Waxen

Wat je wel en niet moet doen voor én na een bikini wax

Van plan om je bikini area te laten waxen? Wij vertellen je hoe je je het beste op zo’n wax kunt voorbereiden en hoe je het gewaxte bied erna kunt behandelen. Zo ben je er helemaal op voorbereid!

Hoe kun je je voorbereiden op een bikini wax?

Voor de behandeling moeten je haartjes tussen de 5mm en 1,5cm zijn, wat ongeveer te vergelijken is met een ‘lange wimper’. Het is niet nodig om nu gelijk je liniaal erbij te pakken, maar wacht gewoon 2,5 tot 3 weken na het scheren voordat je gewaxt wilt worden en you’re fine.

Er wordt wel geadviseerd om twee dagen voor je waxafspraak het gebied dat je wilt gaan waxen even goed te scrubben. Zo zorg je ervoor dat alle haartjes extra goed meekomen met de wax. Gebruik voor dit scrubben een zachte scrub, eentje die je bijvoorbeeld ook kunt gebruiken voor je gezicht.

Wat als je ongesteld wordt net voor je wax afspraak?

Je kunt je gewoon laten waxen wanneer je ongesteld bent. Maar je moet je wel voorbereiden op twee dingen: je draagt tijdens het waxen geen slip, dus je zou misschien liever een tampon willen verkiezen boven maandverband. Ook kan het zijn dat je huid tijdens je ongesteldheid wat gevoeliger is, wat ervoor kan zorgen dat het waxen net iets meer pijn kan doen.

Wat kan je verwachten ná het waxen?

Na het waxen kan er wat irritatie optreden, zeker als je het voor de eerste keer doet. Dus don’t freak out wanneer er wat roodheid te zien is, dat is te verwachten. Het kan ook voorkomen dat je wat kleine puntbloedinkjes krijgt, maar dit is ook niets om je zorgen over te maken.

Het hangt heel erg van je huidtype af hoe jouw huid reageert op waxen. Aan de hand van hoe je huid reageert, zal diegene die je waxt je adviseren over welke producten je kan gebruiken op je huid na het waxen, om de irritatie te verminderen. Vaak kan een crème met aloë vera of een crème zoals Sudocrème helpen om de roodheid te verminderen. Maar er zijn ook mensen die helemaal geen irritatie ervaren na het harsen, het ligt helemaal aan je eigen huid!

Wat moet je vermijden na het waxen?

Nadat je hebt gewaxt moet je diezelfde dag niet meer gaan sporten, seks hebben of elke andere activiteit gaan doen waarbij je veel gaat zweten. Na een bikini wax is dit gebied zo gevoelig, dat zweet kan leiden tot vervelende bultjes.

Vaker last van bultjes? Dit kan misschien ook wel vaginale acne zijn.

Vermijd ook hete baden voor 24 uur en blijf uit de zon. Dus nog diezelfde dag onder de zonnebank kruipen of op het strand liggen is een grote no go.

Hoelang blijven de haartjes weg na een bikini wax?

Dit is ook weer iets wat per persoon kan verschillen. Afhankelijk van hoe snel je haar groeit, zou je na een week ongeveer weer een stoppeltje kunnen zien. De ideale tijd tussen waxbeurten door is zo’n vier weken, omdat dan je haartjes weer de ideale lengte hebben bereikt. Maar afhankelijk hoe snel ze groeien, zou dit ook zomaar drie of juist vijf weken kunnen zijn.

Wanneer je waxt trek je de haartjes direct uit hun haarzakjes. Hierdoor groeien deze haartjes dunner terug en worden de haarzakjes ook veel zwakker. Door het te scheren worden je haarzakjes weer grover en zullen de haren ook weer dikker terugkeren. Kortom: hoe vaker je harst, hoe minder pijn het zal doen en hoe minder snel de haren zullen terugkeren!

Hoe voorkom je ingegroeide haartjes na een waxbehandeling?

Door een milde scrub te gebruiken verwijder je dode huidcellen, wat bultjes en ingegroeide haren tegen gaat. Je kunt vanaf vijf dagen na je wax beginnen met scrubben en dit hoef je maar zo’n 2-3 keer per week te herhalen voor het gewenste resultaat. Check hier nog meer tips voor ingegroeide haartjes.

LEES OOK:

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen