honger

Een knorrende maag? Dat komt niet omdat je honger hebt

Je herkent dit vast wel: je bevind je in een situatie waarin je stil moet zijn en opeens hoor je een hard knorrend geluid. Yep, tenzij er schattige biggetjes in de buurt zijn, is dit je maag die zich laat horen. Denk jij ook dat wanneer je maag knort, dit betekent dat je honger hebt? Dan zit óók jij, hier flink naast.

Waarom knort je maag?

Je hebt je maag helemaal niet nodig om erachter te komen of je honger hebt. Dit weet je zelf maar al te best. Door je maag en je darmen wordt je eten met behulp van enzyme en kneedbewegingen verkleind. De minuscule deeltjes die overblijven mogen naar ‘de uitgang’. Wanneer het voedsel uit je maag verdwijnt, blijven er gassen, vloeistoffen en wat vastte bestanddelen over. Als deze mengeling door je darmen samen wordt verdergeperst, dan onstaat het bekende ‘geknor’. En dat betekent dus niet persé dat je trek hebt, maar al hebt gegeten. Het knorren kan ook ontstaan omdat je lichaam gewend is om op vaste tijden te eten. Je maag stelt zich dan alvast in door alvast op beweging te komen.

Long story short: een knorrende maag is een teken dat de boel binnenin prima functioneert en dus niets om je voor te schamen!

Hoe kan je het knorren stoppen of voorkomen?

Easy takes it al: zodra je iets eet zal het knorren stoppen. Dit komt omdat je maag dan niet meer leeg is. Het geknor hoeft niet altijd van je maag te komen, maar kunnen ook je darmen zijn, die aan de slag gaan nadat je hebt gegeten.

LEES OOK: 

Beeld: Unsplash
Bron: Clipphanger, Gezondheidsnet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen