zonnebrand

Alles wat je moet weten over het juiste gebruik van zonnebrand

Iedereen kent wel de basics van zonnebrand: je smeert je in om niet te verbranden. Maar wist je dat UV-stralen 365 dagen per jaar een schadelijke invloed hebben op je huid? Of het nu regent, bewolkt of zonnig is, en of je nu binnen of buiten bent: het is zo belangrijk om je huid continue te beschermen tegen de zon.

Check hieronder daarom álles wat je moet weten over het smeren van producten met SPF (Sun Protection Factor).

Hoe breng je zonnebrand op de juiste manier aan?

Het is heel belangrijk om een zonnebrandcrème of dagcrème met SPF goed aan te brengen, omdat het je anders niet voldoende bescherming geeft. Breng je zonbescherming daarom op de volgende manier aan om er zeker van te zijn dat je het goed gebruikt:

  • Zonbescherming is altijd de laatste stap in je huidverzorgingsroutine. Dit betekent dat je een product met SPF altijd aanbrengt ná je serum of crème (tenzij je crème al SPF bevat). Hierna kan je gewoon je make-up doen, al is het wel verstandig om je zonbescherming eerst even te laten intrekken.
  • Wil je extra goed beschermd zijn, gebruik dan een antioxidantrijk serum onder je product met SPF. Antioxidanten beschermen je huid tegen vervuiling in de lucht en andere schade van buitenaf.
  • Smeer alle stukjes huid die bloot worden gesteld aan de zon in met een laagje zonnebrand. Vergeet hierbij ook niet de bovenkant van je oren en de tere huid rondom je ogen!
  • Als je je hebt ingesmeerd, laat de crème dan even intrekken voordat je je aankleedt. Zo voorkom je vlekken.

Hoe vaak moet je zonnebrand smeren?

Je hoeft een product met SPF niet persé iedere twee uur opnieuw aan te brengen. Zonnefilters worden namelijk onder invloed van directe blootstelling aan daglicht afgebroken, niet onder invloed van tijd. Heb je op een gemiddelde school- of werkdag ‘s ochtends een zonnefilter aangebracht, dan zal die ook aan het einde van de dag nog genoeg bescherming bieden (als we er even vanuit gaan dat je het grootste deel ervan binnen bent).

Let op: UVA stralen kunnen wél door glas heen! Je verbrandt hierdoor niet, maar de kans op zonneschade is er dus ook als je naast een raam zit.

Ben je het grootste deel van de dag buiten, dan is het wél verstandig om iedere twee uur je zonnebrandcrème opnieuw aan te brengen. Helemaal als je veel zweet of gaat zwemmen.

Hoeveel zonnebrand moet je smeren?

Dit is eigenlijk niet te zeggen, omdat de ene persoon nou eenmaal kleiner of groter is dan de ander en dus een kleiner of groter huidoppervlak heeft om in te smeren. Het is wel altijd belangrijk dat je royaal smeert en dus niet te zuinig bent.

Hoe meer je huid is bedekt door ondoordringbare kleding, hoe minder zonnebrandcrème je hoeft te gebruiken. Breng je een lange dag door in direct zonlicht? Dan is kleding alleen niet genoeg. Er zijn bedrijven die zelfs gespecialiseerd zijn in UV-beschermende kleding!

Heb je het gevoel dat de aangebrachte hoeveelheid zwaar aanvoelt op je huid? Breng dan laagjes aan van producten met SPF, zoals een dagcrème, foundation en compactpoeder.

Wanneer gebruik je een product met zonbescherming?

Misschien denk je dat je alleen een product met zonbescherming moet dragen als de zon schijnt, maar dit is niet helemaal waar! Wil je je huid goed beschermen, dan is het belangrijk om elke dag een product met zonbescherming te dragen. Yep, zelfs als het regent.

Tip: gebruik een dagcrème die naast een zonnefilter ook andere hydraterende en huidherstellende stoffen bevat. Hierdoor hoef je geen aparte hydraterende crème meer te gebruiken onder je zonnefilter!

Is een dagcrème met SPF net zo effectief als een gewone zonnebrandcrème?

Als de SPF minimaal 30 is en het product actieve bescherming tegen UVA en UVB stralen bevat, is het net zo effectief als een gewone zonnebrandcrème. Een dagcrème bevat meestal wel meer nuttige ingrediënten voor de huid, zoals antioxidanten en huidherstellende stoffen.

zonnebrand

Defense dagcrème €34 PAULA’S CHOICE

Last van een vette huid met veel puistjes? Probeer dan deze dagcrème met SPF.

Moet je even wachten met naar buiten gaan, nadat je een product met SPF hebt aangebracht?

Nadat je een product met zonbescherming hebt aangebracht, kun je het best minimaal twintig minuten wachten voordat je naar buiten gaat. De synthetische actieve bestanddelen (zoals avobenzone, octinoxaat en oxybenzone) hebben namelijk even tijd nodig voordat ze optimaal werken.

De minerale actieve ingrediënten (titaniumdioxide en zinkoxide) beschermen wél direct tegen de zon. Daarom kun je het best voor je handen een mineraal zonnefilter gebruiken en die elke keer opnieuw aanbrengen nadat je je handen hebt gewassen.

Producten met een minerale en synthetische zonnefilter kunnen gewoon over elkaar heen gebruikt worden. Ook is het al voldoende om slechts één van de twee te gebruiken, zolang je maar zorgt dat je deze ruim voldoende aanbrengt en je product een breedspectrum zonnefilter bevat.

Lees ook: met deze 5 tips word je binnen no-time bruin

Kan je een foundation zonder SPF over je product met zonnefilter heen gebruiken?

Je kunt een foundation zónder SPF over je product mét zonnefilter aanbrengen, maar geef je dagcrème met SPF eerst genoeg tijd om te absorberen. Huidverzorging is namelijk gemaakt om in je huid te trekken, terwijl make-up is gemaakt om op je huid te blijven liggen. Zolang je een foundation of andere make-up voorzichtig aanbrengt, zal je zonbescherming niet verminderen.

Heb je geen geduld om te wachten tot je dagcrème met SPF is ingetrokken, of ben je toch bang dat je onvoldoende bent beschermt tegen de zon, kies dan voor een foundation of een getinte dagcrème met een SPF van minimaal 30. Zo ben je hoe dan ook goed beschermd!

Let op: gebruik niet alléén make-up met SPF om je tegen de zon te beschermen. De meesten gebruiken namelijk niet genoeg foundation, BB of CC cream (of brengen deze niet ruim of gelijkmatig genoeg aan), waardoor het niet genoeg bescherming biedt. Ook compactpoeders of losse poeders met SPF bieden op zichzelf niet voldoende bescherming tegen de zon. Ze zijn wel heel geschikt om je make-up snel bij te werken en zo meteen wat extra bescherming tegen de zon aan te brengen.

Doe ook de quiz: welk gezichtsmasker past het beste bij jouw huidtype?

Kun je je getinte dagcrème of foundation met SPF mengen om zo de witte gloed minder te maken?

Wanneer je een getinte dagcrème of foundation met een SPF van minimaal 30 gebruikt, kun je deze gerust mengen. Is de SPF minder, dan kun je slechts een paar druppels ervan mengen, omdat anders je zonnebescherming te veel verdunt.

Nóg meer over zonnebrand lees je in deze zonnebrand Q&A

LEES OOK:

Bron: Paula’s Choice

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen