Hoog sensitief

10x Dingen die je herkent als je hoogsensitief bent

Ben jij de beste in piekeren en voel je dingen veel intenser dan anderen? Grote kans dat je dan behoort tot het kleine groepje hoogsensitieve mensen: je verwerkt emoties en gevoelens op een veel diepere manier dan anderen. Ben jij hoogsensitief? Dan herken je vast de volgende tien dingen.

1. Je vind nachtrust belangrijk

Het gevoel van wakker worden na een goede nachtrust is heerlijk, maar als je een slechte nacht hebt gehad is dit het tegenovergestelde. Hoogsensitieve mensen kunnen er niet goed tegen als ze weinig nachtrust krijgen. Ze worden dan bijvoorbeeld chagrijnig. Dit komt omdat mensen die hoog sensitief zijn, meer nachtrust nodig hebben dan de gemiddelde mens.

2. Je kunt niet zo goed tegen harde geluiden

Iets waar hoogsensitieve personen niet tegen kunnen zijn harde geluiden. Naar een feestje gaan of een plek waar veel mensen zijn, doen ze liever niet.

3. Je bent vaak emotioneel uitgeput

Naast gevoelig zijn voor geluiden en slecht slapen, krijg je als hoog sensitief persoon ook veel te maken met emoties. Omdat HSP (hoogsensitieve personen) dingen intenser voelen dan anderen, zitten ze vaak in een emotionele rollercoaster.

Deze dingen herken je vast als je ouders gescheiden zijn.

4. Je weet vaak wat er aan de hand is in een situatie

HSP zijn ontzettend goed in het zien en horen van dingen die anderen misschien over het hoofd zien. Daarom weten ze vaak wat er precies aan de hand is in een situatie.

5. Je kunt slecht tegen geweld

De meeste mensen die hoogsensitief zijn kunnen slecht tegen geweld. Series waar heftige vecht scenes in voorkomen? Liever niet!

6. Je vindt het moeilijk om dingen achter je te laten

HSP vinden het vaak moeilijk om iets achter hun te laten. Is het drie jaar geleden uitgegaan met je vriend(in)? Dan is de kans dat je hier nog mee zit en het veel pijn doet groot. Je kunt er wel mee leven, maar de gebeurtenissen en/of opmerkingen zullen altijd in je hoofd blijven ronddwalen.

7. Je houdt van een vast patroon

Voel je je niet fijn of zelfs angstig als je iets nieuws moet proberen? Dit komt vaker voor bij HSP. Meestal leren hoog sensitieve mensen zichzelf een patroon aan waar ze helemaal gewend aan raken. Veranderingen zijn daarom vaak naar of stressvol.

8. Je kunt moeilijk omgaan met kritiek

Als HSP kun je vaak moeilijk tegen kritiek of conflicten. Je stem verheven of negatieve feedback geven op een strenge manier, kan een hoog sensitief persoon enorm pijn doen. Het is daarom super belangrijk dat je iets voorzichtiger en zachtaardiger omgaat met een HSP.

9. Je kunt niet goed tegen druk

Druk is ook iets waar een HSP niet goed tegen kan. Het werkt voor deze personen beter om zich op één doel te focussen en hier de tijd voor te nemen.

10. Je voelt je snel emotioneel

Voor veel HSP is het super moeilijk om hun grenzen duidelijk te maken. Ze voelen zich snel emotioneel en willen anderen graag helpen waardoor ze vaak ‘ja’ zeggen op dingen die ze eigenlijk helemaal niet willen. Dit doen ze om toch een ander blij te kunnen maken.

LEES OOK:

Beeld: Getty Images
Bron: Psycho2go

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen