Verstrooid meisje dat in therapie moet

5x Wat je tegen kan houden om in therapie te gaan

Niets zou je tegen mogen houden om de hulp te zoeken die je nodig hebt. Toch zijn er dingen die jullie in de weg staan wanneer jullie in therapie willen gaan, zo blijkt uit ons vragenrondje op Insta.

Ouders

We snappen dat het moeilijk kan zijn om je ouders over je problemen te vertellen, maar they love you en willen jou happy zien (als het goed is). Je hoeft ze echt niet meteen alles te vertellen, zeggen dat het niet goed gaat en dat je denkt dat je hulp nodig hebt, is genoeg. Huisartsen en psychologen hebben een geheimhoudingsplicht, want iedereen moet zich vrij voelen om te praten. Wel heb je als je jonger bent dan 16 toestemming van (een van) je ouders nodig. Welke informatie met hen gedeeld wordt, kun je vaak afspreken met je psych. Na je zestiende hebben je ouders alleen recht op informatie als je daar zelf toestemming voor geeft.

Check hier hoe je kunt weten of je therapie nodig hebt.

Therapie is een challenge

‘De deur uitgaan was al een challenge, dus let alone therapie. Bovendien was ik bang voor het stempel ‘gek’. Nu weet ik wel beter. Het is juist slim en sterk!’ – Noa (20)

Geld

Ben je jonger dan 18, dan wordt je psychologische hulp vergoed vanuit de gemeente (dus niet door je zorgverzekeraar). Dat staat in de Jeugdwet. Je moet dan een aanvraag indienen en vaak heb je een verwijzing van je huisarts nodig. Ben je ouder dan 18, dan kan geestelijke gezondheidszorg vanuit je basisverzekering vergoed worden. Check (online) bij je verzekeraar welke therapeuten precies zijn aangesloten en wat ze precies vergoeden. Wel moet je probs eigen risico betalen.

Omgeving

Ik wist dat het niet goed ging, maar vond het moeilijk om ook echt hulp te vragen. Mijn familie ging door een moeilijke tijd en ik wilde het niet nóg moeilijker maken. Daarnaast wist ik dat ik een eetstoornis had, maar voldeed ik niet aan het beeld wat mensen daarbij hebben. Ik was bang dat mensen me zouden uitlachen, een aansteller zouden vinden of zouden denken dat ik aandacht wilde. Uiteindelijk ben ik toch met mijn moeder naar de huisarts gegaan. Die nam het meteen serieus.’ – CG!’s Ivana

Check ook: Everything you need to know voordat je in therapie gaat

Toegeven aan therapie

‘TBH: ik heb te lang gewacht met hulp zoeken. Reden? Als ik het uitsprak, zouden mijn issues écht zijn. Alsof er no way back was als ik eraan toegaf. Truth is: ook zonder hulp zijn je issues real, want je hebt er last van. Het is juist goed dat er no way back is, want je wil vooruit.’ – Evi (19)

Lees ook: Feels & thoughts die normaal zijn voordat je in therapie gaat.

Alles over therapie lees je op pagina 26 t/m 29 in CG!’s party issue.

Cosmog2006 Lr Kopie 450x581 3
NEEM NU EEN ABONNEMENT

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen