bultjes benen

Wat zijn toch die rode bultjes op je dijbenen?

Warme dagen brengen we (meestal) door in korte broekjes, (strand)jurkjes, badpakken of bikini’s. Oftewel; zo min mogelijk kleding, zo veel mogelijk bloot. Dit bekent ook dat er delen van je lichaam te zien zijn die normaal bedenkt zijn door een kledingstuk. En dan vallen ze ineens op: de rode bultjes op je dijbenen. Wat zijn deze bultjes en wat kun je ertegen doen? CG! to the rescue!

Bultjes op benen: Keratosis Pilaris

Keratosis Pilaris klinkt misschien als een leuk woord voor galgje, maar helaas wordt dit woord ook gebruikt door dermatologen. Zo ook door dermatoloog Marjolein Leenarts, die in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk werkt en hierover sprak met Woman’s Health. Volgens haar zijn die kleine rode rode, ruwe, kleine bultjes op de bovenbenen meestal keratosis pilaris. Gelukkig ben je niet de enige die hier last van heeft laat Marjolein weten. ‘Dit komt ontzettend vaak voor, vooral bij mensen bij wie in de familie hooikoorts, astma en eczeem voorkomt. De bultjes zitten vaak op de bovenbenen, maar het kan ook zichtbaar zijn op de bovenarmen, onderbenen en bij kinderen op de wangen’.

Waar komen deze bultjes vandaan?

‘De bultjes ontstaan doordat er een – nog een moeilijk woord – hoornprop zit, precies op de plek waar een haar uit de huid komt. Deze plekjes voelen ruw aan en zien er een beetje uit als rode kippenvel. Deze veelvoorkomende bultjes kunnen geen kwaad en zijn gelukkig niet pijnlijk of besmettelijk, maar veel mensen vinden het geen prettig gezicht’, zegt dermatoloog Leenarts.

Wat kun je tegen deze bultjes doen?

Volgens de dermatoloog is het best lastig de bultjes helemaal weg te krijgen. Scrubben kan er in ieder geval wél voor zorgen dat de bultjes minder zichtbaar worden. ‘Ook het gebruik van crèmes met salicylzuur of ureum kunnen de bultjes zachter en minder zichtbaar maken.’ Volgens dermatoloog Leenarts is keratosis pilaris in de zomer vaak wel minder, dus no worries!

Beeld: iStock | Bron: Woman’s Health

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen