Ongesteld

Is mijn ongesteldheid normaal?

Let’s be real: het is geweldig om life advies te krijgen van je vrienden en familie, maar vragen over je ongesteldheid houd je toch liever voor jezelf. Gelukkig krijgen gynaecologen hier elke dag mee te maken en weten zij álles als het gaat om stuff down below. Zelfs vragen die jij beschouwt als supergoor of als taboe, is voor hun de normaalste zaak van de wereld.

Twee doktoren geven daarom vandaag antwoord op deze vragen over je ongestelheid!

Is het normaal dat ik super kort of juist super lang ongesteld ben?

‘De periode waarin je ongesteld bent verschilt per persoon. Maar het meest voorkomende is een ongesteldheid van drie tot zeven dagen‘, vertelt gynaecoloog Rebecca Brightman uit NYC. Grof gezegd is een periode van langer dan zeven dagen niet normaal. Dit betekent dat je beter een bezoekje aan de dokter kunt brengen to see what’s up. ‘Ongestelheid die langer dan zeven dagen duurt heeft meestal een onderliggende oorzaak zoals stress of infecties’, vertelt gezondheidsexpert Jennifer Wider.

Wanneer de duur van je ongesteldheid iedere maand verandert (stel de ene maand ben je twee dagen ongesteld en dan opeens zeven) is het ook slim om contact op te nemen met je dokter. ‘Het belangrijkste is om erachter te komen wat normaal is voor jou. Als je cyclus dan niet aansluit in vergelijking met je vorigen, dan moet je even naar je gynaecoloog’, zegt Rebecca.

Is het raar dat ik soms geen rood bloed heb maar een andere kleur?

Waarschijnlijk denk je dat je bloed als je ongesteld bent altijd vuurrood moet zijn, maar dit is zeker niet zo! Het is super normaal dat je bloed soms donkerder of lichter is. ‘De kleur van het bloed kan verschillen van persoon tot persoon’, zegt Jennifer. ‘Het komt vaak voor dat je ongesteldheid rood begint en naarmate het einde bruin wordt’ Check hier waarom dat zo is! Ook kan de consistentie van je bloed veranderen.

Hoe zouden jongens zich gedragen als ze ongesteld zouden worden? Check het hier!

Is het gek dat mijn ongesteldheid superheftig is en dat ik meerdere tampons en maandverbandjes per dag moet gebruiken?

‘Als je je tampon of maandverband elke drie tot vier uur moet verschonen is dit normaal‘, legt Rebecca uit. Alles meer dan dat: als je bijvoorbeeld meerdere dagen achter elkaar elk uur naar de wc moet om je te verschonen, kan duiden op andere gezondheidsproblemen en is het verstandiger om een dokter te raadplegen.

Het kan ook liggen aan welke dag van je zit van je ongesteldheid. ‘Veel vrouwen hebben op de eerste en tweede dag last van meer bloed en daarna wordt het steeds minder’, zegt Jennifer. Het beste is om de juiste producten te gebruiken bij de specifieke hoeveelheid bloed die je die dag hebt. Gebruik bijvoorbeeld een grotere tampon of maandverband in het begin van je ongesteldheid, deze absorberen meer en kunnen dus langer mee.

Dit is de reden waarom je extra moe bent tijdens je menstruatie.

Is het raar dat mijn ongesteldheid heel onregelmatig is?

‘Onregelmatige ongesteldheid is totally normal in het begin, in de eerste paar jaar wanneer je net ongesteld bent geworden’, legt Jennifer uit. Als je ouder wordt, zal je ongesteldheid steeds regelmatiger worden. ‘Op een gegeven moment wordt het  als ‘normaal’ gezien dat je je period eens in de vier weken hebt’, voegt Rebecca eraan toe.

Er zijn een paar factoren die ervoor kunnen zorgen dat je ongesteldheid niet regelmatig is. Het kan bijvoorbeeld liggen aan het feit dat je niet genoeg calorieën eet of sport in een extreme hoeveelheid. Een andere factor is je hormoonstelsel. ‘Als je om de maand ongesteld wordt, kan het zijn dat je niet regelmatig ovuleert, wat weer kan duiden op een onderliggend probleem’ waarschuwt Rebecca. Als dit het geval is, ga dan even lang bij je gynaecoloog zodat hij/zij je kan helpen om het probleem op te lossen.

Is het normaal dat ik vaak doorlek in de nacht?

‘Dit is zeker normaal! Veel meiden lekken door hun tampon of maandverband op de eerste dagen van hun ongesteldheid’, zegt Jennifer. Een manier om dit te voorkomen is door extra grote tampons en maandverband te gebruiken. Je hebt zelfs maandverband die speciaal ontworpen is voor in de nacht. Zo kan je gewoon slapen zonder je druk te maken over het doorlekken.

Is het normaal om overal trek in te hebben een week voor je ongesteld wordt?

Het gevoel dat je een hele pizza in één keer kan opeten voor je ongesteldheid is super normaal. Dit heeft alles te maken met je hormonen, en vooral progesteron. Dit hormoon vergroot namelijk je eetlust. ‘Je lichaam maakt grotere hoeveelheden progesteron aan na je ovulatie. Dit is waarom je altijd zoveel honger hebt, en waarom je meer zin hebt in suiker en koolhydraten’, legt Rebecca uit.

Dit is de reden waarom we zoveel eten tijdens onze menstruatie.

Is het normaal dat mijn ontlasting anders is als ik ongesteld ben?

Je bent echt niet de enige die dit heeft. Gynaecologen zeggen dat een andere ontlasting nou eenmaal part of the deal is als je ongesteld bent. ‘Wanneer je je menstruatie krijgt, breekt het baarmoederslijm af. Tijdens dat proces maakt je lichaam prostaglandinen aan. Dit maakt je krampachtig, misselijk en kan diarree veroorzaken’, legt Rebecca uit. Het is vervelend, maar is gelukkig maar tijdelijk!

Dit kun je doen om menstruatiepijn te verminderen.

LEES OOK:

Bron: Annie Daly, Seventeen

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen