5 jaar na MH17: Fabienne en Vienne verloren vriend Gary cosmogirl

5 jaar na MH17: Viënne en Fabienne verloren hun vriend

Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat vlucht MH17 neerstortte. Een gebeurtenis die in ons geheugen gegrift staat. Op 17 juli 2014 werd het vliegtuig van Malaysia Airlines, dat van Schiphol onderweg was naar Kuala Lumpur, uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen daarbij om het leven. Een van hen was Gary, een van de beste vrienden van Viënne en Fabienne. In de CG!’s nieuwste issue doen zij hun verhaal.

‘Natuurlijk zat hij daar niet in’

‘Toen een vriend belde om te vertellen dat het vliegtuig waarin Gary zat was neergestort, dacht ik dat hij bedoelde dat ze een noodlanding moesten maken’, vertelt Viënne. ‘En dat hij gewoon weer een spannend verhaal zou hebben straks.’ Ook Fabienne kon het eerst niet geloven. ‘Ik kreeg ineens allemaal appjes van vrienden. Iemand stuurde: “Er is een vliegtuig neergestort dat naar Maleisië ging, Gary ging daar toch ook heen?” Ik werd er gewoon boos van, waarom zou je zoiets doms sturen, natuurlijk zit hij daar niet in.’

Diezelfde avond werd er op de school van Gary, Viënne en Fabienne een herdenking georganiseerd. ‘Toen kwam het besef dat hij er echt in zat’, vertelt Fabienne.

Steun

De vriendinnen vinden gelukkig veel steun bij elkaar, ook al gaan ze er allebei op hun eigen manier mee om. Zo vond Fabienne het heel moeilijk de vele documentaires over de ramp te zien, terwijl Viënne er bijna obsessief mee bezig was. ‘Ik heb alles gekeken, ik wilde alles weten. Dat gaf me een beetje rust. Fabienne: ‘Ik heb Viënne eerst de Air Crash Investigation over MH17 laten kijken. Pas toen zij zei dat ze geen foto’s van Gary lieten zien, kon ik kijken.’ En waar Viënne een opleiding in de luchtvaart is gaan doen, heeft Fabienne juist vliegangst gekregen. ‘Als ik ga vliegen, steunt Viënne me altijd door me even te bellen en gerust te stellen. Het is heel fijn om er met elkaar over te kunnen praten. Omdat je het samen hebt doorstaan, begrijp je elkaar heel goed. We hebben het nog heel vaak over hem, vooral de leuke herinneringen.’

5 jaar na MH17

Lees het hele verhaal van Viënne en Fabienne in CG!’s Global Issue. In stores now.

Rouwen

Een dierbare verliezen, of dat nou door een vliegramp, auto-ongeluk, ziekte of hartstilstand – of wat dan ook – komt, is verschrikkelijk. De pijn is soms moeilijk om mee te dealen. En hoewel we die niet weg kunnen nemen, geven we je in dit artikel wel een paar tips om ermee om te gaan.

Tekst: Jamy Joy Sens. Fotografie: Freepik

LEES OOK:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen