Meisje met mental health problemen kijkt verdrietig

5x Dangerous mythes over mental health

Als je bekend bent in de wereld van mental health, weet je dat er veel tegenstrijdige en verwarrende informatie online staat. If you have some questions that feel unanswered, blijf dan lezen. Hier zijn vijf uitspraken over mental health die niet (helemaal) kloppen.

1. Als je er niet depressief uitziet, gaat het prima met je

False. Sommige mensen kunnen het alleen beter verbergen dan anderen. Dat je nog steeds goede cijfers haalt, sociaal bent en doet alsof alles goed gaat, betekent niet dat je niet depressief bent. Het gaat om hoe je je vanbinnen voelt en je mental health is niet zichtbaar.

2. Het is oké om je bestie te dumpen als ze depressief is

True, maar ook false. Je moet goed voor jezelf zorgen, dus als een vriendschap een slechte invloed op je mental health heeft, moet je misschien afstand van die friend nemen. Maar dat betekent niet dat je de vriendschap compleet hoeft af te kappen. Je kunt ook een tijdje afstand nemen om je eigen mood weer beter te maken. Natuurlijk is het in een vriendschap belangrijk dat je er bent als iemand het moeilijk heeft, maar zorg dat jij niet de volledige verantwoordelijkheid over iemand hebt. (Zelfs therapeuten hebben weleens advies nodig.)

3. De meeste zelfmoorden van tieners worden veroorzaakt door pesten

False. Het kan zijn dat ernstige pesterijen voor iemand de druppel zijn om te denken aan zelfmoord, maar het is bijna nooit het resultaat van één gebeurtenis en de meeste mensen die gepest worden plegen geen zelfmoord. Toch is er geen twijfel mogelijk dat gepest worden slecht voor je mental health is, so don’t suffer alone. Vind iemand om mee te praten en als je iemand ziet die gepest wordt, zeg er wat van!

4. Depressie is besmettelijk

True, soort van. Experts zijn het erover eens dat gevoelens tot op zekere hoogte besmettelijk kunnen zijn. Dat betekent dat je je down kunt gaan voelen als je tijd doorbrengt met iemand met een depressie. Maar het is niet zo dat je klinische depressie kunt ‘vatten’ als een verkoudheid. However, als iemand overlijdt aan zelfmoord, is er een kleine kans dat het andere vatbare mensen kan triggeren om te volgen.

5. Ik kan iemand met mental health problemen niet helpen

False. Je bent misschien geen therapeut, maar loved ones kunnen zeker een verschil maken! Veel mensen zien zelf niet in dat zij hulp nodig hebben of durven dit simpelweg niet te zoeken. Friends en familie kunnen veel invloed hebben en misschien kun jij iemand wel het laatste zetje geven om de hulp te zoeken die hij of zij nodig heeft.

Bron: Seventeen, MentalHealth.gov | Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen