vagina

Dit is de juiste manier om je vajayjay te wassen

Je vagina; doe je dit nou met of zonder zeep? En hoe precies? Dat hier wat onduidelijkheid over is is niet zo gek,  want het word je tijdens de biologielessen niet geleerd. Maar wat is dan wél de juiste manier om je down under te wassen? You’re about to find out.

Was haar niet te vaak

Het wassen van je vagina is in principe super easy, omdat je vagina zichzelf reinigt. Het is natuurlijk wel goed om haar onder de douch, na seks of wanneer je ongesteld bent een schoonmaakbeurt te geven, maar doe dit niet te vaak en al helemaal niet met (speciale) zeep! Foccus je vooral op de buitenkant, omdat je vagina de binnenkant zelf regelt. Dit verstoren vind je vajayjay niet zo prettig en omdat ze zichzelf schoon houdt is hard boenen met zeep helemaal niet nodig. Just keep it fresh and clean.

Welk gedeelte moet je wassen?

Was tijdens het douchen de buitenkant van je vagina (de vulva). Zoals we net al schreven kan de binnenkant van je vagina prima voor zichzelf zorgen, maar er zo nu en dan even met de douchekop langsgaan mag. Wanneer je een vaginale douche gebruikt, kun je last krijgen van breng je deze uit balans. Dan kun je last krijgen van jeuk, irritatie of pijn tijdens de seks.

Vaginale acne: wat is het en wat kun je doen?

Moet je speciale zeep kopen?

Om je vulva de wassen met zeep wordt vaak sterk afgeraden, omdat de zeep kan rommelen met de natuurlijke pH-waarde van je vagina. Wanneer je hiermee rommelt is je vagina minder beschermd tegen infecties en bacteriën en kun je kans krijgen op bijvoorbeeld een schimmelinfectie. Alleen met water is genoeg. Wil je toch per se zeep gebruiken? Kies dan een vagina vriendelijke zeep en was er alléén de vulva (buitenkant) mee!

Hoe vaak moet je wassen?

Je vulva één keer per dag wassen met water en een washandje of je hand is goed genoeg, je hoeft het niet meer en niet vaker te doen. Wanneer je té vaak wast, verstoor je de natuurlijke balans. Als je je bagina te weinig wast, kan de combinatie van afscheiding en het zweet zorgen voor een onaangename geur.

Mocht je je vagina op de juiste manier wassen en heb je alsnog last van een (nare) geur, vreemde afscheiding, bultjes, jeuk of iets wat je verdacht vindt, neem dan contact op met de huisarts.

LEES OOK:

Beeld: Getty Images
Bron: Women’sHealth, Sense.info

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen