vaginale acne

Vaginale acne: wat is het en wat kun je doen?

Een bultje vinden bij je vagina kan best wel alarmerend zijn – en honestly, pijnlijk ook. Hoewel een bultje op die plek kan variëren van iets compleets onschadelijks tot wat serieuzer, zijn bultjes bij je vaginale zone vaak volkomen normaal.

Vaginale acne

Volgens Dr. Natasha Bhuyan, kunnen bultjes onder verschillende categorieën vallen: acne, ingegroeide haartjes, cystes, en SOA’s (seksueel overdraagbare aandoening). Yup, acne hoeft zich niet alleen te beperken tot je gezicht – je kan het op je rug krijgen, op je billen of bij je vagina.

Wat zijn vaginale puistjes?

Je vagina is het kanaal dat je baarmoeder verbindt met de buitenwereld, maar bij je vulva en je schaamlippen zul je daadwerkelijk de acne vinden. Die acne zal rood zijn en is een vorm van folliculitis. Dat betekent letterlijk ‘ontsteking van haarzakjes’ en die ontsteking kan vooral plaatsvinden op je lichaam waar veel haren zijn.

Dus hoe is vaginale acne anders dan gezichtsacne? Nou, acne op je gezicht komt meestal door olie en vetten en vaginale acne komt door een infectie geproduceerd door bacteriën die zich vormen om je schaamharen heen.

Zijn vaginale puistjes hetzelfde als ingegroeide haren?

Nope! Vaginale acne en ingegroeide haartjes lijken in onze ogen hetzelfde maar ze zijn actually pretty different! Ingegroeide haren zijn geen infectie – het zijn gewoon haren die vastzitten in je huidlaag. Dit kan een geïrriteerd bultje worden dat kan lijken op een vaginaal puistje, maar vaginale acne is een infectie.

Waardoor komt het?

We denken dat vaginale acne komt door de bacteriën van je huid en zweet. Dit komt door het scheren, waxen of wanneer je huid rond je vagina vaak in strakke kleren zit. Dit zorgt ervoor dat de huid zich gaat irriteren.

Hoe kan ik vaginale acne tegen gaan?

Het allerbelangrijkste is dat je je vulva (het uitwendige gedeelte van je vagina) droog houdt. Dat betekent dat je je bezwete sportlegging na je hardloopsessie gelijk uit moet doen én je altijd schoon en droog ondergoed aan moet doen. Als je ervoor kiest om je te scheren of waxen down under, adviseert Dr. Bhuyan het op de goede manier te doen. Vervang je scheermes regelmatig en gebruik een zachte scheergel. Als het op waxen aankomt, zorg er dan voor dat je naar een veilige salon gaat die de correcte technieken gebruikt.

Ook adviseert Dr. Bhuyan een klein beetje benzoyl peroxide aan te brengen op je schaamstreek (niet in de vagina). ‘Smeer een klein laagje op de buitenkant van je vagina en niet dieper van binnen. Het irriteert de huid niet. Je kan het gebruiken om acne te behandelen én om het weg te laten blijven.’ zegt Dr. Bhuyan. Ook kan Epsom zout helpen.

Schermafbeelding 2021 04 16 Om 09.50.11
SHOP

What not to do?

Wat er ook gebeurd en hoe irritant de bultjes ook worden, probeer ze NIET uit te knijpen. Ookal is het super aanlokkelijk om je puistjes uit te knijpen, je duwt vaak bacteriën dieper in de huid waardoor er een infectie komt en zich verspreid. Als je de puistjes écht heel irritant vindt en je het niet meer aankunt, ga dan langs bij een dermatoloog. Zij kunnen het puntje van het puistje weghalen op een steriele manier. Hierdoor komt er pus uit. Maar, dit moet absoluut door een professional worden gedaan aangezien anders een infectie groot kan worden en zich kan verspreiden.

Lees ook: 7x Tips om een vagina schimmelinfectie te voorkomen

Wanneer moet je naar een dokter/dermatoloog?

Jammer genoeg is het ontzettend moeilijk om te bepalen welk bultje normaal is en welk bultje alarmerend is. Dr. Bhuyan zegt ook zelfs dermatologen ook niet in één oogopslag kunnen zien wat voor soort bultje het is. Als een bultje bij je vaginale zone niet weggaat na een paar dagen of als hij anders wordt dan gebruikelijk – bijvoorbeeld als hij pijnlijk wordt – is het een goed idee om even langs je huisarts te gaan. Onschuldige bultjes als cystes, vaginale acne en ingegroeide haartjes gaan meestal vanzelf weg in een paar dagen. Deze hebben verder geen professioneel oog nodig om naar te laten kijken.

Máár als je sex hebt gehad met een nieuwe partner of zonder condoom, dan is er een kans dat je een SOA hebt. Die kunnen er ook voor zorgen dat je bultjes krijgt bij je vaginale zone. Als je enige symptomen merkt van een SOA ga dan gelijk naar je huisarts en laat je testen!

Bron: Seventeen, Dr. Bhuyan | Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen