Blauwe plek

Hier komen die onverklaarbare blauwe plekken vandaan

Je staat voor de spiegel en ziet opeens een blauwe plek zitten. Waar die vandaan komt? Je hebt werkelijk geen idee. CG! zette de meest voorkomende redenen van onverklaarbare blauwe plekken voor je op een rijtje.

Side note: een blauwe plek is meestal onschuldig en komt door een bloeduitstorting onder de huid. Vooral op plekken waar de huid dunner is, kun je blauwe plekken krijgen (zoals scheenbeen, knieën en elleboog). Maak je je zorgen over je blauwe plekken, is het beter om even langs de huisarts te gaan!

1. Tekort aan vitamine C

Het binnenkrijgen van genoeg vitamine C is een must voor het goed functioneren van je lichaam. Zo maakt het onder andere bindweefsel aan, en dit helpt bij het dichtmaken van wondjes. Als je een tekort aan vitamine C hebt, maakt je lichaam te weinig bindweefsel aan. Hierdoor is het steeds minder in staat om bloeduitstortingen in de huid te herstellen, en zo heb je vaker blauwe plekken. Vitamine C zit vooral in groente en fruit, dus eet daar iedere dag genoeg van!

2. Tekort aan vitamine B-12

Ook een tekort aan vitamine B-12 kan de blauwe plekken veroorzaken. B-12 zit vooral in dierlijke producten zoals vlees, vis en melk. Naast blauwe plekken krijg je bij een tekort aan B-12 ook vaak tintelende armen en benen. Wil je liever geen dierlijke producten eten? Slik dan supplementen die deze vitamines bevatten!

3. Bijwerkingen medicijnen

Slik je medicijnen zoals Ibuprofen, Asperine of bloedverdunners? Dan is de kans groot dat die onverklaarbare plek daarvan komt. Niks aan de hand dus, maar pas wel op met het stoten van je lichaam!

Op deze manieren kun je je weerstand verhogen!

4. Schildklier problemen

Als je schildklier té traag werkt, kun je ook snel last krijgen van veel blauwe plekken. Je schildklier maakt dan niet genoeg schildklierhormonen aan. Bij een traagwerkende schildklier kun je ook klachten krijgen als gewichtstoename, vermoeidheid, duizeligheid, benauwdheid en het snel koud hebben. Om te kijken of je dit hebt kun je een bloedtest doen. Een trage schildklier is te behandelen met medicijnen.

5. Genetisch

Het kan ook dat blauwe plekken voor jou genetisch zijn. Hier kun je zelf helaas weinig aan doen. Probeer in ieder geval je energy- en vitaminelevels op pijl te houden. Check hier hoe je dat doet!

6. Aandoening

In de meeste gevallen betekent een simpele blauwe plek niet veel, maar soms kan er een ernstige aandoening aan verbonden zijn. Zo kunnen bloedvergiftiging en bloedstollingsafwijkingen de oorzaak zijn. Ook zijn blauwe plekken symptomen van onder andere leukemie en bindweefselafwijkingen. De kans is natuurlijk een stuk kleiner dat je een aandoening hebt, maar als je de blauwe plekken niet vertrouwd kun je het beste even langs de huisarts gaan!

LEES OOK:

Bron: Margriet

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen