Eco

10x Eco woorden om toe te voegen aan je fashion woordenboek

Wat betekent ‘sustainable fashion’ nou eigenlijk echt? Voor iedereen die zich meer wil educaten op het gebied van ethisch verantwoord shoppen, hebben wij een lijst met alle essential begrippen. Zo kun je én slimmer shoppen én de wereld verbeteren.

Biodegradable

Deze eco-friendly items kunnen door de natuur makkelijk worden afgebroken (als in: ze blijven niet eeuwig op de stortplaatsen rondzwerven) nadat ze zijn weggegooid. Denk aan zijde, linnen, wol en hennepstoffen.

Eco-friendly

Als een item zichzelf zo noemt, betekent dit dat-ie met minimale schade aan de planeet gemaakt is – aka zonder alles en overal te vervuilen.

Ethical

Een parapluterm die eigenlijk betekent dat de mensen die aan het item gewerkt hebben veilig behandeld zijn en eerlijk betaald hebben gekregen. Ethical shopping staat dus gelijk aan het empoweren van andere mensen. Houden we van.

Fair trade

Als dat ultraleuke jurkje ‘fair trade’ is, is-ie gemaakt door mensen in een ontwikkelingsland die hier onder eerlijke voorwaarden voor betaald zijn.

Organic

Misschien dat je snacks koopt met dit label, en hetzelfde idee geldt eigenlijk voor kledingstukken die organic zijn. Het betekent dat de materialen zijn gegroeid zonder schadelijke en/of gevaarlijke stoffen te gebruiken.

Check ook: 9X Zo kun je groen doen!

Recycled

Een van de eerste ethical termen die erin werd geramd op school en thuis. Als iets gerecycled is, is het gemaakt van materialen (plastic, rubber, metaal, stof, etc.) die zijn hergebruikt.

Sustainable

Een soort combi van ‘eco-friendly’ en ‘ethical’. Vertaling: het bedrijf dat dat te leuke bloemenrokje maakte, was lief voor het milieu én dacht aan de werknemers.

Check ook: Duurzame opties van items op je wishlist

Upcycled

Basically, als afval (of, oké, een item dat niet meer gebruikt wordt) een glow-up krijgt.

Vegan

Als zero dierlijke producten (zoals bont of zelfs zijde) zijn komen kijken bij de totstandkoming van een item.

5 tips voor beginnende vegans van Quirine Smit

Faux

Het woord faux (faux leather, faux fur, etc.) betekent dat er gebruik is gemaakt van nepleer of -bont.

Meer weten over ethisch verantwoord shoppen? Je leest er alles over in dit artikel of op pagina 70 t/m 72 van CG!’s party issue!

Cosmog2006 Hr
NEEM NU EEN ABONNEMENT

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen