Misofonie

Haat jij sommige geluiden? Dan is dit misschien de reden!

Smakken, kauwen, ademen, neus ophalen en getik: dit zijn voor sommigen mensen irritante geluiden. Bij mensen met Misofonie gaat dit nog een stapje verder, want er kunnen heftige emoties zoals woede of walging loskomen bij bij het horen van dit soort geluiden! Maar wat is Misofonie, en waarom worden sommige mensen er boos van?

Misofonie who?!

Mensen die last hebben van Misofonie kunnen heel slecht tegen bepaalde geluiden. Bij het horen van bijvoorbeeld smakgeluiden, tikken of het zien van mensen die constant bewegen kunnen ze heftig reageren. Misofonie is aan psychische aandoening en betekent letterlijk ‘haat voor geluid’. Iedereen die hier last van heeft kan geïrriteerd raken of zelfs waging of woede voelen van geluiden.

Hoe ontstaat het?

Er is nog niet veel bekend over Misofonie, maar er wordt wel vermoed dat het ontstaat in de pubertijd. Mensen met deze aandoening denken namelijk vaak terug aan vroeger, bijvoorbeeld aan toen er smakkende mensen bij ze aan tafel zaten. Uit onderzoek is gebleken dat er iets in ons brein gebeurt bij het horen van zulke geluiden. Als je Misofonie hebt, koppel je bepaalde geluiden aan negatieve gedachtes en gevoelens, waardoor er heftige emoties worden opgeroepen bij het horen van zo’n geluid.

Leven met Misofonie

Mensen die heel erg last hebben van Misofonie proberen de geluiden die hen triggeren vaak te vermijden. Ze kunnen door deze geluiden namelijk hun concentratie verliezen omdat ze de triggers sneller oppikken. Ook aan tafel eten kan lastig zijn vanwege de smak-, kraak- en slikgeluiden. Het liefst gaan ze dan ook zo snel mogelijk van tafel.

Het vermijden van geluid is of course geen goede oplossing, maar er is helaas geen medicatie voor Misofonie. Het beste wat je kunt doen, is psychische hulp zoeken. Dan leer je hoe je bijvoorbeeld je gedachtes kunt verleggen en positiever kunt denken bij het horen van trigger geluiden. Verder krijg je aandachtstraining en kun je ontspanningsoefeningen doen. Er zijn dus gelukkig genoeg oplossingen!

LEES OOK:

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen