Dit zijn alle verschillende breakouts uitgelegd

Als je weet met wat voor spots je te maken hebt, kun je ze makkelijker uit je leven bannen. Dit zijn alle verschillende breakouts explained.

Blackheads

Que? Verstopte, maar open poriën die donker kleuren door oxidatie, een reactie op zuurstof in de lucht. (Dus niet door vuil.)

Treat: Deze spots zijn de evil love child van over-actieve talgklieren en dode huidcellen – een unwanted combi die poriën verstopt en de perfecte broedplaats voor bacteriën maakt. ‘Een goede, diepe cleanser en één of twee keer in de week een exfoliating acid helpen ontstekingen te kalmeren en de talgproductie te verminderen. Hierdoor heb je minder last van acne-veroorzakende bacteriën’, zegt schoonheidsspecialist dr. Kemi Fabusiwa. Heb je een gevoelige huid? Ga dan voor een amandelzuur. Veel zachter voor je huid en just as good.

Dermalogica Dermalogica Clear Start Flashfoliant

Dermalogica clear start flashfoliant

SHOP
11751839 1694588455960297

The Ordinary mandelic acid 10% + HA

SHOP

Whiteheads

Say what? De ‘dichte’ versie van blackheads. Als je heel goed luistert, hoor je ze fluisteren: ‘Knijp mij uit.’ Maar doe het niet.

Treat: Een zachte, sulfaatvrije double cleanse is basically voor iedereen een goede habit (deze plekjes worden boos als je ze probeert weg te scrubben of uit te knijpen). Dermatoloog dr. Adam Friedmann adviseert producten met benzoylperoxide en salicylzuur om je poriën te ontstoppen en farewell te zeggen tegen die acne veroorzakende bacteriën. En hoewel ze geen long-term oplossing zijn, zijn spot stickers wel top voor alle skin pickers out there. (Pssst… Als jij tot de rare breed hoort die van whiteheads af kan blijven zonder spot stickers, DM ons je secrets.) Daarnaast bevatten de stickertjes hydrocolloïd, wat het genezingsproces van een gebarsten (/opengeknepen, don’t lie girl) whitehead kan versnellen.

12207663 2804774893228534

Cerave SA smoothing cleanser

SHOP

550x792

Dea Sirona pimple patch

SHOP

Papules & pustules

Excuse me? We begeven ons nu acne territory, waar breakouts meer ontstoken zijn en vaak gepaard gaan met roodheid en een verleidelijk witte punt.

Treat: Androgenen (het ‘mannelijke’ hormoon) spelen een belangrijke rol in het overstimuleren van de poriën, waardppr te veel talg wordt aangemaakt. ‘Dit zie je het vaakst gebeuren voordat je ongesteld moet worden’, zegt dr. Fabusiwa. ‘Het aantal vrouwelijke hormonen in je lichaam daalt dan en schopt de hormoonhuishouding uit balans, met breakouts tot gevolg.’ Als je veel last hebt van acne, kun je het best even langs je huisarts gaan. Maar over het algemeen geldt dat je skin-care gentle, antibacterieel en pore-cleansing moet zijn. Een retinol voordat je gaat slapen, helpt je huid vernieuwen. O, en vergeet ook geen (oil-free) SPF te smeren! Active ingredients maken je huid gevoeliger, dus zelfs in de winter (en al helemaal in het voorjaar!) moet je je huid goed beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

11883839 6864617749779830

Pixi retinol tonic

SHOP

Clarins Clear Out

Clarins clear-out targeted blemish treatment

SHOP

Nodules & cystes

Eh wat? In een woord: ouch. Dit zijn onderhuidse, pijnlijke plekken die of hard en rood zijn – nodules – of gevuld zijn met pus – cystes.

Treat: ‘Cystische acne kun je het best altijd behandelen met medicatie op doktersvoorschrift’, zegt dr. Fabusiwa. ‘Als je deze plekken niet (goed) behandelt, heb je een verhoogd risico op littekens en hyperpigmentatie.’ Ga op zoek naar hydraterende en kalmerende ingrediëenten, zoals niacinamide, het liefst in een serum of lichte créme. En keep in mind dat acne niet alleen een oppervlakkig probleem is. Voeding, stress en ziekte kunnen potential acneveroorzakers zijn, aangezien ze ontstekingen in je lichaam triggeren. ‘Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe meer kans je hebt dat je huid rustig blijft’, legt dr. Friedmann uit.

Uk200026809 Paulas

Paula’s Choice skin perfecting 2% BHA liquid exfoliant

SHOP
12667336 1064800774855219

La Roche Posay effaclar ultra-concentrated serum

SHOP

Check ook: deze sheet masks geven je huid een boost

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • zovre lioptor
    zovre lioptor
    Reactie: This is a topic close to my heart cheers, where are your contact details though?
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen