Maureen Kapster 2

A day in the life van kapster Maureen (22): ‘Het excentrieke kapsel van Billie Eilish is hip’

We’re all #borntolead en daarom zet CG! inspirerende meiden in de spotlight. Deze keer krijg je een kijkje in het dagboek van een leidinggevende kapster. Benieuwd hoe de werkdag van Maureen eruit ziet? Lees snel verder!

Herken je het gevoel dat je móét presteren en dat de hoeveelheid volgers op Instagram muy importante is? Door de prestatiemaatschappij en social media lijkt het soms alsof je er pas echt toe doet als je populair bent met tienduizenden volgers. Well, let us tell you, dat is geen vereiste voor een happy en successful life. Daarom zet CG! naast Boss Babes en Power Girls ook meiden met een ”normale” job in de spotlight.

Leidinggevende kapster

Maureen is een high school dropout, maar dat weerhield haar niet om haar dromen na te jagen. Op haar 15e is ze begonnen aan de kappersopleiding en met haar passie kon ze deze versneld afronden. Vervolgens is Maureen gaan doorstuderen en heeft ze in één jaar Kappersopleiding niveau 4 afgerond, waar ze onder andere ondernemingsvaardigheden en trainingen geven leerde. Ondertussen heeft Maureen verschillende werkervaringen opgedaan, maar toch zocht ze meer uitdaging. Toen ze werd gevraagd voor een job als leidinggevende bij Cosmo Kapper, greep ze deze kans met beide handen aan.

Benieuwd naar hoe een werkdag van Maureen eruit ziet?

07:30

’s Ochtends om half 8 gaat mijn wekker. Dan ga ik – zoals waarschijnlijk most people do – rustig mijn bed uit, eet wat en doe een make-upje op. Mijn haar doe ik nooit thuis, want dat doe ik op het werk.

08:30

Ik ben meestal de eerste die in de zaak is, dus als ik aankom op werk, ga ik openen. Ik haal de deur van het slot, start de computer op, bekijk de agenda en zorg dat ik weet wat er op het programma staat voor de dag.

Wanneer ik de voorbereidende taken heb gedaan en een laatste check doe of alles netjes is, ga ik mijn haar doen. Meestal doe ik het leuk opsteken of ik haal er een krultang doorheen. Soms help ik ook andere collega’s. Eén collega heeft haar dat tot haar billen komt, dus dat red iemand niet ”even snel”.

De looks van mij en mijn collega’s zijn belangrijk, want wij zijn het visitekaartje van de kapsalon. Onze outfit is zwart, maar we mogen wel onze eigen kleding dragen. Door eigen kleding kan iemand laten zien wie ze is. Hoe je eruit ziet, is wat je uitstraalt en zo krijgt iemand uiteindelijk eigen klanten. Zo is bij mij in de zaak de één meer uitgesproken dan de ander, de ander is wat meer van jurkjes en is wat tuttiger. Dus, iedereen heeft een eigen look en toch is er eenheid.

09:00

Om 09:00 begint mijn werkdag echt, want dan gaat de zaak open en komen de klanten binnen. Wanneer een klant binnenkomt, wordt meneer of mevrouw volledig in de watten gelegd. Wij staan voor kwaliteit en dat laten we niet alleen zien in het kappen, maar ook in het ontvangst en contact met de klant. Zo wordt de jas aangenomen en wordt er een koffie naar keuze geserveerd. Daarbij komt een koekje of, nog luxer, een petit fours. Het streven is dat de klant écht kan ontspannen.

De afspraken worden voorafgaand gemaakt en dat wordt gewoon afgewerkt. We werken altijd op tijd en dat kan soms wel druk geven. Want ja, er is een tijdsblok waarin het moet gebeuren en als dat uitloopt, is er een probleem. Dan moeten we een tandje bijzetten om het in te halen.  Zo had ik pas een collega die uitliep en ik was een kwartiertje eerder klaar. Dan kan ik alvast voorwerk doen bij haar volgende klant, zoals haar wassen of ik ga ik vast het kleurtje klaarmaken.

11:00

Wat heel leuk is aan het kappersvak, is de diversiteit en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Elk persoon en elk hoofd is anders. Vandaag was er een jong kind die voor het eerst kwam knippen. Die is op schoot blijven zitten bij zijn moeder en daardoor moest ik soms in creatieve houdingen gaan staan om het netjes voor elkaar te krijgen. Ook moest er een plukje haar in aluminiumfolie mee naar huis voor in het plakboek. Ik heb ook al verschillende afleveringen van Brandweerman Sam tijdens het knippen op de achtergrond gehoord en kan de intro ondertussen meezingen, haha!

12:00

Rond een uur of 12 is er pauze. Mijn collega’s en ik gaan om en om, want er moet altijd iemand in de zaak blijven en wanneer ik op pauze ben, knipt een ander gewoon door.

12:30

Wanneer er een nieuwe klant binnenkomt, start ik altijd met een adviesgesprek. Dan ga ik vragen wat de wens is. Mijn collega’s en ik nemen echt de tijd voor zo’n gesprek, want je moet echt goed weten wat de klant wil. Als een dame zegt: ‘Ik wil graag ash blond haar’, kan de klant wel 1000 kleuren bedoelen. Luisteren, doorvragen en samenvatten is echt essentieel.

Als ik weet wat de bedoeling is, ga ik lekker knippen en kletsen. Soms zelfs flink ouwehoeren. De gesprekken met klanten gaan over van alles en nog wat. Er zijn mensen die hun levensverhaal vertellen en soms hoor ik ook hele heftige dingen die mensen hebben meegemaakt. Ik ben dan kapster, maar voor m’n gevoel soms ook psycholoog.

15:00

Als leidinggevende van de zaak doe ik naast kappen ook veel andere dingen. Zo ben ik verantwoordelijk over de bestellingen, omzetten, het team stimuleren om doelen behalen, vakantieroosters maken, social media and probably vergeet ik nu ook veel dingen, haha!

18:00

Ook is er één keer in de week een trainingsavond voor de leerlingen van de salon. Op zo’n trainingsavond gaan we – je raadt het al – trainen. Voor ieder persoon is er een trainingsschema waarin aandachtspunten staan. De één moet bijvoorbeeld een herenexamen met kort haar doen, dus dan kunnen we op een trainingsavond daarmee oefenen. De ander heeft wat meer moeite met andere dingen. Er wordt eigenlijk een balans gezocht naar wat iemand wil leren en wat iemand nodig heeft. Af en toe trainen ervaren kapsters ook mee, want ook kapsters en ik die volleerd zijn kunnen altijd blijven leren en op de hoogte blijven van de laatste trends is superbelangrijk.

Op een trainingsavond wordt er niet geoefend op een pop of iets dergelijks, maar zijn er modellen. De leerlingen zijn daar zelf verantwoordelijk voor. Wat ik op zo’n avond doe, is observeren. Een model moet net zoals een klant behandeld worden en ik kijk hoe dat eraan toe gaat. Ik geef soms wat tips en tricks, aanwijzingen en soms doe ik het voor. Dit wordt allemaal opgeslagen in het persoonlijke dossier van de leerlingen. Als zij een week later weer gaan trainen, kunnen zij de tips en tricks van de week ervoor er weer bij pakken.

Als ik afsluit na een werkdag, ga ik altijd met happy feels naar huis. In mijn werk creëer ik prachtige kapsels en op trainingsavonden mag ik mijn passie met anderen delen. Hoe heerlijk is dat?! Ik weet: uiterlijk en beautiful hair doet iets met een mens. Dat ik daar een steentje aan mag bijdragen, geeft me een kick.

Lees ook: SKB: ‘Hoe weet ik of een pony me staat?’

Haartrends

Trends van nu? Mannen willen wat langer. Dat is mede geïnspireerd door corona. Faden en strakke baarden gaan ook terugkomen. Ook merk ik dat haarproducten voor mannen hot zijn. Vroeger was het een gel of een wax and that’s it, maar nu zijn luxere en mooiere producten geliefd.

Voor vrouwen zijn de poederkleurtjes en zachte pastelkleurtjes de trend. Bijvoorbeeld grijs met een ash kleurtje of rosé, peachy en lila. Wat ook hip is, is het excentrieke kapsel van Billie Eilish. Dan bedoel ik niet de blonde lokken die ze nu heeft, maar het zwarte kapsel met groene aanzet. Zo’n icoon heeft echt invloed op trends. Pas heb ik jongedame gehad die fan was van deze stijl en zij wilde de ene kant van haar kapsel zwart en de andere kant knalrood. Supervet! Toen ik dat ging zetten, moest ik wel even slikken, maar het was echt superleuk om te doen. Ze had een natuurlijke haarkleur, dus deze girl heeft echt een metamorfose ondergegaan en was plotseling een heel ander persoon. Heel vet en super gedurfd!

Hoofdbeeld: Privébezit Maureen | Beeld: Getty Images, Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen