Vaginagettyimages

Vagina feitjes: 4 facts about your lady parts

Weet jij alles over je private parts? Of je je vagina met zeep moet wassen, wat vulva is en welke hoeveelheid afscheiding normaal is? Maybe you do, maybe not.

Wist jij deze vier vagina feitjes al?

Vagina feitjes

Self cleaning

Met al die speciale doekjes en zeepjes out there is het niet gek dat je gelooft dat die nodig zijn om je intieme delen fris te houden. That’s a lie tho! Je vagina is zelfreinigend, dus ook zonder al die dingen is ze perfectly capable of staying clean. Of beter gezegd: juist zonder al die dingen. Zeep kan de pH-waarde van je vagina uit balans brengen, waardoor je vatbaarder bent voor unwanted things like irritatie, jeuk, schimmelinfecties, bacteriële vaginose en pijn bij seks. De speciale middeltjes (die bijvoorbeeld zeggen je pH-waarde te behouden) kunnen once in a while geen kwaad, maar zijn eigenlijk ook overbodig. De buitenkant (vulva) wassen met alleen water is écht genoeg.

Lees ook: 10x de meest gemaakte vagina fouten

Vagina/vulva

Veel mensen zeggen vagina als ze vulva bedoelen, dus can’t blame you, maar het klopt niet. De vagina is eigenlijk de opening die uitkomt bij je baarmoederhals. De vulva is alles aan de buitenkant: je venusheuvel, schaamlippen, clitorishoedje, glans (*zie clit class), uitgang van je urinebuis en dus de ingang van je vagina.

Clit class

Wat je aan de buitenkant ziet, is inderdaad ongeveer zo groot als een erwtje. Maar aan de binnenkant loopt de clitoris door, met een soort airbagachtige kussentjes om je vagina heen. De famous G-spot is eigenlijk ook gewoon another part of je clitoris. Het knopje dat je ziet, dat de glans heet, is dus een soort (supergevoelig) topje van de ijsberg. Hierin zitten 8000 zenuwuiteinden! JSYK: bij de eikel zijn dat er 4000. En all of ‘em exist
for pleasure only! Genot is letterlijk de enige functie van de clit. Good to know, right? Dankzij onze clitoris kunnen we, unlike guys, verschillende soorten orgasmes ervaren: clitoraal, vaginaal en gemixt. De huidplooi waar het knopje onder zit, heet trouwens het clitorishoedje (geen seksspeeltje dus, al klinkt het een beetje zo). Alles bij elkaar (de glans, het hoedje en de zwellichamen aan de binnenkant) noemen we het clitoraal complex. Enne,
die is ongeveer net zo groot als een gemiddelde penis.

Afscheiding

Er is geen normale hoeveelheid afscheiding, dus wat veel is, is voor iedereen anders. Daarnaast zijn de hoeveelheid, kleur en dikte van je afscheiding afhankelijk van je cyclus. Doorzichtig, wit, waterig, elastisch, troebel… All totally fine. Afscheiding is eigenlijk your vagina’s way of bacteriën en oude cellen wegspoelen. Als-ie ineens anders is, bijvoorbeeld klonterig, geel, groenig of voor jouw doen excessive, kan dat wel wijzen op een kwaaltje (zoals een schimmelinfectie). No worries, daar hebben veel meiden weleens last van. Je kunt daarvoor speciale middeltjes halen of even langs je huisarts gaan.

Lees ook: Vaginale acne: wat is het en wat kun je doen?

Wil je meer vagina feitjes en jouw kennis testen met CG!’s Grote K*t Quiz? Check dan pagina 84 tot en met 87 van CG!’s Summer Issue!

CosmoGIRL! 3
KOOP HIER!

Bron: CG! #3 2021, Elite Daily, seksualiteit.nl (Rutgers), Sense | Tekst: Donna van der Kolk | Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen