Herpes

Help, ik heb een koortslip! Heb ik nu herpes?

Als je een koortslip hebt, dan heb je inderdaad het herpesvirus te pakken. Maar wees niet bang, herpes komt veel vaker voor dan je denkt! Wij vertellen je wat dit mysterieuze virus nou precies inhoudt en wat je er tegen kunt doen.

Wat is herpes?

Laten we bij het begin beginnen. Herpes is een virus dat zorgt voor pijnlijke blaasjes op voornamelijk de mond of private parts. Je hebt verschillende typen herpes, maar er zijn twee typen die supervaak voorkomen. Het eerste type, HSV-1, is het type dat het meeste zorgt voor een koortslip (ook wel ‘orale herpes’ genoemd). Het tweede type, HSV-2, staat erom bekend om blaasjes rondom de genitaliën te veroorzaken (en is een SOA). Alhoewel beide typen verschillen van elkaar, kunnen ze op allebei de plekken voorkomen.

Een SOA?!

Yep, in principe is het herpesvirus een seksueel overdraagbare aandoening. Maar, je kunt het ook op andere manieren krijgen. Van een knuffel of kus aan iemand geven, tot het drinken uit hetzelfde glas of het delen van een lippenstift (bij een koortslip op het gezicht). Dus hoewel je het herpesvirus ook kunt krijgen via seksueel contact (inclusief orale seks), is het zeker niet de enige manier waarop het virus zich verspreidt.

Belangrijk is dat het vocht dat uit de blaasjes komt het meest besmettelijk is! Probeer daarom vooral hier niet aan te zitten en was voor de zekerheid je handen meerdere malen per dag.

Lees hier alles over HPV: de soa die bijna iedereen krijgt.

Hoe kom je van herpes af?

Er is helaas (nog) geen wondermiddel tegen herpes, dus wanneer je het virus oploopt, blijft het voor altijd in je lichaam zitten en keert het dus ook steeds weer terug. Maar don’t freak out: het betekent niet dat je de rest van je leven met pijnlijke blaasjes zit en besmettelijk bent. Wanneer het virus tot uiting komt, kan dit zo’n 2 tot 20 dagen duren, maar ga uit van ongeveer twee weken. Ook kan het zelfs voorkomen dat je één keer in je leven die bepaalde blaasjes krijgt, maar erna nooit meer een breakout hebt.

Hoe weet ik of ik gewoon een puist of een koortslip heb?

Een koortslip voelt vaak anders en ziet er ook iets anders uit dan een puistje op je lip. Voordat een koortslip door komt, kun je een scherpe pijn of brandende sensatie voelen, die meer pijn doet dan een normaal puistje. Een koortslip krijg je daarnaast ook vaak op de randen van je lippen, en zien er meestal uit als een soort blaasjes.

Wanneer je het herpesvirus down below krijgt, kun je wat pijn voelen tijdens het plassen. Ook kun je net voor een breakout griepachtige symptomen krijgen, zoals moeheid, hoofdpijn en gezwollen klieren.

Wat kan ik doen tegen een koortslip?

Als dit de eerste keer is dat je een koortslip hebt, kun je het beste even langs de dokter gaan om te testen welk type van het herpes virus je precies hebt. Zo weet je het beste hoe je dit kunt behandelen. Voor genitale herpes krijg je waarschijnlijk antibiotica voorgeschreven.

Ook zijn er speciale crèmes die je erop kunt smeren, zoals deze Zovirax crème, die ervoor zorgen dat de koortslip sneller verdwijnt.

koortslip

Zovirax creme koortslip tube €9,24 DROGISTERIJ.NET

Verder kun je gewoon door met je dagelijkse leven, al zijn er wel een paar extra tips om het ongemak wat te verminderen.

Als de koortslip op je gezicht zit:

  • houd meerdere keren per dag voor een paar minuten een koud, nat washandje tegen de plek aan. Dit helpt tegen de pijn, roodheid en korstjes
  • ook helpt het om wat vaseline erop te smeren
  • mocht je de plek echt willen verbergen, kun je er ook wat make-up op smeren. Let er wel altijd op dat je continu je handen blijft wassen en bijvoorbeeld ook de kwast waarmee je de make-up aanbrengt! Zo voorkom je dat je ook andere plekken van je lichaam besmet.

En probeer er ook niet te veel aan te zitten! Hierdoor zal het langzamer helen.

Ook kun je natuurlijk speciale pleisters tegen lipblaasjes op de plek plakken, die de zwelling iets verminderen en de plek minder laten opvallen.

koortslip

Compeed lipblaasjes patch €11,39 DROGISTERIJ.NET

Heb je heel vaak last van een koortslip? Vraag dan aan je dokter of -ie je misschien iets kan voorschrijven.

Ook bij genitale herpes kan een koud washandje erg helpen. Doet het pijn om te plassen? Dan kan het helpen om onder de douche te plassen, om zo het prikken te verminderen. Ook kun je hiervoor altijd even langs de dokter gaan om wat voorgeschreven te krijgen. Whatever you do: heb in ieder geval geen seks met je partner wanneer je weer een herpes breakout hebt!

Moet ik het tegen anderen vertellen dat ik herpes heb?

Als je op dit moment herpes hebt (dus echt blaasjes met vocht), ben je besmettelijk en moet je dit zeker vertellen tegen anderen. Vermijd for the time being zoenen, dezelfde producten op de plek gebruiken (glas, lippenstift, rietjes) en seks (mocht je herpes down below hebben).

Als je net recent herpes hebt gehad, of heel vaak herpes hebt, is het ook zeker handig om dit te mentionen wanneer je intiem gaat zijn met iemand. Je kunt vertellen dat het risico dat de ander het oploopt laag is, zeker wanneer jullie een condoom gebruiken, maar dat je het in ieder geval aan de ander wil laten weten.

Heb je al lang geen breakout meer gehad en heb je nergens last van? Dan draag je alsnog het herpes virus bij je, maar is de kans dat je de ander besmet heel, heel, laag.

Het is zeker niet fijn om herpes te hebben, maar gelukkig is het goed onder controle te houden. Zolang je maar altijd goed oplet dat je anderen niet besmet :-).

LEES OOK: 

Beeld: Getty Images | Bron: Seventeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Anoniem
    Anoniem
    Reactie: Hallo allemaal, ik ben besmet met HSV 1 & 2 waarmee ik sinds 3 jaar contact heb opgenomen via mijn partner met veel uitbraken en verschillende symptomen die me bijna mijn leven hebben gekost. Op een dag kwam ik online een kruidendokter tegen met wie ik contact had via e-mails en telefoontjes, maar het kostte me wat geld en nu ben ik genezen. Een grote dank aan God en Dr.Nicolas en je kunt hem bereiken op drnicolasherbelhome@gmail.com. Of bel hem op de app 2348158577976 of bel hem
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen