racisme

8x Films en docu’s over racisme die je gratis kunt kijken

De dood van George Floyd heeft voor een wereldwijde opstand tegen racisme gezorgd en overal komen mensen in actie. Wil je je meer verdiepen in racisme om het allemaal beter te begrijpen? Bekijk dan deze gratis leerzame films en documentaires over racisme.

2Doc: Verdacht

Deze aflevering gaat over hoe de politie regelmatig reageert op mensen met een andere huidskleur. Hier praten veertien Nederlanders over hun bizarre situatie die ze hebben meegemaakt met de politie. Verdacht geeft de kijker inzicht in wat er allemaal gebeurt. Bekijk de docu hier.

2Doc: Zwarte Limburgers

Op bevrijdingsdag werden de Amerikanen met open armen in Limburg ontvangen en werden er zwarte en witte mensen op elkaar verliefd, met als gevolg: baby’s. Maar de donkere baby’s die werden geboren in Limburg, werden heel anders behandeld dan de andere kinderen. In deze docu vertellen vijf verschillende mensen die als een van de eerste in Limburg werden geboren met een andere huidskleur. Inmiddels zijn ze allemaal 70+ en kwamen in hun leven regelmatig in aanmerking met racisme, discriminatie en vooroordelen. Bekijk hier de aflevering.

2Doc: Ik Alleen In De Klas

Elf jongeren delen in deze aflevering hun ervaringen over racisme en buitengesloten worden.  Hier kun je de aflevering zien.

Lees hier hoe je in actie kunt komen tegen racisme!

2Doc: Wit Is Ook Een Kleur

In deze aflevering wil Sunny Bergman wil weten waarom veel witte mensen zich beledigd voelen en zelfs boos worden als het over racisme en witte privileges gaat. Check de aflevering hier.

Chimamanda Ngozi Adichie Over Racisme

In dit programma bespreekt Chimamanda Ngozi over wat er allemaal gebeurt en hoe zij, als donkere vrouw, kijkt naar racisme. Hier kun je de aflevering zien.

Trippers: Aflevering Amerika

In deze aflevering gaan Tim Hofman en Eva Cleven naar Amerika om te kijken hoe witte mensen en donkere mensen tegenover elkaar staan. Ze gaan in gesprek en demonstreren waar zwart en wit onder toezicht van politiemacht tegenover elkaar staan. Ben jij nieuwsgierig naar deze aflevering? Bekijk ‘m dan hier.

Wil je toch liever films, series of docu’s kijken die op Netflix staan? Die vind je in dit lijstje.

Queen & Slim 

Een jongen en een meisje gaan op hun eerste date, maar onderweg worden ze aangehouden door de politie vanwege het ras van de jongen. De politie richt een geweer op het koppel, maar uit woede slaat de man het geweer uit de handen van de politieman en schiet hij hem per ongeluk neer. Het koppel vlucht voor hun leven, terwijl de politie overal naar hun op zoek is. De politie vertelt verhalen over het koppel die niet kloppen en het koppel besluit voor altijd te vluchten. Gaandeweg beginnen ze van elkaar te houden en een verschrikkelijke ongewone first date lijkt te veranderen in true love. Bekijk deze film nu in de bioscoop bij Pathé!

I Am Not Your Negro

De documentaire I Am Not Your Negro is een film over de pijnlijke, racistische geschiedenis van Amerika. Op meeslepende en confronterende wijze weet regisseur Raoul Peck de witte bevolking een spiegel voor te houden. Daarmee is I Am Not Your Negro niet alleen heel leerzaam, maar ook een enorme eye-opener. Bekijk de film op Cinetree.

LEES OOK:

Beeld: Instagram @queenandslim en @iamnotyournegro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen