stemmen provinciale staten

6x waarom je vandaag moet gaan stemmen voor de Provinciale Staten

Vandaag zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Grote kans dat jij niet weet wat dat precies is, don’t worry we get it. Toch is het belangrijk om vandaag te stemmen. En dit is waarom:

 

Omdat je wil meepraten over je leefomgeving

Als je niet stemt is er een grote kans dat er partijeen worden gekozen die misschien wel je hele stad volbouwen, terwijl jij liever meer aandacht aan cultuur wil. En dan kun je achteraf niet klagen, want jij hebt immers niet gestemd.

 

Omdat je gek bent op jouw park

De provincie gaat over al het groen in jou buurt. En dat is belangrijk als jij je favoriete park wil behouden, of extra bomen in de straat wil.

 

Omdat openbaar vervoer belangrijk is voor je

Vind je dat er te weinig treinen rijden? Dat die ene bus door je straat gevaarlijk is? Zoek uit welke partij zich hiervoor inzet en stem! Je kunt zelf natuurlijk ook groen doen.

 

Omdat de Eerste Kamer wordt gekozen door de provincie

En die is heel belangrijk voor het veranderen en introduceren van wetten. Zoals de algemene wet gelijke behandelingen die vorige week is veranderd. Deze zorgt er nu voor dat je wettelijk niemand meer mag discrimineren, van welke identiteit dan ook. Om zulke dingen voor elkaar te krijgen, moeten de juiste mensen in de Eerste Kamer zitten.

 

Omdat waterschap ook belangrijk is

Je stemt ook voor waterschap, uh wattuh? Nou, je hebt vast weleens een bordje met ‘blauwalg’ gezien. Waterschap checkt dat onder andere voor je zodat jij je er geen zorgen over hoeft te maken. Maar ook het onderhoudt van dijken of wat dacht je van schoon douchewater! Allemaal onderdeel van waterschap.

 

Omdat je het recht hebt om te stemmen

Last but not least: er hebben heel veel mensen hard gewerkt om ervoor te zorgen dat jij stemrecht hebt. Gebruik het dan ook! Lees hier nog 8 dingen die we te danken hebben aan het feminisme.

 

Waar stem ik dan op?

Als je hebt besloten dat je vandaag gaat stemmen, is er natuurlijk nog de grote vraag waarop? Ook bij deze verkiezingen stem je op een partij zoals bijvoorbeeld VVD, SP, D66, GroenLinks, de Partij voor de Dieren, CDA, etc. Een handige manier om te checken welke partij het beste bij jou past is door de test te doen op kieswijzer. Hier kies je uit vijf oplossingen voor een probleem en geeft de quiz antwoord op welke partij die problemen het best voor je oplost. Easy Peasy.

 

LEES OOK:

 

Fotografie: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen