Feit of fabel: Moet je écht plassen na de seks?

Je hebt het waarschijnlijk wel vaker van je vriendinnen, moeder of grote zus gehoord: plas áltijd na de seks, anders krijg je blaasontsteking. Maar klopt dit wel?

Plassen

Volgens Dr. Tanaka Dune, die uroloog en docent is, is er geen concreet wetenschappelijk bewijs dat er een verband zit tussen infecties en het plassen voor of na de seks. Hoewel het voor veel mensen logisch is om te plassen na het hebben van seks, zou het niet echt veel doen naast het verlichten van je blaas.

Blaasontsteking

Allereerst is het belangrijk dat je begrijpt hoe je een blaasontsteking krijgt. Meestal wordt deze ontsteking veroorzaakt door de bacterie Escherichia Coli. Deze bacterie heeft een nuttige functie in je darmen. Maar deze bacterie kan naar de urinebuis gaan en zo in de blaas terecht komen. Omdat bij vrouwen de urinebuis veel korter is en dicht bij de anus zit, kan de bacterie bij vrouwen gemakkelijk van de darmen en anus de blaas bereiken. Hierdoor hebben vrouwen ook een grotere kans op een blaasontsteking dan mannen.

14x Seks struggles die heel normaal zijn

Het is daarom ook een must geworden om na de seks alle bacteriën als het ware uit je lichaam te plassen, zodat ze nergens binnendringen. Dr. Dune zegt echter dat de wetenschap deze theorie niet helemaal ondersteund.

Dus kan plassen na de seks blaasontsteking wel iets voorkomen?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat je een blaasontsteking kunt krijgen van niet plassen na de seks, maar er wordt wel vaak beweerd dat het de kans op een blaasontsteking kan vergroten. Tijdens de seks kunnen bacteriën namelijk makkelijk in de plasbuis terecht komen. Dit komt door alle bewegingen die je maakt tijdens je vrijpartij.

Er zijn een hele hoop vrouwen die na de seks sowieso een drang voelen om te plassen, maar er zijn ook vrouwen die comfortabel in slaap kunnen vallen of verder gaan met andere activiteiten zonder te plassen. Voel je de drang om te plassen? Dan moet je altijd gaan plassen.

Moet je dus wel of niet plassen na de seks?

Dr. Dune adviseert iedere vrouw om te doen waar zij zich fijn bij voelt. ‘Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om sowieso te plassen na de seks’, zegt ze. ‘Als dokters kijken we ook naar de dingen die het meest logisch lijken, ook al is daar geen concreet bewijs voor.’ Zoals we al eerder zeiden, is er tijdens seks een grote kans dat er bacteriën je plasbuis in komen. ‘Als je je oncomfortabel voelt, is het altijd goed om het eruit te plassen. Maar als je nooit plast na de seks en ook nog nooit last hebt gehad van een blaasontsteking. Keep doing you.’ 

Wij gaven ook antwoord op de meest geGoogelde seksvragen. 

‘Als je wel ervoor kiest om te plassen na de seks, doen de meeste mensen dit binnen het uur na het vrijen’, vertelt Dr. Dune. Echter is er geen specifieke tijd waarin je dit zou moeten doen. Als je niet de behoefte voelt om te plassen, hoef je waarschijnlijk ook niet te plassen. Voel je wel dat je moet plassen maar houd je het op? Dan moet je zeker naar de wc gaan! Het te lang ophouden van je blaas kan namelijk je kansen op een blaasontsteking erg vergroten.

Conclusie: Moet je niet plassen na de seks? Dan hoef je ook in principe ook niet naar de wc te gaan als je niet wil (tenzij je in het verleden blaasontstekingen hebt gehad). Moet je wel plassen na de seks? Dan moet je het zeker niet ophouden en gewoon direct gaan plassen! 

Bron: Seventeen, De Paarse Keizerin | Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen