tepels

Wist jij deze 5 feitjes over je tepels al?

Groot, klein, donker, licht, hard, zacht: net als borsten zijn tepels er in verschillende soorten en maten. Ook jij hebt vast weleens je tepels onder de loep genomen en jezelf afgevraagd of jouwe wel ‘normaal’ zijn. Daarom hebben we voor jou vijf feitjes over je tepels op een rijtje gezet.

Tepels

Intieme plekken blijven altijd een dingetje: groeit het bij jou allemaal normaal? Hoort het zo te ruiken? Moet het deze kleur zijn? Vragen googelen over je boobs, vagina of tepels is iets wat we allemaal doen. Maar vaak raken we eerder in paniek dan teleurgesteld door wat er allemaal op Google staat. Voordat we je (hopelijk) geruststellen met feitjes over je nips, is het eerst goed om de definitie van tepels even helder te hebben.Vaak wordt er gedacht dat het roze of bruine gedeelte van je borsten je tepels zijn, maar dit klopt niet. Je tepels zijn het middelste deel van het donker(der)e gebied aka de ‘tuutjes’ waar melk uitkomt als je borstvoeding geeft.

1. Iedereen heeft een andere tepelkleur

Bleek, roze, bruin, donkerbruin: Net zoals dat iedereen een andere oog- of haarkleur heeft, heeft iedereen ook een andere tepelkleur. Dit heeft allemaal te maken met het ontwikkelings- en genetisch proces en hier kun je niks aan veranderen. Of je tepels nou licht van kleur zijn of juist heel donker, je hoeft je nergens zorgen over te maken. Verschillende kleuren zijn heel normaal.

2. Je tepels zijn ingedeukt

In plaats van naar buiten, kunnen we tepels ook naar binnen steken. No worries, zo’n 20% van de vrouwen heeft dit ook!

Let’s talk about bra’s!

3. Iedereen heeft tepelhaar

Heb jij soms ook een verdwaalde haar bij je tepel? Dit is geen reden tot paniek. Het is helemaal niet gek om haargroei te hebben rond je tepels. Of dit nu één, drie of acht haren zijn depends on je hormonen en of het in de familie zit.

4. De bobbeltjes op je tepelhof zijn normaal

Kleine bobbeltjes genaamd Montgomery-klieren. Deze Montgomery-klieren zijn normale talgklieren zijn die de tepel omringen. De knobbeltjes kunnen in aantal variëren (van een paar tot tientallen) en zijn goedaardig.

Lees hier hoe je borstkanker kunt herkennen.

5. Ze zijn niet 100% identiek

De uitspraak ‘het zijn geen twins, maar wel zusjes’, past perfect bij tepels. De grootte, vorm en kleur zijn afhankelijk van een heleboel verschillende aspecten. Dat je ene tepel dus iets groter is dan de andere, of een iets andere kleur heeft, is nothing to worry about.

LEES OOK:

Beeld: GettyImages
Bron: NSMBL, Girlscene

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen