haaruitval

Last van haaruitval? Deze 6 dingen kunnen de oorzaak hiervan zijn

We hebben allemaal zo nu en dan last van haaruitval. In fact verliezen we elke dag gemiddeld zo’n honderd haren. Als je meer haaruitval hebt dan normaal, is er misschien een onderliggend probleem aan de hand. De volgende zes dingen kunnen ervoor zorgen dat je last hebt van meer haaruitval.

1. De pil

De pil heeft veel bijwerkingen en één daarvan is het hebben van haaruitval. Dit verschilt per anticonceptiepil en wat jouw reactie op de pil is. Net zoals je menstruatie is je haargroei een cyclus. Door de pil kunnen er schommelingen komen in je hormonen, die dus ook de cyclus van je haargroei kunnen verstoren. Gelukkig is hierbij de haaruitval maar tijdelijk en hoef je je dus geen zorgen te maken.

2. Stress

Stress is misschien wel de meest voorkomende oorzaak van haaruitval. Langdurige stress (een break-up, trauma of verlies van een dierbare) is nóg slechter voor ons haar. Als je gestrest bent maak je cortisol aan, dat er weer voor zorgt dat je lichaam adrenaline aanmaakt. Als dit zich ophoopt in de talgklieren maakt je lichaam weer meer melkzuur aan, wat dus schadelijk is voor je haar. Je haarschubben kunnen loslaten, haren kunnen dunner worden, de haarwortel wordt aangetast en je haar valt uit of blokkeert de groei van nieuwe haren. Probeer daarom stress te vermijden.

3. Heftige menstruatie

Niet iedereen verliest haar door zijn menstruatie, maar als jij last hebt van heel veel bloedverlies, dan kan dat misschien de oorzaak zijn van je haaruitval. Omdat je zoveel bloed verliest, verlies je dus ook veel ijzer. Zorg er daarom voor dat je genoeg ijzer binnenkrijgt mocht je hier last van hebben

4. Té hete hair tools

Wees voorzichtig als je iedere dag een krul- of stijltang gebruikt. Supermooi hoor die krullen, maar probeer het zo min mogelijk te doen of goede protection te gebruiken. Té hete hair tools kunnen je haar namelijk voorgoed beschadigen!

5. Té strakke kapsels

We hebben allemaal weleens zo’n superstrakke staart in gehad waarbij je nog net geen face lift van kreeg. Je hebt dan niet alleen aan het einde van de dag pijn aan je haar, maar het kan ook nog eens je haarzakjes beschadigen. De golden rule is: als het pijn doet, is ‘ie te strak.

Op deze manier kun je het beste je haar stijlen, zonder het te veel te beschadigen.

6. Je haar verven

Ook het bleken en verven van je haar kunnen je coupe flink beschadigen. Hierdoor kun je haaruitval krijgen of kunnen je haren afbreken. Als je voor een major hair change gaat, laat dit dan door een ervaren kapper doen. Zo weet je in ieder geval dat de kans op beschadiging minder erg is dan dat je zelf je haar gaat bleken.

LEES OOK:

Beeld: Getty Images
Bron: Glamour, Cosmopolitan en Hairlab

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen