feminisme

8x Dingen die we te danken hebben aan het feminisme

Afgelopen vrijdag vierden we International Women’s Day. De dag waarop we stil staan bij de gelijke rechten die we als vrouwen hebben bereikt en die we nog willen bereiken. Wist jij dat je deze 8 dingen te danken hebt aan het feminisme?

 

Stemrecht

Veel vrouwen hebben zich in moeten zetten voor dit recht. In Nederland mochten vrouwen passen sinds 28 september 1919 stemmen.

 

Het recht om te studeren

Vrouwen moesten vroeger zorgen voor de kinderen en daar had je volgens mannen geen universitaire studie voor nodig. Als vrouwen dromen zou krijgen van een carrière, wie moest er dan voor de kinderen zorgen? Feminist Aletta Jacobs was de eerste vrouw in Nederland die in 1871 toestemming kreeg om medicijnen te studeren. Mede dankzij haar, studeren er vandaag de dag meer vrouwen dan mannen aan de Nederlandse Universiteiten!

 

Het recht om een broek te dragen

Had je ooit gedacht dat je er bij stil zou staan om hier dankbaar voor te zijn? Toch is het pas sinds honderd jaar gewoon om als vrouw niet dagelijks een lange jurk of rok te dragen.

 

Dat je mag werken

In lage standen hebben vrouwen altijd wel gewerkt, bijvoorbeeld op het platteland. Maar echt een baan uitoefenen of ergens voor leren, dat zat er niet in. Zelfs tot de jaren ’50 was het niet gewoon voor een getrouwde vrouw om te werken. Echt, vraag maar eens aan je oma wat zij vroeger deed.

 

Dat je mag lezen wat je wil

Tussen 1300 en 1600 leerden alleen mannen lezen. Daarna mochten vrouwen alleen lezen wat toegestaan was. Zoals de Bijbel en gedichten. Daarnaast mochten vrouwen alleen in de avonduren lezen. Hier kwam eind 19de eeuw pas verandering in. Klinkt toch bijna ongelooflijk?

 

Dat je mag scheiden als je dat wil

Een scheiding is in het algemeen sowieso een moeilijk onderwerp. In Nederland is het namelijk pas “makkelijk” geworden sinds 1971. Daarvoor was het voor zowel man als vrouw moeilijk om te scheiden. Maar er zijn vandaag de dag nog steeds landen waar alleen de man een scheiding mag aanvragen. Mede hierdoor strijden feministen wereldwijd nog steeds voor gelijke rechten. Wist je dat Amandla Stenberg een feminist is?

 

Je eigen geld houden

Pas sinds 14 juni 1956 mochten getrouwde vrouwen zonder toestemming van hun man een bankrekening openen en alleen reizen.

 

Dat je professioneel sporter mag worden

Sinds 1900 werden vrouwen pas toegelaten tot de Olympische Spelen. Vandaag de dag blijft het nog steeds een feit dat mannelijke professionele sporters meer betaald krijgen dan vrouwen.

Volgend jaar 8 maart is er weer een International Women’s Day. Doe jij mee?

 
 

LEES OOK:

Fotografie: Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen