Untitled Collage (51)

Vanaf vandaag geldt een mondkapjesplicht: 10 vragen én antwoorden over mondkapjes

Vanaf vandaag is het dragen van een mondkapje in de publieke binnenruimte wettelijk verplicht. Maar het dragen van dit masker brengt nogal wat vragen met zich mee: ‘hoe draag je ‘m correct, kan ik ermee sporten en helpt het wel tegen het coronavirus?’. Wij geven antwoord op al jouw vragen over mondkapjes.

Werken mondkapjes wel echt?

Mondkapjes voorkomen dat jij onbedoeld het virus (als je besmet bent) op anderen overdraagt. Wees verstandig en draag ‘m dan ook gewoon.

Waar en wanneer moet ik mijn mondkapje dragen?

Vanaf vandaag is iedereen die 13 jaar of ouder is, verplicht om een mondkapje te dragen in alle openbaar toegankelijke binnenruimtes. Je kunt hierbij denken aan winkels, restaurants en theaters. Maar ook op de middelbare school. Wel mag je zodra je aan een tafel in het klaslokaal zit, aan een tafel in het restaurant of op een bioscoopstoel, je mondkapje weer afzetten.

Tijdens het reizen met het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht. Deze regel wordt nu uitgebreid naar stations, bus- en tramhaltes.

Uitzonderingen

Op deze nieuwe regel zijn er een aantal uitzonderingen. Zo hoef je in kerken, tempels, synagogen en moskeeën niet verplicht een mondkapje te dragen. Hetzelfde geldt tijdens optredens, repetities, sporten en acteren.

Ook hoeft er geen mondkapje te worden gedragen tijdens gymlessen, zanglessen, danslessen, toneellessen en andere vormen van praktijkonderwijs. Ook mensen die vanwege een ziekte of beperking niet in staat zijn om een masker te dragen zijn uitgezonderd.

Welk mondkapje kan ik het beste kopen?

Je mondkapje moet in ieder geval je neus en mond volledig bedekken. Ook moet het je mondkapje echt ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Sjaals, spatschermen of bandana’s zijn niet toegestaan.

Zo kun je bijvoorbeeld niet-medische mondkapjes dragen of een herbruikbare van stof. Shop hier een aantal fahionable mondkapjes.

Wist je dat er ook een CosmoGIRL! mondkapje is? SHOP ‘M HIER!

Wat is de juiste manier om een mondkapje te dragen?

Het dragen van een mondkapje is heel simpel: bevestig de touwtjes van het mondkapje achter je oren en zorg dat het masker goed op je gezicht aansluit. Het mondkapje moet dus je neus én mond bedekken om meeste besmettingen te voorkomen.

Lees ook: zo raak je minder snel benauwd met een mondkapje op

Mag je het mondkapje aanraken als je ‘m draagt?

Het aanraken van je mondkapje tijdens het dragen, wordt streng afgeraden. Als je ‘m wilt aanraken dan kan je dit beste aan de elastieken achter je oren doen om eventuele overdracht van bacteriën te voorkomen. Probeer in winkels of supermarkten zo min mogelijk dingen aan te raken en was zodra het kan meteen je handen.

Hoe was je een mondkapje zodat je de bacteriën daadwerkelijk doodt?

Katoen kan aardig goed tegen de hitte en daarom kun je je mondkapje het beste op de warmste stand van de wasmachine wassen. Als de touwtjes die je om je oren draagt ook van katoen zijn, dan kun je het mondkapje ook nog een keer in de droger doen. Als ze van elastiek zijn, kun je ze beter aan de lucht laten drogen.

Is het dragen van een mondkapje wel gezond?

Er zijn beroepen waarin werknemers al jaren lang mondkapjes dragen (chirurgen, tandartsen) en nog nooit problemen hebben veroorzaakt. Sommige mensen denken dat ze met een mondkapje te weinig zuurstof binnen krijgen, maar de mondkapjes die wij gebruiken (de niet-medische) zijn niet helemaal luchtdicht. Je ademt nog genoeg nieuwe zuurstof in en het is daarom onmogelijk om een CO2-vergiftiging op te lopen. Bij mensen met onderliggende long-, en vaatziektes kan het wel voor extra klachten zorgen.

Zó voorkom je huidirritaties door het dragen van een mondkapje

Kun je sporten met een mondkapje op?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization – WHO) kan, wanneer je je mondkapje niet goed draagt, het je ademhaling belemmeren als je sport met een mondkapje op. Ook kan je mondkapje nat worden door het zweet en kunnen bacteriën daarom sneller groeien in de vochtige omgeving. Het is dus niet verstandig om met een masker op te gaan sporten (en is ook niet verplicht), maar je kunt ‘m wel opzetten als je in de sportschool van apparaat wisselt.

Hoe vaak moet ik mijn mondkapje vervangen?

Als je gebruik maakt van wegwerp mondkapjes moet je ze na één keer dragen weggooien. Als je een stoffen mondkapje gebruikt, wordt het aangeraden om ze na één keer dragen te wassen. Zo loop je de minste kans om besmet te worden en het is ook hygiënischer.

Lees hier 5 tips waarmee je geen beslagen bril meer krijgt tijdens het dragen van een mondkapje

Hoe bewaar ik mijn mondkapje(s)?

Laat ze allereerst niet rondslingeren! Reminder: het masker draag je op je gezicht en je ademt erin. Het is daarom heel belangrijk een schoon mondkapje niet zomaar los in je tas te gooien. Keep it clean en droog en bewaar een herbruikbaar mondkapje in een afgesloten zakje om verspreiding van bacteriën te voorkomen. 

LEES OOK:

Bron: ELLE | Beeld: Getty Images, LeoPatrizi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen