girl power

7x De grootste boss babes uit de geschiedenis

Anno 2020 zijn steeds meer ladies on top! Helaas was dat vroeger wel even anders. Deze zeven boss babes lieten zich niet weerhouden en kregen een welverdiend plaatsje in history!

Rosa Parks

In het Amerika van de jaren ’60 waren de Jim Crow-wetten (rassenscheiding van blanke en gekleurde mensen) in volle gang, en zelfs de bussen waren gescheiden op huidskleur. Rosa weigerde om tijdens haar busreis op te staan voor een witte passagier, zelfs toen er gedreigd werd om de politie erbij te halen. Rosa werd gearresteerd en de actie leidde tot wereldwijde verontwaardiging. Een doodnormale vrouw die dapper voor haar rechten stond (of in dit geval zat) en daarmee de wereld veranderde!

Catharina de Grote

Catherina was een Duitse prinses die trouwde met de Russische kroonprins Peter. Hun twee karakters botste enorm. Waar Catherina interesse had voor politiek en de verlichting, was Peter voornamelijk bezig met zijn leger van tinnensoldaatjes en het veroordelen (en ophangen) van ratten. Het stel kregen alsnog twee zonen, maar kort nadat Peter Tsaar van Rusland werd, bleek pas hoe ongeschikt hij was. Catharina had al lang een overname van de regering gepland. De rest van het hof deelde Catherina’s mening over de gekke ideeën van haar man en daarom was het niet moeilijk om de nodige mede-complotteurs bij elkaar te verzamelen.

Catherina greep de macht en Peter belandde in de cel waar hij een dag later stierf. De keizerin van Rusland deed veel voor haar volk: zo voerde ze de pokkenvaccinatie in, kregen jongens en meisjes toegang tot gratis onderwijs én was ze geen fan van martelingen en de doodstraf. Ze schreef nieuwe wetten op basis van de verlichting, maar daar kwam in het conservatieve Rusland weinig van terecht. Anyway, boss babe Catherina heeft door kleine stapjes veel kunnen veranderen in Russia!

Sirimavo Bandanaraike

De Sri Lankaanse Sirimavo trouwde met Solomon Bandanaraike.  Toen haar man in 1959 werd vermoord, vroeg zijn partij of Sirimavo zijn plaats wilde innemen. In het begin was Sirimavo enorm populair, maar al snel draaide ze naar communistische landen en raakte steeds minder populair toen ze harder ging handelen. Ondanks haar harde aanpak, is Sirimavo wél de eerst gekozen vrouwelijke premier ter wereld!

Jeanne D’Arc

In een periode waar het ieder voor zich was, leidde de jonge Jeanne een enorm Frans leger die ook nog eens won! Jeanne was toen 17 (!) jaar, en terwijl wij ons nu zorgen kunnen maken over examens en wat te kijken op Netflix, was Jeanne al bezig met militaire operaties. Zo zorgde zij ervoor dat de Franse Karel tot koning gekroond werd. Jeanne’s nieuwe plan om de Engelsen te verjagen faalde helaas. Karel vond het wel prima op de troon en hoefde niet persé Frans grondgebied terug te winnen van de Engelsen. Jeanne kreeg stank voor dank en werd door Bourgondiërs verkocht aan de Engelsen en kwam zo voor de kerkelijke rechtbank te staan. Op haar 19e werd Jeanne veroordeeld tot de brandstapel…

Hypatia van Alexandrië

Boss babe Hypatia was enorm goed met cijfers! Ze was niet alleen een genie in wiskunde, maar ze was ook een echte feminist. Hypatia filosofeerde openlijk over niet-christelijke theorieën. Haar theorieën, haar status, en het feit dat ze een vrouw was, viel in die tijd niet in goed onder de Griekse bevolking van Alexandrië (Egypte). De arme Hypatia stierf een verschrikkelijke dood door een boze groep pro-christelijke mannen.

Lees ook: 4x Mythes over feminisme

Ada Lovelace

Hoewel de technische en wiskundige beroepen vaak geclaimd worden door mannen, was de eerste programmeur ever een vrouw! Ada Lovelace was de dochter van Lord Byron en werd door haar moeder gedwongen om wiskunde en natuurkunde te studeren. Zo ontmoette ze Charles Babbage, de uitvinder van de computer, en deelden hun liefde voor computers. Ada schreef het eerste programma van een computer die nog moest komen. Hierdoor staat Ada bekend als de eerste programmeur ooit! Ada trouwde met haar grote liefde en samen kregen ze vijf kinderen. Ada en haar man leefden nog lang en gelukkig in scientific bliss.

Katharine McCormick

Wij mogen boss babe Katharine op onze knieën danken, want als zij er niet was geweest, had ons leven er probably heel anders uit gezien. De Amerikaanse Katherine was de tweede vrouw die afstudeerde van MIT in biologie. In de periode waarin zij leefde (jaren ’20) was anticonceptie een hot topic, alleen ging vooral nog om het indammen van overbevolking. Katherine vond juist dat vrouwen het recht hadden om zelf te beslissen over hun lichaam en een kans te krijgen om gelijk te staan aan mannen. Omdat ze sex education gaf en een voorstander was van ‘de pil‘, was ze wel erg onpopulair bij de regering.

Daarbij had Katherine’s man last van schizofrenie en bedacht zij dat zijn ziekte te maken had met een onbalans van stoffen in het lichaam, wat jaren later inderdaad bleek te kloppen. Katharine doneerde 2 miljoen dollar voor een onderzoek en creatie van de pil, en door haar strijd, fonds en seksuele voorlichtibug, maken wij tot op de dag van vandaag gebruik van de anticonceptiepil!

LEES OOK:

Beeld: Unsplash

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen