Getty Images Skin Care

Dit is hoe je je huid moet exfoliëren en waarom het zo belangrijk is

Je hoort het steeds vaker in de beauty-world: exfoliëren en hoe belangrijk het is. Maar wat is het nou precies, hoe werkt het en waarom is het dan zo belangrijk voor je huid?

Wat is exfoliëren?

Exfoliëren of exfoliatie is basically het natuurlijke proces van je lichaam waarbij oude, beschadigde en vervuilde huidcellen worden afgestoten en worden vervangen door nieuwe, jonge huidcellen. Only problem is dat niet alle dode huidcellen altijd just magically van je huid vallen. Soms kan dit natuurlijke proces verstoord worden. Dit kan komen door zonneschade, een droge of vette huid, genetische factoren of een huidaandoening. Het gevolg hiervan is dat je poriën verstopt raken, je krijgt een doffe, droge of schilferige huid, puistjes, gerstekorrels (milia) of een oneffen teint.

Wat zijn de benefits van exfoliëren?

Door je huid regelmatig te (laten) exfoliëren, worden dode huidcellen beter verwijderd. Hierdoor verbeter je de textuur en kleur van je huid, stimuleer je de celvernieuwing, ontstop je je poriën, maak je een ruwe huid gladder en verbeter je de hydratatie van je huid (ja, een exfoliant verbetert ook de vochtbalans van je huid!). Ook verbetert het je opnamevermogen, which means dat jouw moisturizer en serum nóg beter door je huid kunnen worden opgenomen.

Twee soorten exfoliatie

Er zijn twee soorten manieren om te exfoliëren: mechanisch en chemisch.

Mechanisch

Mechanisch exfoliëren is eigenlijk gewoon de welbekende scrub. Door de wrijving en frictie die je uitoefent op je huid, verwijder je de dode huidcellen. Dit kan je doen met een borstel of met een zacht ‘schurend’ product, zoals een scrub.

Alhoewel dit misschien de meest makkelijke optie is, zijn de meningen over deze manier van exfoliëren nogal verdeeld.

De meeste scrubs hebben namelijk een te ruwe structuur, waardoor ze juist té grof of schurend zijn. Hierdoor kunnen er kleine scheurtjes in je huid ontstaan. De meeste reinigingsborstels zijn te stijf, wat ook niet goed is voor je kwetsbare huid. Wil je deze manier van exfoliëren toch graag gebruiken? Dan zijn milde scrubs, washandjes en super zachte reinigingsborstel de enige ‘uitzondering’. Deze beschadigen je huid niet.

Scrubs en borstels worden alleen gebruikt op het huidoppervlak, in tegenstelling tot een chemische exfoliant die dieper doordringt in je huidlagen en poriën. Maar more on that later. Let dus heel goed op welke producten je gebruikt bij mechanisch exfoliëren. Dit zijn een paar safe options.

De Tuinen Argan Scrubcrème
De Tuinen Argan Scrubcrème €4,40 HOLLAND EN BARRETT
Naïf Natuurlijke Circulaire gezichtsscrub - 50ml
Naïf Natuurlijke Circulaire gezichtsscrub – 50ml €14,95 BOL.COM
Super Soft Cleansing Brush 3 Inrsaps301
Super Soft Cleansing Brush €10,00 THE BODY SHOP

Check ook: Dit gebeurt er met je huid als je dagelijks make-up draagt

Chemisch

Okay, probably sounds kinda scary, maar dat is het echt niet. Een chemische exfoliant lost de ‘lijm’ op, waarmee de dode huidcellen aan het huidoppervlak zitten ‘vastgeplakt’; het is dus een soort chemische reactie die je huid glad en zacht maakt. Vandaar het woord ‘chemisch’ dus.

In chemische exfolianten worden een aantal ingrediënten gebruikt, (again, sounds scary, but it’s not): hydroxzuren (zoals melkzuur en salicylzuur), retinol (vitamine A) en enzymen (zoals papaja). Verder worden de chemische exfolianten opgedeeld in AHA’S en BHA’S. Beiden zuren zorgen ervoor dat de buitenste laag dode huidcellen wordt losgeweekt.

Wat is het verschil tussen AHA’S en BHA’S?

AHA’S zijn oplosbaar in water en exfoliëren vooral het huidoppervlak. Ze verweken de ‘lijm’ tussen de cellen en stimuleren de celvernieuwing en collageenproductie. Doordat AHA’S heel vochtinbrengend zijn, is de exfoliant het beste voor mensen met een droge huid, een normale huid of een huid die erg beschadigd is door de zon. Ook is het meer geschikt voor mensen die geen last hebben van puistjes. Glycolzuur valt bijvoorbeeld onder een AHA.

BHA’S zijn oplosbaar in vet. Hierdoor zijn BHA’S perfect voor een vette of gecombineerde huid. Als je een normale huid hebt, maar toch wel wat mee-eters of onzuiverheden, is deze versie ook erg goed voor jou. BHA’S dringen dieper door in de poriën en hebben milde antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Heel goed voor al die puistjes dus. Salicylzuur valt bijvoorbeeld onder een BHA.

Hoe gebruik je een chemische exfoliant?

It’s really simple, een chemische exfoliant breng je na je gezichtsreiniger en toner aan. Als je een vloeibare variant gebruikt, kun je dit aanbrengen met een wattenschijfje. Als je een crème (lotion) of gel gebruikt, kun je dit aanbrengen met je vingertoppen. Je hoeft niet te wachten tot de exfoliant geabsorbeerd is, je kunt meteen het volgende product uit je huidverzorgingsroutine aanbrengen, bijvoorbeeld een serum, oogcrème of dagcrème.

Hoe vaak je moet exfoliëren hangt af van je huidtype en eventuele huidproblemen. Voor de één werkt 2 keer per dag exfoliëren, terwijl iemand anders misschien juist één keer per dag of om de dag een exfoliant gebruikt. Test daarom wat het beste is voor jouw huid.

VERY IMPORTANT: Na het gebruiken van een chemische exfoliant (of any exfoliant), moet je ALTIJD een beschermende SPF of zonnebrand opsmeren overdag. ZELFS ALS DE ZON NIET SCHIJNT! De UV-stralingen die er altijd zijn, kunnen namelijk voor severe skin damage zorgen. So don’t forget.

Check ook: Alles wat je moet weten over het juiste gebruik van zonnebrand

Hieronder vind je een paar chemische exfolianten die je kunt gebruiken.

Lactic Acid 5% + HA 2% Gezichtspeeling
The Ordinary Lactic Acid 5% + HA 2% Gezichtspeeling €7,50 DOUGLAS
Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant - peeling
Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant – peeling €34 BIJENKORF
Mandelic Acid 10% + HA Gezichtspeeling
The Ordinary Mandelic Acid 10% + HA Gezichtspeeling €7,50 DOUGLAS

Bron: advancebeauty.nl, Paula’s Choice | Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen