Meisje weet niet welke opleiding zij moet kiezen

12x Tips om een opleiding te kiezen die bij je past

Unlike de middelbare school, leer je tijdens je opleiding over onderwerpen die je ├ęcht interessant vindt. Exciting, right? Maar hoe kies je uit al die verschillende studies ooit de goede? We’ve got you! Hier zijn twaalf tips waarmee jij jouw droomopleiding gaat vinden.

1. Begin op tijd

Hate to be that guy, maar het is echt zo! Voor de meeste opleidingen kun je je tot en met 1 mei inschrijven, maar die datum geldt niet voor alle studies. Er zijn namelijk ook opleidingen die een numerus fixus hebben. Dat betekent dat zij een maximaal aantal studenten toelaten. De uiterste inschrijfdatum voor zulke opleidingen is 15 januari. Als je te laat begint met zoeken, mis je misschien de deadline van de opleiding die jou het allerleukst lijkt.

2. Doe een studiekeuzetest

Om een idee te krijgen van jouw interessegebied en talenten, is het handig om een studiekeuzetest te doen. Doe er een aantal en vergelijk de uitkomsten. Misschien krijg je wel een uitkomst die je totaal niet had verwacht, maar wel heel goed bij je past. Kom je bij elke test op dezelfde sector uit? Dan kun je je gaan focussen op de opleidingen die daarbij passen. Hieronder staan een aantal (gratis) testen to get you started:

3. Schrijf al je hobby’s op

Het is natuurlijk de bedoeling dat je een opleiding kiest die je leuk vindt en je interesseert. Schrijf daarom al je hobby’s en passies op en check welke opleidingen daarbij passen. Vergeet ook je hobby’s van vroeger niet! Misschien tekende je vroeger wel heel veel, maar heb je dat laten vallen toen je ouder werd. Als je niet meer weet wat je vroeger allemaal deed of leuk vond, kun je het aan je ouders vragen. Zij herinneren zich vast veel details die jij allang vergeten bent.

4. Denk ook aan alles wat je niet leuk vindt

Heb je niet zoveel hobby’s? Begin dan met het wegstrepen van de richtingen je in ieder geval niet op wilt. Heb je een hekel aan alles wat met economie te maken heeft? Dan hoef je geen research te doen naar economische opleidingen. Dat scheelt al een hoop!

5. Kijk naar studies die bij jouw droombaan passen

Is er een job die jou heel leuk lijkt? Zoek dan eens op welke opleidingen daarbij passen. Als je dat niet kunt vinden, is het slim om kennissen met die baan naar hun opleiding vragen. Ken je niemand in de sector? Dan kun je altijd mensen via Instagram of Linkedin benaderen. Ze vinden het vast leuk om jou wat over hun vakgebied te vertellen en jij komt erachter of de baan en opleiding je leuk lijken. Win-winsituatie!

Hetzelfde geldt trouwens voor het opnemen van contact met studenten die een studie doen waarover jij eventueel twijfelt. Ze kunnen je alle ins- en outs over de studie vertellen!

Studie kiezen? Met deze hbo-studies verdien je het meest en heb je het snelst werk

6. Praat met familie en friends

Je moet obviously zelf een studie kiezen, maar je loved ones kennen jou soms misschien zelfs beter dan je jezelf kent. Vraag wat hen het meest aan jou opvalt of wat je beste eigenschap is. Dat kan onverwachte antwoorden opleveren waar je misschien wat aan hebt tijdens je zoektocht.

7. Kies een opleiding voor jezelf

Dit klinkt misschien heel logisch, maar het gebeurt toch vaak dat mensen een opleiding kiezen omdat hun vrienden die ook gaan doen. Kies wat jíj leuk vindt en baseer je keuze niet op die van anderen, aangezien iedereen weer anders is. Natuurlijk is het fijn om mensen uit je klas al te kennen, maar je maakt snel genoeg kennis met je nieuwe medestudenten. Het zou zonde zijn als je door klasgenoten een opleiding kiest waar je niet helemaal happy mee bent.

8. Think big

Kijk verder dan opleidingen met een hoge baankans. Don’t get us wrong, natuurlijk is het fijn om zeker te weten dat je in de toekomst een baan hebt, maar als jouw passie ergens ligt, is het tof als je daarvoor kunt gaan. Kun je heel goed gitaarspelen en heb je er echt een passie voor? Ga dan eens kijken bij het conservatorium. Who knows…

Daarnaast is het geen must om naar de universiteit te gaan als je vwo doet of om een hbo-opleiding te kiezen als je havo doet. Houd je opties open en ga bijvoorbeeld ook eens langs bij een hbo of mbo-opleiding. Misschien vind je daar wel een studie waarop jouw naam geschreven staat!

Ten slotte zijn er ook hele vette opleidingen in het buitenland. Check hier alles wat je moet weten voordat je gaat studeren in een ander land. Doe ook de QUIZ: In welke stad zou jij Engels willen leren?

9. Ga langs bij al je opties

Twijfel je tussen een aantal studies? Bezoek zoveel mogelijk (online) open dagen. Zo vallen er vanzelf een aantal opties af, omdat je de sfeer van de school niet leuk vindt of de opleiding niet aan je verwachtingen voldoet. Als je je simpelweg inschrijft en weinig research doet, is de kans groter dat je er tijdens je opleiding achterkomt dat het toch niets voor jou is. Je zal zeker niet de eerste zijn…

Check ook: Mistakes die alle eerstejaars maken

10. Schrijf de voor- en nadelen van elke opleiding op

Schrijf de opleidingen die je hebt gevonden op en noteer bij elke studie alle voor- en nadelen die je kunt bedenken. Zo heb je een duidelijk overzicht en kun je een goede afweging maken.

Bedenk daarbij ook dat als je een bepaalde studie hebt gedaan, je ook weer niet persé hoeft te werken in die bepaalde branche. Er zijn genoeg mensen die een studie hebben gedaan en vervolgens iets compleet anders zijn gaan doen!

Check ook: Alles wat je moet weten over studiefinanciering

11. Wees niet te kritisch over een studie

Er zijn weinig mensen die alles aan hun opleiding geweldig vinden. Zeg niet gelijk ‘nee’ als één vak je niet leuk lijkt. Bij veel studies kun je je na een aantal jaar specialiseren en dan ben je van dat vak af. Ook is er een grote kans dat het meevalt en misschien blijkt dat ene ‘stomme’ vak wel precies jouw talent te zijn.

12. Don’t stress

Het is natuurlijk fijn als je in één keer jouw droomstudie kiest, maar onthoud dat het geen must is. Als een studie toch tegenvalt, is dat niet erg. Weet je het echt niet? Neem dan een tussenjaar. Je hoort niet nachten wakker te liggen van de stress. Het hoort juist leuk te zijn om een opleiding te kiezen!

Check ook: Gestrest over de toekomst? Here’s what to do

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen