Meisje dat ethisch verantwoord heeft geshopt

7 Dingen die je moet weten over ethisch verantwoord shoppen

Ethisch verantwoord shoppen is altijd al belangrijk geweest, maar during COVID-19 times even more. Zelfs als je hier al bewust mee bezig was en je je vaker afvraagt of jouw spendings wel ethisch verantwoord zijn, is het soms nog steeds lastig om erachter te komen of een aankoop dat ook écht is. Let’s try to make it easier.

Kleine reminder: aan de andere kant van die ‘shut up and take my money’-button, zitten misschien werknemers die zonder veiligheidsmaatregelen aan de slag moeten, niet de nodige bescherming krijgen en ook niet doorbetaald krijgen (of verzekerd zijn) als ze ziek worden. Niet altijd even ethisch verantwoord dus. Zij pakken onze pakketjes in, soms in overvolle magazijnen, of moeten onze nieuwe winter wardrobe aan de voordeur afleveren. En nog voordat die wardrobe überhaupt z’n way naar de webshop heeft gevonden, heeft er ook al een hele rits mensen aan gewerkt.

1. Sustainable betekent niet automatisch ethical

Een merk dat zichzelf ‘sustainable’ noemt, richt zich waarschijnlijk op haar voetprint op de aarde. Bijvoorbeeld door minder water en chemicaliën te gebruiken (which, great!). Maar zelfs een bedrijf dat hieraan voldoet, kan struggelen op mensengebied – als in: ze doen vaag over arbeidsomstandigheden, betalen onder het minimumloon, etc.

2. Roepen ze van alles, maar no receipts? Yep, red flag

Marketeers kunnen misbruik maken van buzzy woorden en plaatjes om zichzelf te ‘greenwashen’. Een bedrijf lijkt al snel ethisch verantwoord AF door een plaatje van een groen blaadje aan een product toe te voegen. Wanna be sure? Struin de About Us, FAQ en Info page van de site af en oordeel zelf. Hoe meer details, hoe beter. Zie je een stap-voor-stap explanation van hoe producten tot stand komen (in ingewikkelde termen heet dit de supply chain)? Worden werknemers doorbetaald als ze ziek zijn? Of, even better, rocken ze de bepaalde certificaten op hun website? Spend that money, girl.

3. Ethical certificaten zijn kind of a big deal

Vooral die hieronder, want die hangen samen met superstrenge eisen. (B Corp beoordeelt bedrijven op zo’n 200 punten!) Je moet dus zeg maar echt legit legit zijn om een van deze vrienden te scoren, so keep an eye out.

  • B Corp – Kind of de Oscar onder de certificaten. De beoordeling is superstreng. Er wordt beoordeeld op punten als werknemers, klanten, het milieu, and the list goes on.
  • GOTS – Bedrijven met een Global Organic Textile Standard-certificaat gebruiken ten minste 70% biologische materialen, zorgen voor veilige arbeidsomstandigheden en doen nog veel meer.
  • Fair Trade USA – Merken met deze seal beschermen alle werknemers binnen de supply chain en geven ze money om hun community te verbeteren – en ze zijn natuurlijk eco-friendly.
  • Nest – Als je de Nest-seal hebt, voldoe je als bedrijf aan de meer dan 100 eisen die de veiligheid van werknemers ook buiten de fabrieken waarborgt. (Veel arbeidslieden werken vanuit hun eigen huis.)

4. Nog steeds vragen? Slide into those DM’s

Maak de eerste move bij je favo merken en get those answers. Van privéberichten tot @’en op Twitter of chatten met de klantenservice, vraag of ze de boel kunnen toelichten. Wees nosy en stel vragen. Bijvoorbeeld: ‘Hoe waarborgen jullie de veiligheid van jullie werknemers?’ En: ‘Waar komen jullie materialen vandaan?’ Comments, e-mails en feedback helpen bedrijven beseffen dat ze hun game echt moeten verbeteren.

Check ook: 10x save the world!

5. Lokaal shoppen is een goed begin

When in doubt, support your locals of kleine labels. Zij hebben minder voorraad en meer persoonlijk contact met hun team, wat het lastiger maakt om een shitty boss te zijn. Lokaal shoppen is tijdens de pandemie trouwens extra goed: er zijn minder mensen bij betrokken en de verkoop ligt vaak lager. Voor kleine merkjes en bedrijven is het daardoor makkelijk om jouw items klaar te maken voor verzending, zonder de anderhalvemeterregel te verbreken.

6. Little changes = big difference

TBH: zo zwart-wit als ‘je shopt ethisch verantwoord of niet’ is het niet. Met het maken van kleine, responsible moves binnen je current routine help je de good guys al een handje en help je de standaard te verbeteren. Zie je volgende ethische aankoop als een nieuwe vorm van activisme, waar je nog een mooi item aan overhoudt ook.

Check hier: Duurzame opties van items op je wishlist

7. Merken om je ethical-fashion journey mee te beginnen

  • Nisolo – Nisolo is known for haar leren tassen en schoenen en werkt samen met ambachtslieden in Kenia. De fabrieken zijn gevestigd in Peru en Mexico. Werknemers krijgen een loon waar ze van kunnen leven en het bedrijf brengt regelmatig een ‘impact report’ uit, waarin ze hun B Corp certificaat onderbouwen en impressive feitjes delen.
  • Kotn – Dit Canadese merk haalt haar katoen rechtstreeks bij Egyptische boeren in de Nijldelta vandaan. De materialen gaan dan door naar molens en fabrieken in de Egyptische stad Alexandrië, waar locals goed en gelijk worden betaald.
  • Patagonia – Pretty much iedereen is het ermee eens dat dit een van de beste ethical brands out there is. Sure, sommige dingen zijn wel heel erg outdoorsy, maar ze hebben zoveel meer to offer. (Hi, jurkjes, jumpsuits en swimwear. Welkom in mijn kast!)
  • Lacausa – Spaans voor ‘the cause’. Dit bedrijf uit LA produceert veel van haar items lokaal. Daarnaast werken ze veel samen met de Voedselbank en goede doelen die opkomen voor de vrijheden en rechten van Amerikaanse burgers.
  • Lisa Says Gah – De webshop verkoopt items van zelfstandige, vrouwelijke designers en alles is echt made for a bomb #OOTD. Ze hebben ook hun eigen lijn, waarvoor ze samenwerken met ethisch verantwoorde fabrieken.

Check ook: 9X zo kun je groen doen!

Cosmog2006 Lr Kopie 450x581 10

Echt alles over ethisch verantwoord shoppen lees je op pagina 70 t/m 72 van CG!’s party issue. NU in de winkel!

NEEM NU EEN ABONNEMENT

Beeld: Gettyimages

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen