventeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen