Witte Afscheiding

Is het normaal om witte afscheiding te hebben?

Het wordt eigenlijk nooit besproken, maar het is de normaalste zaak van de wereld: witte afscheiding. Je leert op school een heleboel over ongesteldheid, seks, piemels en vagina’s, maar als het op het reinigingsmechanisme van je vagina komt, leren we er eigenlijk vrij weinig over.

Wat is de witte afscheiding?

De vagina is een wonderlijk iets, het reinigt namelijk zichzelf! Het ruimt dode cellen en bacteriën op, zodat ze schoon blijft en de kans op infecties klein blijft. Eén nadeeltje: het zorgt voor die vervelende witte afscheiding. De afscheiding is eigenlijk niets meer dan – puur natuur – afvalstoffen van je lichaam (in de vorm van vocht en slijm dat in de wand van de vagina en baarmoederhals gemaakt wordt). Maar hoeveel afscheiding je hebt, en welke kleur het precies is, kan per vrouw verschillen.

Omdat het een reinigingssysteem van je vagina is, kun je niets doen om je afscheiding helemaal weg te laten gaan. Wel kun je dingen doen om je afscheiding te verminderen. Ook moet je altijd de kleur en geur ervan in de gaten blijven houden.

Andere kleur afscheiding

Wanneer je witte afscheiding hebt, heb je in principe helemaal niks om je zorgen over te maken. Iedereen heeft het! Maar, als je afscheiding er anders uit gaat zien, kan het betekenen dat je een schimmelinfectie hebt, een verstoring van de bacteriën in je vagina of een soa (seksueel overdraagbare aandoening). Daarom is het belangrijk dat je weet hoe normale afscheiding eruit hoort te zien. ‘Normale’ afscheiding is vloeibaar, wit of kleurloos en ruikt een beetje zurig of is geurloos. Is je afscheiding erg geel of groen, ruikt het heel sterk, of wordt het heel brokkelig, dan moet je even een bezoekje brengen aan de huisarts. Ook als het heel bruin of rood is (en het is niet je ongesteldheid) moet je even langs een dokter gaan.

Check ook: Aha: dus daarom is je menstruatiebloed soms bruin

Maar, het kan ook zijn dat je afscheiding soms ietsje geler is (vooral als het is opgedroogd) of soms iets bruiner/roder is (als het zich vermengt met een beetje bloed als je ongesteld bent). Dan hoef je je nog nergens zorgen over te maken. Twijfel je of het wel oké is? Ga dan toch even langs je dokter.

Cyclus

De mate van je afscheiding heeft ook enorm te maken met je cyclus. Het kan hierdoor de ene keer heel veel zijn of juist helemaal niet, maar kan dus ook een beetje van kleur wisselen. Ook kan je het meer krijgen van seksuele opwinding of de pil. Stress kan ook een grote boosdoener zijn.

Wist je ook dat je vaginale acne kunt hebben?

Was je vagina alleen met water

Om de zuurgraad van je vagina in balans te houden, en je afscheiding ‘normaal’ te houden, is het heel belangrijk dat je je vagina alleen wast met water! (we repeat: alléén water). Er zijn enorm veel middeltjes op de markt om je vagina mee te wassen (denk aan zepen, gels, doekjes en zelfs deo’s), maar in realiteit heb je dit helemaal niet nodig. Met deze producten kan je namelijk de balans in je vagina juist sneller verstoren, omdat je eigenlijk extra bacteriën toevoegt aan een zelfreinigend orgaan. Dit kan niet alleen zorgen voor irritatie en jeuk, het kan zelfs voor méér afscheiding zorgen!

Let er wel op dat je je vagina alleen wast met lauwwarm water (dus niet die kokend hete douche erop zetten). Ook is het beter om je vagina deppend af te drogen in plaats van hard te wrijven met je handdoek.

Meer info hierover lees je hier: Dit is de juiste manier om je vajayjay te wassen

Luchtige kleding en katoenen ondergoed kan helpen

Heb je nou erg last van witte afscheiding? Dan kan het helpen om veel luchtige kleding en katoenen ondergoed te dragen. Strakke kleding kan namelijk zorgen voor meer afscheiding. Laat die super skinny jeans en kanten string dus maar even in je kast liggen. Draag bijvoorbeeld een lekkere losse trainingsbroek of een zwierig jurkje of rokje. Probeer ook tijdens het slapen geen ondergoed te dragen, zodat de boel dan lekker kan ‘luchten’.

Heb je veel last van ruikende afscheiding? Dan kun je ook een inlegkruisje gebruiken. Het is wel belangrijk dat je deze dan om de vier uur vervangt, zodat het de boel juist niet verergert.

Hoe dan ook, witte afscheiding is niks om je voor te schamen. Het is alleen wel belangrijk om het altijd in de gaten te blijven houden, of het niet te veel gaat afwijken van ‘normaal’.

Bron: Spuiten & Slikken en Thuisarts | Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen