10x Leerzame boeken om te lezen als je je meer wil verdiepen in racisme

Heb jij al veel gezien, gehoord of geluisterd over racisme, maar wil je je nog meer verdiepen in dit onderwerp? Dan is een boek misschien wel iets voor jou. Wij hebben 10 boeken over racisme gevonden waar je veel van kunt leren.

1. Hallo Witte Mensen – Anousha Nzume

In dit boek bespreekt Anousha Nzume het voorrecht dat je als blanke persoon hebt en hoe je door dat te begrijpen ook het racisme ziet in deze samenleving.

 

 

2. Freedom Is A Constant Struggle – Angela Davis

De quotes van activiste Angela Davis gaan op dit moment viral op social media. Dit boek is een verzameling van al haar inspirerende essays, toespraken en interviews.

Luister je toch liever naar podcasts? Check dan deze podcasts over racisme die heel leerzaam zijn om naar te luisteren!

 

3. Why I Am No Longer Talking To White People About Race – Reni Eddo-Lodge

Angela is niet de enige die viral gaat, maar ook Reni Eddo-Lodge postte een blogpost over dit onderwerp die compleet viral ging in 2014. Dit boek is echt een must als je meer wil weten over de relaties tussen verschillende bevolkingsgroepen.

Why

 

4. Witte Onschuld – Gloria Wekker

In dit boek onderzoekt en beschrijft Gloria Wekker de Nederlandse samenleving en hoe ze naar racisme en de verschillende culturen kijken. Verder gaat ze in op het verleden van Nederland en de verschillende culturen.  Ze vraagt zich af waarom er nog steeds anders wordt gekeken naar een persoon met een andere huidskleur.

 

5. Eloquent Rage: A Black Feminist Discovers Her Superpower – Brittney Cooper

Het boek van Brittney Cooper wordt gezegd dat vrouwen niet genoegen moeten nemen met de mindere dingen in hun leven, maar uitspreken wat op hun hart ligt. Dat deden Beyoncé en Michelle Obama eerst ook niet, maar die zijn inmiddels wereldwijd bekend. Vrouwen hebben de een super power en dit boek gaat over feminisme, vriendschap en geloof. Dit boek is voor the ultimate power girl die even een boost nodig heeft. Lees hier nog meer manieren over hoe jij jouw confidence boost!

 

6. Het Laatste Wat Ik Nog Wil Zeggen Over Racisme – Dalilla Hermans

Eerder schreef Dalilla Hermans een brief over racisme met de titel ‘Ik ben het beu om te doen alsof het allemaal wel meevalt’. Deze brief ging heel het internet over en met als gevolg dat ze dit boek heeft geschreven.Het is een handleiding om actie te ondernemen. Ze gaat ook in op het racisme dat zich afspeelt in België, waarvan iedereen al hoopte dat dit voorbij izou zijn Wil je zelf ook in actie komen? Bekijk dan hier hoe je in actie kunt komen tegen racisme!

 

7. Zwart: Afro-Europese Literatuur Uit De Lage Landen – Vamba Sherif en Ebissé Rouw

Dit boek gaat over het verhaal van Vamba Sherif en Ebisseé Rouw: het leven, thun huisland en de verschillende culturen van deze auteurs. Je leest ook over hoe het er vijftig jaar geleden aantoe ging en wat er gebeurde toen de migranten van Afrika in Nederland en België kwam. Als je meer over de geschiedenis wil leren, dan is dit zeker een aanrader.

 

8. Alledaags Racisme – Philomena Essed

Dit boek gaat over het begin van de tachtigere jaren en hoe Surinaamse en Afro-Amerikaanse vrouwen werden behandeld tijdens verschillende situaties op hun werk, het zoeken van nieuwe huizen, het contact met buren of collega’s, het winkelen en in het openbaar vervoer. Het boek laat zien dat racisme nog steeds gaande is en dat hier verandering in moet komen.

 

9. Roofstaat Compact – Ewald Vanvught

In dit boek lees je een samenvatting van de geschiedenis waar het racisme aan wordt gelinkt. Wat eerst begon met een essay in het magazine Playboy  – in het begin van de jaren tachtig – is uitgegroeid tot vreselijke daden tegen mensen in Nederland die een andere huidskleur hebben.

 

Lees ook: 8x Films en docu’s over racisme die je gratis kunt kijken

10. Niet Door Water, Maar Door Vuur – James Baldwin

James Baldwin, de auteur van dit boek, gaat over hemzelf en wat hij heeft geschreven in twee persoonlijke brieven over liefde, geloof en hypocrisie in 1963. Voor hem was het hypocriet om in een land van ‘vrijheid’ te wonen, terwijl dat niet het geval was. Verder gaat het boek over hoe het is om zwart te zijn in Amerika. Dit boek is een van de meest bekende boeken over racisme en dus een boek die je gelezen moet hebben.

LEES OOK:

Beeld: Bol.com
Bron: Instagram @netflixnl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen