Illustratie meisje heeft acne door mondkapje

Zó voorkom je huidirritaties door het dragen van mondkapjes

Als je vaak een mondkapje draagt, is er een kans dat je na een tijdje last krijgt van huidirritaties. Denk aan droge plekjes, roodheid of acne. Super annoying natuurlijk… Daarom hebben wij een aantal tips om skin issues door mondkapjes op te lossen!

Skin issues

Het is niet gek dat we issues met onze huid krijgen door het dragen van een mondkapje. Door het masker creëer je namelijk een ‘microklimaat’ dat puistjes en andere onzuiverheden veroorzaakt. Die onzuiverheden worden ook wel maskne (mask + acne) genoemd. Daarnaast zweet én adem je in het masker, waardoor je poriën sneller verstopt raken. Deze huidproblemen zullen dan ook vooral ontstaan op plekken waar je het mondkapje draagt: je wangen, kin en mond. Naast deze annoying onzuiverheden kunnen mondkapjes ook zorgen voor irritatie en wrijving van de huid, waardoor er droge plekjes en roodheid ontstaan.

Check ook: Dit is hoe je je huid moet exfoliëren en waarom het zo belangrijk is

Zo voorkom je skin issues door mondkapjes

Heb je last van maskne of andere skin issues? Dan wil je waarschijnlijk weten hoe je het kunt voorkomen en oplossen. Wij geven je vijf tips.

1. Draag zo weinig mogelijk make-up

Draag zo min mogelijk foundation en andere soorten zware make-up. Deze kunnen je poriën namelijk nog verder verstoppen.

Check hier wat er gebeurt met je huid als je dagelijks make-up draagt.

2. Breng een crème aan

Draag je je mondkapje voor een langere tijd? Breng dan wat barrière crème aan op de plekjes die wat extra aandacht nodig hebben. Die crème beschermt je huid tegen schadelijke stoffen en invloeden van buitenaf.

3. Draag een goed ademend mondkapje

Kies een masker dat goed ademt. Ga bijvoorbeeld voor katoen en vermijd synthetische stoffen als polyester. Let er wel goed op dat het masker veilig is, want dat is natuurlijk het belangrijkst.

Check hier 10 vragen én antwoorden over mondkapjes!

4. Zorg dat je mondkapje niet te strak zit

Of course moet je mondkapje goed aansluiten op je gezicht, maar geef je skin wel ruimte om te ademen.

Slechte adem in je mondkapje? Dit is de oplossing!

5. Vervang je mondkapje op tijd

Volgens de Rijksoverheid is het goed om je mondkapje iedere vier uur te vervangen. Als je veel hebt gezweet of merkt dat je je onzuiverheden door je mondkapje krijgt, is het slim om ‘m eerder te vervangen met een schoon exemplaar.

Check ook: 24x Tips van een dermatoloog om van acne af te komen

Toch nog last van onzuiverheden?

Is het voorkomen te laat en heb je al last van huidproblemen? Here’s what to do:

1. Raak je gezicht zo min mogelijk aan

Heb je last van puistjes, mee-eters of acne? Dan is het belangrijk om je huid goed schoon te houden. Probeer je huid vrij te houden van vuil, zweet en talg. Het is misschien lastig, maar blijf van je onzuiverheden af. Aanrakingen maken het alleen maar erger.

Dankzij deze tips zit jij minder aan je gezicht

2. Maak je gezicht goed schoon

Maak je gezicht gelijk goed schoon wanneer je thuiskomt en je mondkapje afzet. Doe dit het liefst met milde producten die de talgproductie onder controle houden. Serums met groene thee en niacinamide zijn hier erg goed voor.

3. Hydrateer je huid bij irritatie

Als je last hebt van roodheid, droge plekjes of irritaties helpt hydrateren goed. Reinig je huid met een vochtinbrengende reiniger (met bijvoorbeeld hyaluronzuur). Ook een verzorgend masker kan goed helpen.

4. Gebruik Sudocrem

In case you didn’t know: Sudocrem helpt goed tegen puistjes. Er zit namelijk zink oxide in. Door zink oxide worden je poriën kleiner en het werkt ontstekingsremmend. Stip voordat je gaat slapen je onzuiverheden aan met een beetje Sudocrem en was de ochtend erna je gezicht met water.

Check ook: 24 tips van een dermatoloog om van acne af te komen

Heb je extreem last van hevige uitslag of droogheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Shop nu het CosmoGIRL! x Maskie mondkapje!

Bron: Vriendin| Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Jonathan
    Jonathan
    Reactie: 5stars watch manufacturer in this field
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen