Billen

Hoe kom ik van de pukkels op mijn billen af?

WTF, universe – kontpuisten?! We hebben het al zwaar met de spots op ons gezicht! Wat zijn deze puisten op je billen en hoe komen we er (nog voor de zomer) vanaf?

1. Acne op je billen is geen acne

Puisten op je billen, zijn godzijdank geen puisten. Puisten zijn natuurlijk poriën die verstopt raken met olie, dode huidcellen of bacteriën. Maar de buttne (butt acne) is eigenlijk folliculitis – een ontstoken of geïnfecteerd haarzakjes.

‘Folliculitis is vaak het gevolg van bacteriën, gisten of schimmels’, zegt Rhonda Klein, MD, MPH, een dermatoloog bij de Connecticut Dermatology Group. ‘Het lijken op kleine, ondiepe bobbeltjes die jeuken of geïrriteerd zijn.’ Klinkt walgelijk, maar het is volkomen normaal!

Heb je de bultjes toevallig ook op je vagina zitten? Dan heb je misschien last van vaginale acne. Yup, ook dat is real.

2. Knijp de puisten niet uit!

We know, super verleidelijk natuurlijk. Doe het nou gewoon niet, uitknijpen is nooit goed voor je huid!

3. Draag geen vochtige of bezwete kleding

Vochtige stoffen zijn echt het allerslechtst voor je billetjes! Het is namelijk een broeiplek voor gist en bacteriën. Trek dus zo snel mogelijk droge kleding aan na bijvoorbeeld een gym-sessie.

4. Probeer comfy kleding te dragen

Pas op met wat je draagt. Strakke broeken, ondergoed of leggings kunnen de huid van je butt irriteren en zelfs verergeren wanneer je al last hebt van buttne.Chronisch wrijven, als gevolg van nauwsluitende kleding, kan folliculitis veroorzaken’, zegt Klein. Volgende keer dat jij in je joggingbroek naar school gaat kun je gewoon zeggen dat het voor je gezondheid is!

5. Acne producten kunnen wel helpen

Folliculitis gaat meestal vanzelf weer weg, maar we snappen dat het best lastig is om rustig te blijven wanneer je continu jeuk hebt aan je billen. Om de jeuk ietwat te verminderen kun je alsnog je favoriete acne-producten gebruiken of een exfoliant (zoals een scrub).

Dit is hoe je je huid moet exfoliëren en waarom het zo belangrijk is! Check hier ook body scrubs die je makkelijk thuis kunt maken.

Klein raadt aan om een ​​reinigingsmiddel te gebruiken dat benzoylperoxide bevat. Het doodt de bacteriën die puistjes kunnen veroorzaken. Als dat niet helpt, overleg dan met je dermatoloog over het krijgen van een eventueel antibioticum.

Beeld: Getty Images

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen