Nadenken

Lijfvragen: ‘Kan ik de pil een hele maand doorslikken?’

Heb jij last van een kwaaltje, maar weet je niet waar het vandaan komt of wat je eraan kunt doen? Of wil je graag iets weten over seks? CG! beantwoordt vragen over je lijf die eigenlijk iedereen heeft, maar niemand durft te stellen.

Doorslikken

‘Klopt het dat je de pil de hele maand kan doorslikken?’ – Henrieke

Ja, dat klopt. Als je aan de pil bent, bloed je wel maandelijks, maar dit is geen ongesteldheid. Door de hormonen die in de pil zitten, vindt er geen eisprong in je lijf plaats. Daardoor kan er geen eitje bevrucht worden en dus hoeft deze ook niet te worden afgestoten. Meiden die aan de pil zijn, bloeden vaak minder heftig dan bij een ‘echte bloeding’. Daarom raadt de huisarts vaak de pil aan wanneer je last hebt van veel kramp of heftige bloedingen. De meeste meiden die aan de pil zijn lassen een stopweek in en krijgen in die week ook een bloeding. Of je een stopweek in wil lassen, kun je (eventueel in overleg met de huisarts) zelf beslissen. Doe je het niet, en slik je de pil dus altijd door, dan kan het voorkomen dat je één of twee keer per jaar een doorbraakbloeding hebt. Niets om je zorgen over te maken, dat is volkomen normaal.

Doe ook de quiz: welke anticonceptie past het beste bij jou?

Bad breath

‘Ik stink nogal uit mijn mond. Nu ik een beugel heb nog erger. Ik poets mijn tanden regelmatig en neem vaak een kauwgompje. Niets helpt!’ – Meagan

De vieze geur wordt veroorzaakt door bacteriën die niet alleen op je tanden, maar ook op je tong achterblijven. Met een tongschraper haal je die makkelijk weg. Deze schraper koop je bij de drogist of online. Pepermunt en kauwgom helpen maar tijdelijk. Het is daarom beter om na elke maaltijd je tanden te poetsen. Helemaal met een beugel: hier blijft snel van alles achter zitten. Koop een extra tandenborstel en tandpasta en stop die in je tas. Vraag ook aan de orthodontist of tandarts naar speciale tandenragers. Hiermee haal je makkelijk het vuil tussen je beugel weg. Vertel ze ook over je problemen. Wie weet, hebben zij nog een andere oplossing!

Haaruitval

‘Ik heb heel erg last van haaruitval. Vooral na het borstelen en douchen is het erg! Mijn haar is niet zo dik en ik ben bang dat het nog dunner wordt. Kunnen jullie mij helpen?’ – Kelly

Je hebt ongeveer 100.000 haren op je hoofd. Per dag verlies je er gemiddeld zo’n 50 tot 150. Hier groeien vanzelf weer nieuwe haren voor in de plaats. Tijdens de zomer heb je vaak meer last van haaruitval dan normaal, waardoor je het idee kunt hebben dat het veel erger is. Merk je dat je haar gewoon blijft doorgroeien? No worries, dan is er niets aan de hand. Gebeurt dit niet, neem dan contact op met je huisarts. Extreme haaruitval kan veroorzaakt worden door stress, een vitaminetekort, vermoeidheid of het gebruik van bepaalde medicijnen. Je dokter weet waarschijnlijk de oorzaak en wat de beste oplossing is.

Muy importante: zo kom je achter de porositeit van jouw haar + tips

Borsten

‘Ik merk dat mijn borsten aan het groeien zijn, alleen soms doet het best wel zeer. Hoe kan dat?’ – Petra

Om je borsten te laten groeien maakt je lichaam geslachtshormonen aan (oestrogeen en progesteron) en deze zorgen ook voor kwaaltjes zoals gevoeligheid, spanning of pijn. Deze ongemakken zijn eigenlijk een reactie van je lijf op de heftige veranderingen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen. Probeer bijvoorbeeld bij het sporten iets rustiger aan te doen, want wilde bewegingen zijn pijnlijk aan de borsten. Soms kan ibuprofen helpen en een goede beha is heel erg belangrijk voor de ondersteuning. Op een gegeven moment zijn je borsten uitgegroeid en zul je er geen last meer van hebben. Wanneer dat is, verschilt per persoon. Bij de een is dat op een zestienjarige leeftijd, bij de ander kan dat pas op haar 21e zijn.

Krijg hier meer antwoord op lijfvragen!

Niet summerproof

‘Ik heb heel erg last van acne op mijn gezicht, decolleté en rug. In de zomer ga ik daarom nooit zwemmen, omdat ik me er erg voor schaam. Ik heb al van alles geprobeerd en ik wil er heel graag vanaf. Wat kan ik doen?’ – Annet

Puistjes ontstaan doordat je huid te veel talg produceert. Je poriën raken verstopt en gaan ontsteken. Maak de probleemzones daarom ‘s ochtends en ‘s avonds goed schoon. Scrub één of twee keer per week om de dode huidcellen te verwijderen. Als je niet goed bij je rug kunt, vraag iemand anders dan die voor je te scrubben. Drink veel water, zo houd jij je huid schoon. Helpt dit niet? Maak een afspraak bij de huisarts, zodat die er naar kan kijken. Er bestaan verschillende crèmes en pillen tegen acne. Als ook dit niet werkt, kun je naar een huidspecialist. Die is gespecialiseerd in huidproblemen en kan je verder helpen.

Douglas
Green tea detox facescrub €32,91 DOUGLAS

Check ook: 24 tips van een dermatoloog om van acne af te komen

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen