bh

Zo meet je je juiste bh maat op

Volgens onderzoek draagt tot wel 80% van de vrouwen de verkeerde maat bh. Say what?! Vaak als je denkt dat je de goede bh maat draagt, kun je er nog wel eens goed naast zitten. Wij vertellen je hoe je precies achter jouw perfecte maat komt.

Hoe werkt een bh maat?

First things first:hoe zit een bh maat nu eigenlijk in elkaar?

Deze maat bestaat uit twee onderdelen:

  • De borstomvang (onderwijdte) van jouw borsten in centimeters, die wordt uitgedrukt in cijfers
  • De bovenwijdte van je borstomvang in centimeters (je cupmaat), die wordt uitgedrukt in een letter

Bijvoorbeeld 75C, 80E of 70A

Borstomvang meten

Ten eerste is het belangrijk dat je een meetlint ergens vandaan tovert van minimaal een meter lang. Ga ontspannen en rechtop voor een spiegel staan in een niet-voorgevormde bh, het liefst zonder iets erover aan.

De meest voorkomende fout is dat de verkeerde omvangsmaat wordt gedragen. Het is daarom belangrijk om deze goed op te meten. Om je borstomvang (of onderwijdte) te meten, meet je de omvang van je lichaam net onder je borsten. Houd het meetlint recht en houdt het niet te los of te strak. Vraag desnoods even of iemand je kan helpen.

Een bh zit goed als je ‘m aan de buitenste haakjes kunt sluiten en er vervolgens nog twee vingers tussen de bh band en de rug passen. Het moet in ieder geval niet strak in je huid snijden! Let er ook op dat de achterzijde van je bh op ongeveer dezelfde hoogte moet zitten als de onderkant aan de voorkant.

Lees hier wat er met je borsten gebeurt wanneer je stopt met het dragen van een bh

Cupmaat meten

De cupmaat bereken je door jouw borstomvang op het volste gedeelte van je borst te meten (bovenwijdte). Dit is meestal ter hoogte van je tepels. Houd er ook hier weer rekening mee dat je het meetlint recht en niet te strak of te los houdt.

Bij het passen van bh’s moet je erop letten dat je borsten volledig in de cups vallen en ze zo goed mogelijk vullen. Je borsten moeten hoe dan ook niet uitsteken aan de bovenkant of zijkant! Dit wijst er namelijk op dat de cupmaat te klein is. Daarbij moeten de beugels en het tussenstuk tussen de cups vlak tegen het lichaam aanliggen en niet drukken.

Maattabel

Bij veel (lingerie)merken kun je een maattabel vinden, waar je vervolgens jouw juiste maat kunt vinden. Denk eraan dat deze maattabellen vaak alleen een richtlijn zijn. Ieder lichaam is weer uniek en iedereen heeft weer een ander type borstvorm. Daarom is het ook een kwestie van verschillende vormen en maten passen. Probeer bijvoorbeeld ook de ‘zustermaten’ van jouw bh maat. Is jouw maat bijvoorbeeld 75B, probeer dan eens 80A of 70C.

Shop hier de leukste bralettes! 

Bh bandjes

Let erop dat je bh-bandjes parallel lopen met de cups en deze niet snijden in de huid, maar ook niet van je schouder afvallen. Bh bandjes zijn belangrijker dan je denkt, want deze bieden extra ondersteuning aan de bh.

Waarom is een juiste bh maat dragen zo belangrijk?

Het dragen van de juiste bh maat is belangrijk omdat je op deze manier de perfecte ondersteuning krijgt en de minste kans hebt om nek- en rugklachten. Als het gewicht van je borsten namelijk niet goed wordt verdeeld, kun je last krijgen van onder andere je nek en rug. Daarom is het ook extra belangrijk om de juiste maat te dragen als je grotere borsten hebt.

Daarnaast moet een bh ook gewoon lekker zitten! Niemand heeft toch zin om de hele dag iets te dragen wat je huid afknelt of in de weg zit?

Bh advies

Kom je er zelf niet uit? In de meeste (lingerie) winkels kun je je ook gewoon persoonlijk laten adviseren!

Jenny Slate Mirror GIF by A24 - Find & Share on GIPHY

LEES OOK:

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen