Sproetjes

Fun fact: zo ontstaan sproetjes

Zit jouw gezicht in de zomer ook helemaal vol met sproetjes? Dan vraag je je misschien wel af waar ze vandaan komen. Sproetjes zijn niet alleen cute en supermooi, maar bij sommige mensen komen en gaan wanneer ze willen. Wij leggen je uit hoe sproetjes ontstaan.

Sproetjes

Naast dat de zon voor warmte zorgt, geeft hij je ook een lekker kleurtje. Bij de meeste mensen is dit gelijkmatig verdeeld over de huid, waardoor als de zon gaat schijnen zij gelijkmatig bruin worden. Maar bij sommigen werkt dit iets anders. Sproeten hebben te maken met de aanmaak van melonine. Bij mensen met sproetjes raken de pigmenten onder de huid opgehoopt wanneer ze in aanraking komen met zonnestralen. Dit zorgt ervoor dat je hele gezicht dus niet gelijkmatig bruin wordt, maar met kleine stipjes aka schattige sproeten.

De meeste blondines of roodharige hebben vaker/veel sproeten, maar dit heeft vooral met je genen te maken. Als iedereen in je familie en je voorouders altijd al sproetjes hebben gehad, dan is de kans groot dat jij ze ook krijgt, of je nu blond, bruin, zwart of rood haar hebt.

Met deze tips word je in no-time bruin!

Extra zongevoelig

Heb jij freckles? Dan is jouw huid extra zon-gevoelig. Pas op met te lang in de zon zitten en smeer je altijd goed in! Lees hier alles over hoe je zonnebrand nou écht moet gebruiken. 

LEES OOK:

Beeld: Getty images
Bron: Clipphanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen