Deodorant

Dit zijn de voor- en nadelen van verschillende deo’s

Allereerst is het misschien handig om te weten waarom je eigenlijk zweet. Let us explain.

Zweten is een reactie van je lichaam om je tempratuur op peil te houden. Krijg je het warm (door bijvoorbeeld de temperatuur, sporten, heet eten of stress), dan zorgt zweet (aka een dun laagje vocht), voor verkoeling. Hoeveel je zweet, heeft te maken met je genetische aanleg. De een zweet nou eenmaal meer en sneller dan de ander. Gelukkig bestaan er verschillende soorten deodorant die zweten of de onaangename geurtjes die erbij komen kijken tegengaan.

Anti-transpirant vs. anti-perspirant

Er zijn verschillende soorten deo te onderscheiden. Om erachter te komen welke soort het beste bij jou past, is het belangrijk om te kijken welke werking je nodig hebt en waarom je het wil gebruiken.

Basically zijn er twee soorten deo te onderscheiden: anti-perspirant en anti-transpirant.

Anti-perspirant

Een anti-perspirant werkt goed bij overmatig zweten. Het voorkomt namelijk het zweten zelf. Anti-perspirant bevat aluminiumzouten, die de zweetklieren vernauwen, waardoor je minder zweet produceert. Aluminiumzouten blijven op de huid liggen en dringen je lichaam niet binnen (het verstopt dus niet de poriën, zoals vaak wordt gedacht). Een anti-perspirant kun je het beste ’s avonds aanbrengen. Zo heeft het een aantal uur om in te werken en ben je ’s ochtends ready to go.

Anti-transpirant

Met ‘normale deodorant’ bedoelen we meestal anti-transpirant. Deze kies je als je gewoon fris wil ruiken en het niet nodig vindt het zweten helemaal tegen te gaan (want het heeft dus wel een functie). De bacteriën die de onaangename geurtjes veroorzaken, worden voor een deel gedood door de alcohol in anti-transpirant deo’s. De parfum doet de rest van het werk. Een anti-transpirant is over het algemeen vriendelijker voor je huid dan een anti-perspirant. Een anti-perspirant werkt meestal langer.

Meer weten over soorten deodorant en wat de voor- en nadelen hiervan zijn? Scoor dan CG!’s Summer Issue!

LEES OOK:

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen