racisme

6x Podcasts over racisme die heel leerzaam zijn om naar te luisteren

Heb jij al veel gelezen of films, series of docu’s gekeken over racisme, maar wil je je nog meer verdiepen in dit onderwerp? Dan is een podcast misschien wel iets voor jou. Wij hebben 6 podcasts over racisme gevonden waar je heel veel van kunt leren.

1. DIPSAUS

DIPSAUS is een podcast door vrouwen van kleur: Anousha Nzume, Ebissé Rouw en Mariam El Maslouhi en twee keer per week gaan ze in gesprek over maatschappelijke thema’s die door de media onderbelicht blijven. Ze zijn erg kritisch, maar voegen er een flinke dosis humor aan toe.

2. De plantage van onze voorouders – VRPO

In de achtdelige podcastserie ‘De plantage van onze voorouders‘ onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. Ze ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Maartje zoekt contact met de nakomelingen van de familie die tot slaaf gemaakt werd: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva vertellen ze opnieuw het verhaal van de plantage. De podcast kun je hier luisteren.

Hier vind je films, series en docu’s op Netflix die je kunt kijken om meer te leren over racisme. 

3. 1619

1619 is een podcast van The New York Times. In de podcast wordt – aan de hand van verhalen – uitgelegd hoe slavernij Amerika heeft veranderd. Nikole Hannah-Jones, een Bekroonde onderzoeksjournalist ,presenteert de podcast en geeft je een kijkje in de wereld van Amerikaanse slavernij en wat er van over is gebleven. De podcast bestaat uit vijf afleveringen en luisteren doe je hier.

4. About Race

De Britse schrijfster Reni Eddo-Lodge, bekend van Why I’m No Longer Talking to White People About Race, heeft ook een podcast waar je naar kunt luisteren. About Race geeft belangrijke stemmen uit de anti-racisme beweging een podium. Samen met Reni kijken ze terug op de geschiedenis die leidt tot het probleem van vandaag.

 

Lees ook: zo kun je in actie komen tegen racisme! 

 

5. De BOOS-podcast: racisme, hoe gaan we het tegen?

Tim Hofman spreekt met journalist, opiniemaker én presentatrice Clarice Gargard om de huidige situatie binnen perspectief te plaatsen, maar ook: hoe gaan we racisme samen tegen?

6. Zwijgen is geen optie

Een podcast met oprechte gesprekken met bewonderenswaardige mensen over de belangrijkste vragen van deze tijd.

LEES OOK:

Beeld: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen