Cystische acne 101. Wat is het en what to do?

Niet iedereen heeft acne ervaren of het gehad. Als je er mee te maken hebt dan weet je hoe ontzettend pijn het kan doen. Nobody, echt nobody vindt acne fijn. Helaas hebben veel jongeren, maar ook ouderen er superveel last van. Gosh, wanneer sterft het een keer uit? Je hebt dan ook nog eens allemaal verschillende soorten acne. Hoe weet je voor welk soort je het moet behandelen? Well, vandaag gaan we ons voornamelijk focussen op cystic acne oftewel cystische acne. Twijfel jij of je deze soort hebt en kom je er maar niet van af? CG! helpt jou op weg.

Het allerbelangrijkste kenmerk van dit soort acne is dat het bultje van binnen zit. Het is een soort ontsteking, in plaats van de puistjes die je normaal hebt. Je ‘normale’ puistjes kunnen uitdrogen. De cystic bultjes zijn rood (of soms een wit kopje) en zitten diep in de huid. Hierdoor kun je ze niet gemakkelijk uitknijpen – wat je beter ook niet kan doen SOS – en doen ze pijn als je ze aanraakt of zelfs al wanneer je ze met rust laat. Vaak is de ontsteking zelfs voelbaar wanneer er nog niet eens een bultje zichtbaar is. Ook is er een veel grotere kans op littekens.

Het komt door verschillende oorzaken maar de meest voorkomende is het feit dat je poriën dichtzitten. Ze zijn clogged. Met schone poriën kan niets gebeuren maar wanneer je poriën dichtzitten, kunnen ze gaan ontsteken AKA je nieuwe cystic bultje. Hierdoor gaat deze opzwellen en ‘door’ je huid steken. Dit geeft het pijnlijke effect.

Er zijn veel dingen die kunnen leiden tot cystic acne maar er zijn vijf oorzaken die er meestal voor zorgen:

1- Genetische bepaling 

Yup, that’s right. Zoals bijna alles, kan acne ook in je familie zitten. Dus, als je moeder of vader er veel last van had als een tiener dan heb jij er waarschijnlijk ook veel last van. Genetische cystic acne komt meestal rond je pubertijd en houdt ongeveer zes tot acht jaar aan.

2- Hormonen

Door de hormonen die je krijgt produceer je zo ontzettend veel olie in je lichaam en dat komt vast te zitten in je poriën en houdt bacteriën vast. De bacterie blijft volhouden en dat zorgt voor een cystic bultje. Dus, wanneer je volop hormonen in je lichaam hebt dan zal je acne erger zijn. Het kan dus dat je tijdens – of een paar dagen ervoor – je menstruatie veel last hebt. Wat we hebben gemerkt… right girls? 

3- Stress

Wanneer je onder veel spanning staat en je stress level omhoog gaat, dan gaat je lichaam cortisol produceren. Dit is ook weer een hormoon dat voor veel olie kan zorgen.

4- Processed food 

Helaas.. je favo McDonalds, chocoladerepen en meer zorgen enorm voor die breakouts. Het is niet zo dat het vette eten je cystic acne kan geven máár het zorgt ervoor dat de bultjes die je hebt doorzetten en nog meer pijn gaan doen.

5- Te weinig slaap 

Ook dit kan niet op zichzelf zorgen voor acne, maar maakt dat wat je hebt erger. Als je te weinig slaapt maakt je lichaam weer cortisone aan en zorgt dit voor.. let’s guess: cystic acne! 

 

In je dagelijkse acties

Veel zaken van cystic acne hebben te maken met je gedrag, zoals hierboven blijkt. Je moet wat dingen veranderen in je dagelijkse acties om breakouts voor te zijn. Probeer gezonder te eten, slaap meer en probeer zoveel mogelijk stress uit je leven te blocken. Een gezonde lifestyle gaat er niet persé voor zorgen dat je acne in een klap weggaat maar je lichaam vullen met vitamines kan heel erg helpen. Je etenspatroon veranderen is ook veel makkelijker gedaan dan het ‘blocken’ van je stress.

 

Wat je ervoor kunt kopen 

Benzoylperoxide


Benzac 50mg – €12,98

 

Een olie-vrije moisturizer

Zero Oil 8hour Oil Control Gezichtslotion – €30,09

 

Differin Gel 


Acne gel Glad skin – €14,95

 

Tea tree olie 


Dr.organic tea tree olie – €9,95

 

Aloe vera gel 98%


De Tuinen Aloe vera gel – €16,59 

 

Probeer de producten voor twee maanden te gebruiken en mocht het niet helpen vraag er dan naar bij je huisarts, als je er echt veel last van hebt. En het allerbelangrijkste: niet aan je bultjes zitten! Dit kan leiden tot veel littekens.

 

LEES OOK:

 

Bron & Fotografie: Dr. Shamban, Seventeen, Unsplash by Amanda Dalbjörn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen