mentruatiebloed bruin

Aha: dus daarom is je menstruatiebloed soms bruin

Misschien dacht je vroeger bij het woord ‘ongesteld’ aan felrood bloed, maar dat valt soms nog vies tegen.

Je menstruatiebloed is niet altijd zo rood als het bloed wat uit je lichaam komt als je bent gevallen of jezelf hebt opengehaald #clumsylife. Soms is het bloed down there (donker)bruin. Wil je weten hoe dit komt en waarom er geen reden tot paniek is? Read on!

Bruin menstruatiebloed

Vooral aan het begin van je period kan je menstruatiebloed een bruinige kleur hebben and you’re not the only one. Er wordt alleen nooit over gesproken. Het ligt in ieder geval niet aan jou! Ready voor een lesje biologie en scheikunde?

Eigenlijk is deze bruine kleur heel easy te verklaren: bloed wordt donkerder wanneer het wordt blootgesteld aan zuurstof. Als je menstruatiebloed dus een beetje bruinig van kleur is, is het lang genoeg blootgesteld aan zuurstof om van kleur te veranderen. Maar dat blootgesteld worden aan zuurstof roept natuurlijk wat vraagtekens op. Wanneer je aan het begin of het einde van je menstruatie zit ‘stroomt’ het bloed nog niet rijkelijk waardoor het bloed tijdens de way out een beetje aan de vaginawand kan blijven plakken. Hier komt het bloed al in aanraking met zuurstof, zonder dat het je lichaam heeft verlaten met als resultaat: donkerbruin menstruatiebloed.

Heb je last van witte afscheiding? Hier lees je of dat normaal is.

Van bruin naar rood

Wanneer je menstruatie eenmaal op gang komt en je dus meer bloed verliest, versnelt het proces waarin het bloed je lichaam verlaat, waardoor het weer (licht)rood kleurt. Dit kan ook gebeuren wanneer je aan het einde van je period bent en het laatste beetje bloed je lichaam langzaam verlaat.

No worries

Geen reden voor paniek dus! Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen, wanneer je nog nooit bruin menstruatiebloed hebt gehad en de laatste tijd ineens wel óf als je tussen je periods door ook bruin bloed verliest. Dan kan een bezoekje aan de huisarts geen kwaad.

Check hier 10 mythes over ongesteldheid die niet waar zijn

Bron: Glamour | Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen