Boss babes, we love them! Jammergenoeg is er een speciale naam voor women in charge, maar gelukkig komen er steeds meer ladies on top! Vroeger was dat wel anders. Deze zeven boss babes lieten zich niet weerhouden en kregen een welverdiend plaatsje in history!

Rosa Parks

In het Amerika van de jaren 60 waren de Jim Crow-wetten (rassenscheiding van blanke en gekleurde mensen) in volle gang, en zelfs de bussen waren gescheiden op huidskleur. Rosa weigerde om tijdens haar busreis op te staan voor een witte passagier, zelfs toen er gedreigd werd om de politie erbij te halen. Deze boss babe stond niet op. Rosa werd gearresteerd en de actie leidde tot wereldwijde verontwaardiging. Een doodnormale vrouw die dapper voor haar rechten stond (of in dit geval zat) en daarmee de wereld veranderde!

Catharina de Grote

Catherina was een Duitse prinses die trouwde met de Russische kroonprins Peter. Hun twee karakters botste enorm. Waar Catherina interesse had voor politiek en de verlichting, was Peter voornamelijk bezig met zijn leger van tinnensoldaatjes en het veroordelen (en ophangen) van ratten. Het stel kregen evengoed twee zonen, maar kort nadat Peter Tsaar van Rusland werd, bleek pas hoe ongeschikt hij was. Catharina had al lang een overname van de regering gepland. De rest van het hof deelde Catherina’s mening over de idioterie van haar man en daarom was het niet moeilijk om de nodige mede-complotteurs bij elkaar te verzamelen.

Catherina greep de macht en Peter belandde in de cel waar hij een dag later stierf. De keizerin van Rusland deed veel voor haar volk; zo voerde ze de pokkenvaccinatie in, kregen jongens en meisjes toegang tot gratis onderwijs én was ze geen fan van martelingen en de doodstraf. Ze schreef nieuwe wetten op basis van de verlichting, maar daar kwam in het conservatieve Rusland weinig van terecht. Anyway, boss babe Catherina heeft door kleine stapjes veel kunnen veranderen in Russia!

Sirimavo Bandanaraike

De Sri lankaanse boss babe Sirimavo trouwde met Solomon Bandanaraike.  Toen haar man in 1959 werd vermoord, vroeg zijn partij of Sirimavo zijn plaats wilde innemen. In het begin was Sirimavo enorm populair. Ze was socialistisch en dat maakte de Engelse en Amerikanen niet zo blij. Sirimavo draaide naar communistische landen en raakte steeds minder populair toen ze harder ging handelen. Ondanks haar harde aanpak, is Sirimavo wél de eerste vrouwelijke minister-president ever!

Jeanne D’Arc

In een periode waar het ieder voor zich was, leidde de jonge Jeanne een enorm Frans leger die ook nog eens won! Jeanne was toen (pas!) 17 jaar, en terwijl wij nu ons zorgen maken over examens was Jeanne bezig met militaire operaties. Zo zorgde zij ervoor dat de Franse Karel tot koning gekroond werd. Jeanne’s nieuwe plan om de Engelsen te verjagen faalde helaas. Karel vond het wel prima op de troon en hoefde niet persé Frans grondgebied terug te winnen van de Engelsen. Jeanne kreeg stank voor dank en werd door Bourgondiërs verkocht aan de Engelsen en kwam zo voor de kerkelijke rechtbank te staan. Op haar 19e werd Jeanne veroordeeld tot de brandstapel…

Hypatia van Alexandrie

Wij zijn schrijvers en daarom niet zo goed met cijfertjes, maar boss babe Hypatia was dat zeker wel! Ze was niet alleen een boss in wiskunde, maar ze was ook een echte feminist. Hypatia filosofeerde openlijk over niet-christelijke theorieën. Haar theorieën, haar status en het feit dat ze een vrouw was, viel niet in goed onder de Griekse bevolking van Alexandrie (Egypte). De arme Hypatia werd gedood in de menigte door een boze groep  pro-christelijke mannen.

Ada Lovelace

Hoewel de techniek en wiskundige beroepen meestal geclaimd worden door mannen, was de eerste programmeur ever een vrouw! Ada Lovelace was de dochter van Lord Byron en werd door haar moeder gedwongen om wiskunde en natuurkunde te studeren. Ze ontmoette Charles Babbage de uitvinder van de computer en deelden hun liefde voor computers. Ada schreef het eerste programma van een computer die nog moest komen. Hierdoor staat Ada bekend als de eerste programmeur ever! Ada trouwde met haar grote liefde en samen kregen ze vijf kinderen. Ada en haar man leefden lang en gelukkig in scientific bliss.

Katharine McCormick

Wij mogen boss babe Katharine op onze knieën danken, want als het zij er niet was geweest had ons leven er probably heel anders uitgezien. De Amerikaanse Katherine was de tweede vrouw die afstudeerde van MIT in biologie. In de periode waarin zij leefde (jaren 20) was birth controle een hot topic, alleen ging het niet over de vrouw maar om het indammen van overbevolking. Katherine vond juist dat vrouwen het recht hadden om zelf te beslissen over hun lichaam en een kans te krijgen om gelijk te staan aan mannen. Ze was daardoor onpopulair bij de regering, omdat ze sex education gaf en een voorstander was van ‘de pil’.

Daarbij had Katherine’s man last van schizofrenie en bedacht zij dat zijn ziekte te maken had met onbalans van stoffen in het lichaam, wat jaren later bleek te kloppen. Katharine doneerde 2 miljoen dollar voor een onderzoek en creatie van de pil, en door haar strijd voor de vrouws autonomie over haar eigen lichaam, fonds en sex education, maken wij tot op de dag van vandaag gebruik van de anticonceptiepil!

LEES OOK:

Beeld: Unsplash