Lijf vragen

Lijfvragen: ‘Hoe kom ik van haartjes op m’n bovenlip af?’ & more

Heb jij last van een kwaaltje, maar weet je niet waar het vandaan komt of wat je eraan kunt doen? Of wil je graag iets weten over seks? CG! beantwoordt vragen over je lijf die eigenlijk iedereen heeft, maar niemand durft te stellen. Lees mee!

Glimmende huid

Mijn voorhoofd glimt helemaal omdat mijn huid zo vet is. Kan ik daar iets aan doen? – Karlijne

Een goede reiniging is heel belangrijk voor de verzorging van een vette huid. Als er allerlei vuiltjes (onder andere van make-up en luchtvervuiling) op je huid gaan zitten, kunnen je poriën verstopt raken, waardoor er vet kan ontstaan. Gebruik geen producten die alcohol bevatten, want dit veroorzaakt extra talg en daar krijg je juist een vette huid en dus ook puistjes van. Eén à twee keer in de week je huid scrubben met een speciale gezichtsscrub kan ook helpen, omdat de grove korrels je poriën grondig schoonmaken. Misschien smeer je liever geen crème op je gezicht omdat je bang bent dat het daarvan juist vet wordt, maar doe dit wel! In een goede dagcrème zitten vitaminen die je huid gezond houden en dus uiteindelijk minder vet maken. Je hebt ook crèmes die speciaal voor een vette huid zijn.

Lees ook: 5x tips om van jouw droge huid af te komen

Moeite met slapen

Ik heb elke avond erg veel moeite om in slaap te komen. Mijn moeder zegt dat ik gewoon nergens aan moet denken, maar dat helpt dus niet. Wat kan ik hieraan doen?  – Marcelina

Eén op de tien mensen heeft net als jij moeite om in slaap te komen. Gelukkig kun je daar iets tegen doen. Zorg ervoor dat je ‘s avonds laat niet veel meer eet, en zeker niets pittigs. Drink ook geen koffie of cola meer vlak voor het slapen gaan. En misschien heb je deze al vaker gehoord, maar leg je telefoon minstens een uur voordat je gaat slapen weg! Gebruik je bed verder alleen om in te slapen en niet om in te eten of tv in te kijken. Probeer elke dag ‘s avonds rond dezelfde tijd naar bed te gaan en ‘s ochtends rond dezelfde tijd weer op te staan. Zo krijg je een vast dag- en nachtritme. Ben je na 30 minuten nog niet in slaap gevallen? Sta dan op en ga iets ontspannends doen, zoals lezen of een kopje warme melk met honing drinken. Daarvan word je sneller moe. Meer tips om om beter te slapen check je hier.

Haartjes op bovenlip

Ik heb met een scheermesje de haartjes boven mijn lip weggehaald. Nu heb ik lelijke stoppels die je duidelijk ziet. Ik ben bang dat je ze voelt als iemand me zoent. Hoe kom ik hier vanaf? Ik durf het niet aan mijn moeder te vertellen. Please help me! – Juliette

Scheren is inderdaad niet de beste oplossing. Al snel zie je stoppels en bovendien lijken de terugkomende haartjes dikker. Wees eerlijk tegen je moeder. Vertel haar dat je er erg mee zit en dat je hoopt dat zij jou wilt helpen. Je kunt een schoonheidsspecialist zoeken die alles weet over ontharingsmethodes voor de huid boven je mond. Harsen is een optie. Dat kan even pijnlijk zijn, maar hierdoor blijven de haartjes wel langer weg. Laseren kan ook! Hierdoor worden de haarzakjes vernietigd en komen ze niet meer terug.

Lees ook: zo scheer je je het beste down there

Hoofdpijn

Ik heb ‘s avonds vaak hoofdpijn. Hebben jullie tips? – Deborah

Stress is een belangrijke oorzaak van hoofdpijn. Daarom zijn rust en regelmaat het beste medicijn. Maar dat is niet het enige! Het kan namelijk ook zijn dat je een bril nodig hebt. Als je ogen niet optimaal zijn, is dat erg inspannend en kun je hoofdpijn krijgen van het intensieve turen. Laat je ogen dus checken bij een opticien! Verder is het een must dat je zorgt voor genoeg slaap (8 à 9 uur), op vaste tijden eet en nooit een maaltijd overslaat. Drink verder minimaal 2 liter water per dag en eet genoeg vezels. Je schrijft dat je vaak hoofdpijn hebt als je in bed ligt, zorg er daarom altijd voor dat er altijd voldoende frisse lucht je kamer binnenkomt. Zo krijgen je hersenen genoeg zuurstof.

Lees ook: zo ontcijfer jij je hoofdpijn

Zweetvoeten

Ik heb erg last van zweetvoeten. Mijn schoenen stinken daardoor vaak. Als ik bij vriendinnen ben, durf ik ze echt niet uit te doen. Tijdens het sporten is het ook super onhandig. Ik zit op judo, en dan trainen we altijd op blote voeten. Ik glijd zelfs uit tijdens de warming-up. – Marieke

Sommige mensen zweten overmatig op hun hoofd, anderen hebben het voornamelijk onder hun oksels en jij onder je voeten. Door te zweten zorgt je lichaam ervoor dat je lichaamstemperatuur constant blijft, ook bij inspanning en warmte. Vaak is niet alleen de nattigheid vervelend, maar ook de zweetlucht. Gelukkig is er wel iets aan te doen. Was je voeten minimaal twee keer per dag en let erop dat je de zeepresten goed wegspoelt. Draag sokken en leren schoenen. Om niet weg te glijden, kun je voor de training wat talkpoeder op je voeten doen. Hierdoor wordt je huid stroever. Er zijn ook goed werkende crèmes en sprays speciaal tegen zweetvoeten. Hiervoor kun je naar de huisarts!

Maak je je veel zorgen om je klachten? Ga dan altijd naar de huisarts!

Lees ook: 10x de meest gemaakte vagina fouten

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen